Boktips på Internationella barnboksdagen

Den 2 april firar vi den Internationella barnboksdagen. Dagen skapades till minne av HC Andersens födelsedag och för att uppmärksamma barn- och ungdomslitteratur för att inspirera till läsning i de yngre åldrarna. Vi bad några av barnbibliotekarierna i Värmland om barnbokstips.

Frallan älskar läskigheter

Frallan älskar läskigheter av Sara Ohlsson

Frallan och hennes kompisar Ester och Frasse älskar allt som är läskigt. Nu ska de ha övernattningskalas hemma hos Frallans mormor och ha skattjakt och leka Katten Strof som är en lek där man ska säga alla katastrofer man kan komma på tills man är så rädd så det kittlar i hela kroppen. Sedan ska de sova över i mormors växthus. Det går bra ända tills det blir mörk och de hör någon som skriker. Kan det vara ett spöke? Gillar du Frallan så finns det fem böcker till att läsa.
 

Ingen kommer levande härifrån.

Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman

Det händer mystiska saker på Aldos nya skola. Där, på Bödelhögens skola, smyger rektorn omkring i en konstig getdräkt och slöjdläraren Trä-Hitler tvingar eleverna att tillverka barnkistor. Den försvunna NO-läraren, är hon inlåst i källaren? Någon har hört henne skrika därifrån eller var det kanske Rose i sexan som skrek? Hon är ju också försvunnen och det enda spår som finns efter Rose är hennes jacka, som hittades på äckeltoan nere i källaren. Det är läskigt spännande samtidigt som det är skrivet med en stor mängd skruvad humor. En favorit!

 

Lilla lokomotivet Rosa

Lilla lokomotivet Rosa av Barbro Lindgren

Den här boken handlar om en hund och hennes tant. Hunden heter Rosa och när hon kommer är hon alldeles vild och glad och hon rusar runt som ett lokomotiv. Hennes tant blir snart alldeles utmattad och livet blir sig aldrig mera likt igen! Välkommen till Rosas värld! Det är en fantastisk bilderbok och fast den har några år på nacken är det bland de bästa jag någonsin läst. Lika bra för både barn och vuxna.
 

Äskil äter träd.

Äskil äter träd av Åsa Lind

Den här boken är ytterligare en av mina favoritböcker, som jag gärna läser högt på sagostunder. Boken handlar om en pojke som heter Äskil och han äter träd. Ja, han äter annat också om han måste, men helst äter han träd. Boken är helt skriven på rim och jag gillar när barn kan interagera och rimma när en vuxen läser resten av boken. ”Så nästa dag sa Äskil, att nu är jag en älg. Och tog en kvist till frukost, och trädet hette sälg”. Testa den och se om ni gillar den lika mycket som jag gör!
 

Tio små blommor.

Tio små blommor av av Emma virke och Ida björs

Tio små blommor står i en vas, men på finurligt sätt lämnar en efter en vasen. Dramatik blir det när katten kommer och vasen går i kras, tur att det finns superlim, simsalabim. En underbar rimmad räknesaga och en fin introduktion till blommorna i vår närhet. De färgmättade bilderna höjer stämningen ytterligare.
 

Våffelhjärtat.

Våffelhjärtat av Maria Parr

Vilken underbar berättelse om 9 åriga Trille och hans våghalsiga bästa kompis Lena i den lilla byn Dunk-Matilda med fjäll och fjordar inpå knuten. I bästa Emil-stil blir det sanslösa hyss, men även plats för livets allvar och svåra stunder. Det sprudlar av berättarglädje och boken rekommenderas varmt för högläsning hemma eller i skolan.
 

Lånehamster och andra pirrigheter.

Lånehamster och andra pirrigheter av Malin Linneroth

"Lånehamster och andra pirrigheter" av Malin Linneroth och Hanna Granlund är den första boken om Gillis, som är 6-7 år och älskar djur. Han önskar sig diverse olika husdjur. Familjen har visserligen en hund, men den är ganska gammal och trött. Därför blir han jätteglad när han får låna en hamster! Det visar sig inte bli fullt så kul som han har tänkt sig när hamstern mest sover på dagen och väsnas när Gillis ska sova. Det här är en riktigt bra högläsningsbok med mycket humor!
 

Rädda hunden.

Rädda hunden av Pia Hagmar

Första boken i Pia Hagmars nya serie för 6-9 år heter "Rädda hunden". Maggot älskar djur och har upptäckt en hund som behandlas illa. Han vill försöka rädda den och får hjälp av sin nya kompis Molly. Hundägaren visar sig vara grovt kriminell och det blir ett farligt uppdrag för Maggot och Molly. Det är en spännande bok där det händer mycket hela tiden.
 

Hajtänder.

Hajtänder av Anna Woltz

Den nederländska författaren Anna Woltz böcker handlar alltid om ett slags utanförskap hos huvudpersonen, men som bryts av en ny bekantskap som inte riktigt bryr sig om hur man förväntas bete sig. "Hajtänder" utspelar sig nästan helt utomhus under en mycket lång cykeltur, där huvudpersonen tror att det på något märkligt sätt ska rädda hennes mamma undan ett svårt sjukdomsbesked.

Språk