Årets vinnare av Augustpriset

Nu är årets Augustpristagare korade. Här hittar du juryns motiveringar samt länk till en sammanställning med alla övriga nominerade böcker. Låna eller reservera idag! De vinnande verken finns även som e-böcker och/eller ljudböcker i appen Biblio.

Foto på årets Augustprisvinnare

Årets pristagare: Nina van den Brink, Ia Genberg, Ellen Strömberg, Ali Alonzo. Foto: Andreas Sundbom.

Årets svenska skönlitterära bok

Omslaget till Detaljerna

Detaljerna av Ia Genberg

I Detaljerna blir en glödande feber en portal till det förflutna och de relationer som en gång betydde allt – i ett liv som inte längre finns. Med vemod, precision och lågmäld humor skriver Ia Genberg fram de skärvor som skapar en människa, och låter sin röst ljuda med omisskännlig klang. I den exakta känslan för de små detaljerna blir en hel värld levande.

Årets svenska fackbok

Jag har torkar nog många golv

"Jag har torkat nog många golv". En biografi om Maja Ekelöf av Nina van den Brink

Maja Ekelöf, städerska och ensamstående fembarnsmor, gjorde succé med sin dagbok Rapport från en skurhink från 1970. Nina van den Brink väver skickligt ihop Maja Ekelöf – städerska, hyllad författare, abortförespråkare och vänsteraktivist – med berättelser om städerskor i sin egen familj. De närgångna beskrivningarna av varje arbetsmoment och dess verkan på kroppen är nästintill poetiska. Boken är lika mycket ett starkt porträtt över ett av Sveriges mest gripande författarskap som en uppgörelse med välfärdsbygget som inte kom alla till del.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Vi ska ju bara cykla förbi.

Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg

Lyhört och träffsäkert skildras tonårens brytningstid då fantasierna om vem man vill vara plötsligt ska omsättas i praktik, då kompisrelationer sätts på prov och då den första kärleken känns både lockande och skrämmande. Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv.

Nominerade

Se vår sammanställning över samtliga nominerade.

Sök

Språk