Missa inte vårens kulturträffar!

Under våren 2023 arrangeras flera spännande kulturträffar på Kils bibliotek. Klicka här om du vill läsa mer.

Tisdag 7 februari kl 18-19: Mat på jordens villkor - inspirationsföreläsning med Anders Heimer och Kicki Ahlstedt.

Att konsumera mat som är bra både för våra kroppar och vår planet är något som blir allt viktigare för oss. På inspirationsföreläsningen Mat på jordens villkor får du lära dig mer om hållbar livsmedelsproduktion som tar hänsyn till lokala förutsättningar, global försörjning och minskad klimatpåverkan.

Anders Heimer är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan samt driver egna företaget Morgonhöjdens Eko. Anders delar sin tid mellan Sverige och Colombia och brinner för arbetet med att öka både produktion och konsumtion av ekologiska råvaror.

Kikki Ahlstedt Karlsson är lokal entreprenör och mångsysslare inom grön näring. Hon driver Gårdarna i Värmland, som bland annat förädlar och distribuerar kött från lokala bönder, samt Ruds gård som är en gårdsbutik med värmländska produkter. På gården driver hon även turistverksamhet med boende, mat och kursverksamhet.

Under föreläsningen kommer dessa två eldsjälar att prata om hur vi tillsammans kan nå och ta fram hållbar mat på jordens villkor.

Föreläsningen är gratis. Föranmälan till sofia.maier@kil.se eller anette.jager@sv.se

Onsdag 8 mars kl 16:30: En väg ut - Föreläsning med artisten Sebastian Stakset.

Sebastian är rapartisten som tidigare frontade ”gangstarap-gruppen” Kartellen under artistnamnet Sebbe Staxx. Efter år av missbruk, kriminalitet och fängelsestraff valde Sebastian att bryta sin destruktiva tillvaro och börja ett nytt liv.

Han grundade välgörenhetsorganisationen Heart of Evangelism och jobbar hårt för att hjälpa de som har det svårt. Med sin föreläsning En Väg Ut vill Sebastian ge ungdomar hopp och motivera dem att göra rätt val i livet. Han delar med sig av sina egna erfarenheter av utanförskap, våld och brottslighet och att det finns en väg ut.

I höstas släppte han ett nytt album som soloartist, ”Medan vi faller” och i år kommer den självbiografiska filmen med samma namn, där Sebastian spelar huvudrollen som sig själv.

Kils bibliotek hälsar er välkomna på en omvälvande föreläsning i aulan på Sannerudsskolan. Gratisbiljetter finns att hämta på biblioteket från den 1 februari.

Tisdag 14 mars kl 18-19: Författarbesök - Malin Haawind.

Den 14 mars kommer den kritikerrosade författaren Malin Haawind till Kils bibliotek. Malin är aktuell med en historisk romantrilogi om öborna Dagmar och Holger. En berättelse om det svenska folkhemmet, där vi får följa en familj från små kustsamhällen på Gotland och Tjörn till den moderna industristaden Södertälje. Böckerna är fiktiva, men inspirerade av hennes egen mormor och morfars liv.

Malin Haawind är förutom författare även redaktör, översättare och skrivarkurslärare. Under författarbesöket kommer Malin att berätta om arbetet med trilogin, om platsens betydelse för människor och för litteraturen, och framförallt om hur ölivet påverkar de som bor där.

Hon kommer också att prata om familj som är ett bärande tema i hennes böcker samt om hennes egen relation till sina romankaraktärer.

Föredraget är kostnadsfritt och öppet för allmänheten, ingen föranmälan krävs.

18 april kl 18-19: Vi presenterar vårens böcker.

Personalen presenterar vårens böcker och kommer med boktips. Vi bjuder på fika och boklotteri. Öppet för allmänheten, ingen föranmälan krävs.

1 juni kl 17-19: Smaka på världen.

Välkommen på folkfest på bibliotekstorget! Mat och musik förenar människor. Kom och umgås en stund, lyssna på livemusik och ta in världens smaker och rytmer. Deltagare från bibliotekets språkcafé bjuder på mat från sina hemländer. Öppet för allmänheten, ingen föranmälan krävs.