All digital weeks 2023

All digital weeks är en europeisk kampanj med syftet att öka den digital kompetensen hos alla. På den här sidan har vi samlat information om några av våra e-tjänster, våra sidor som handlar om digital kompetens och lite annat smått och gott.

Hoppa till innehåll på sidan:

Upptäck våra e-tjänster på biblioteket

Mobiltelefon som visar bild från appen Biblio.Ljudböcker och e-böcker med Biblio

Med Biblio får du tillgång till tusentals ljudböcker och e-böcker. Allt du behöver är en inloggning/pinkod till ditt bibliotekskonto samt appen Biblio till din mobil eller surfplatta. Enkelt! Upptäck digitala böcker idag!

Läs mer om Biblio.

Streama film med Cineasterna

Med Cineasterna kan du hemifrån soffan låna och streama tusentals filmer för både vuxna och barn. Helt gratis. Allt du behöver är inloggning/pinkod till ditt bibliotekskonto och en mobil, surfplatta eller tv med internetuppkoppling.

Läs mer om Cineasterna.

Mobiltelefon som visar appen Pressreader.Läs tidningen digitalt med Pressreader

Med e-tidningstjänsten Pressreader får du tillgång till 7000 tidningar på 60 olika språk. Du väljer själv om du vill använda appen eller webbplatsen.

Läs mer om Pressreader.

Chatten på vår webbplats

Har du sett att vi har en chatt här på vår webbplats? När chatten är öppen visas en chattsymbol nere i högra hörnet (den på bilden här). Tryck på den så öppnas chattfönstret och du kan ställa vilken fråga du vill till oss. Det kan vara allt från hur e-böcker fungerar till att du vill ha ett lästips.

På sidan E-biblioteket på vår webbplats hittar du ännu fler e-tjänster.

Mina sidor på webben

Har du en pinkod kopplat till ditt bibliotekskonto kan du logga in på Mina sidor här på webbplatsen. Som inloggad kan du göra en rad saker på egen hand, utan att ta hjälp av personalen på biblioteket. Du kan till exempel se vilka böcker du lånar just nu och göra omlån, reservera böcker, lägga till böcker i en minneslista så att du inte glömmer bort dem och titta på vilka böcker du tidigare lånat.

Du når Mina sidor genom att logga in högst upp till höger här på webbplatsen och sen trycka på Mina sidor.

Så lånar du om en bok

 1. Logga in med personnummer eller bibliotekskonto och pinkod.
 2. Gå till ”Mina sidor” överst på sidan.
 3. Tryck på ”Mina lån” så fälls en lista med dina aktuella lån ut.
 4. Tryck på ”Låna om”-knappen för att låna om en titel. Lånet har nu fått ett nytt återlämningsdatum.

Om det står att en bok inte går att låna om kan det bero på flera saker:

 • Det är kö på titeln.
 • Titeln har redan lånats om max antal gånger.
 • Det finns avgifter att betala.
 • Digitala böcker går ej att låna om. Vill du låna en digital bok igen gör du det när lånet gått ut.
 • Fjärrlån kan inte lånas om på webben.

Så reserverar du en bok

Om det du vill låna redan är utlånat eller finns på ett annat bibliotek i Värmland kan du reservera titeln. Det är gratis i alla kommuner utom Hammarö och Karlstad (där det kostar 5 kr/titel, barnböcker är dock gratis). Gör så här:

 1. Logga in med personnummer eller bibliotekskonto och pinkod.
 2. Sök upp det du vill låna och klicka på titeln.
 3. Tryck på knappen ”Reservera”.
 4. Välj på vilket bibliotek du vill hämta det du reserverat och klicka på ”OK”.

Bild på den blåa reservera-knappen.

Vi skickar ett sms, e-post eller brev när boken kan hämtas. Ange ditt mobilnummer och e-postadress under ”Mina uppgifter” på ”Mina sidor” om du vill ha meddelandet via sms eller e-post, annars får du det med brev. När din reservation finns att hämta har du en vecka på dig.

Digital kompetens

På vår webbplats finns bra och begriplig information från trovärdiga källor som hjälper dig, eller någon du känner, att öka den digitala kompetensen utifrån fyra olika perspektiv: Säkerhet och integritet, Kommunicera digitalt, Desinformation och källkritik samt Skapande av innehåll.

Tryck här för att komma till informationen om digital kompetens.

Inspelat samtal om äldres trygghet i den digitala världen

Digitaliseringen rymmer många möjligheter - men också hot och otrygghet. Äldre är en utsatt grupp för bluffmakare och bedrägerier på nätet. Men det finns lösningar och enkla knep för att öka sin digitala trygghet!

Under 2020 års bokmässa arrangerade ABF ett samtal om äldres trygghet i den digitala världen. Här kan du titta på samtalet:

Tänk säkert

Tänk säkert är en kampanj på uppdrag av regeringen för ett säkrare digitalt samhälle. Kampanjen är ett samarbete mellan MSB, polisen och Internetstiftelsen och syftar till att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor.

Fler säkra internetanvändare är en viktig pusselbit för att skapa ett säkrare samhälle. Genom att stärka kunskapen hos internetanvändarna minskar risken att de bli lurade. På Tänk säkert-webbplatsen hittar du snabbkurser i ämnen som:

 • Känn igen bluffmejl
 • Så skyddar du din e-legitimation
 • Så skapar du starka lösenord
 • Skydda dig mot bluff-sms
 • Undvik kortbedrägerier
 • Skydda dig mot nätfiske
 • Skydda dig mot bluffsamtal

På Tänk Säkert finns även matnyttig information om hur du som förälder kan hjälpa ditt barn att tänka säkert på nätet.

Tryck här för att komma till Tänk säkert (öppnas i nytt fönster).

Spela för att lära

Bad News Swe

Bad News är ett spel framtaget av DROG, en organisation som arbetar mot spridning av desinformation, i samarbete med forskare från Cambridge University i Storbritannien. Den svenska versionen av detta spel har utvecklats av Uppsala Universitet i samarbete med RISE Interactive tillsammans med DROG. Bad News erbjuder motstånd mot desinformation genom att försätta spelarna i samma position som de personer som skapar desinformation. Spelet är lämpligt för personer från 15 år och uppåt, och tar cirka 20 minuter att spela.

Tryck här för att komma till Bad News Swe (öppnas i nytt fönster).

Digitaljakten!

Logotypen för Digitaljakten.

Var med och lös mysteriet i Digitaljakten! Digitaljakten är en sajt baserad på originalet ”Teknikjakten” som Umeå kommuns bibliotek tagit fram. Idén är att erbjuda en rolig lärupplevelse som skapar engagemang och vilja att bli digitalt delaktig i samhället. Som deltagare får du söka svar på 10 frågor genom att använda olika tjänster och verktyg på internet.

Tryck här för att komma till Digitaljakten (öppnas i nytt fönster).

Sök

Språk