Årsbokslut

Bibliotek Värmlands boktipsgrupp basar över boktipsen som visas här på webben. Nu har gänget sammanfattat årets bästa läsning för vuxna. Här är årsbokslutet!

Porträttfoton på Bibliotek Värmlands boktipsgrupp.

Bibliotek Värmlands boktipsgäng utgörs av bibliotekspersonal från olika bibliotek i Värmland. Varje år summerar de den mest minnesvärda läsningen från året som gått, oavsett utgivningsår på böckerna.

Här är årets resultat, årets bokslut!

Therese, Hammarö bibliotek:
Mina 5 favoriter

The rest of us just live here av Patrick Ness.

The rest of us just live here

Av Patrick Ness

Övernaturliga varelser och oförklarliga händelser är vardag och oftast finns det någon utvald som ska rädda världen med jämna mellanrum. Men här möter vi ungdomarna som inte är utvalda, de vill bara klara sig till examen och hoppas att skolan inte sprängs innan dess. Mike, Mel, Henna och Jared är vanliga ungdomar med hyfsat vanliga problem och har valt varandra som familj när deras egna familjer inte lever upp till förväntningarna. Jag tycker om allihop, och alla klockrena formuleringar. Passar alla som gillar Buffy och liknande.


A thousand ships av Natalie Haynes.

A thousand ships

Av Natalie Haynes

Vi möter trojanska kungligheter som väntar på att bli krigsbyte, grekiska fruar som väntar på sina män, gudinnor som lägger sig i människornas liv. Här är det kvinnorna som berättar historien om det trojanska kriget. Det är sorg och humor om vartannat, gripande och roligt på samma gång och det är riktigt bra. Finns ännu bara på engelska.


Samlade verk av Lydia Sandgren.

Samlade verk

Av Lydia Sandgren

En massiv roman som var förvånansvärt lätt att ta sig igenom. Det är konst, litteratur, vänskap och kärlek. Vi följer en familj med en försvunnen mamma, en pappa med livskris och två unga vuxna som ska hitta sin väg i livet, och en hyllad konstnär som inte vill synas. Det är både välskrivet och roligt. En otrolig debutroman.


Hamnet av Maggie O'Farrell

Hamnet

Av Maggie O'Farrell

I 1500-talets Stratford får vi följa det unga paret som blir kära mot familjernas vilja, hur makens kreativitet och rastlöshet för honom till London och ett liv vid teatern medan frun och barnen blir kvar i Stratford. Hur tvillingarna Judith och Hamnet blir sjuka och bara en kan överleva. Hur sorgen tar över och tar sig olika uttryck. Och hur en pjäs vid namn Hamlet kan ha med Hamnet att göra. Det är svårt att förmedla hur bra den här boken är. Språket är fantastiskt och berättelsen har en i sitt grepp från första början.


De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel.

De bortglömda namnens bok

Av Kristin Harmel

Vi är i Frankrike under andra världskriget och en motståndsrörelse hjälper barn att ta sig ut ur landet. Eva och Rémy förfalskar dokument på löpande band men tyskarna kommer närmare och närmare. Det är spännande, fascinerande och man känner historiens vingslag. En fin berättelse mitt i all tragik.

 

Lova, Arvika bibliotek:
Mina 5 favoriter

Omslaget till boken Hunter i Huskvarna.

Hunter i Huskvarna

Av Sara Stridsberg

Sara Stridsbergs noveller är som korta fantastiska romaner, eller sagor. På några sidor fångas hela liv utan minsta brådska. Tillvaron är ofta drömlik och som i ett solblekt dis, men allt är också påtagligt verkligt. Man ömmar för människorna, även de mindre sympatiska figurerna. Få andra författare försätter mig i en så koncentrerad sinnesstämning som Stridsberg gör.


Omslaget till boken Löpa varg av Kerstin Ekman.

Löpa varg

Av Kerstin Ekman

Hemma hos Ulf och Inga är det lugnt. Båda är pensionerade, dagarna går efter rutin. Ulf har jagat sedan han var pojk. I skogen på sin mark har han ställt en gammal husvagn. I den sitter han på nyårsdagens morgon i halvvärmen och kikar mot det snötunga skogsbrynet intill myren. Då ser han vargen. En stund ser han den, det tidlösa ögonblicket är som att hålla andan. Vargen, minnen och den åldrande kroppen får honom att våndas över djuren han dödat, och skogen. Dramatiska händelser väntar. Kerstin Ekman berättar utan like.


Omslaget till boken Von Spatz av Anna Haifisch

Von Spatz

Av Anna Haifisch

Walt Disney går in i väggen. Han arbetar för hårt och för mycket och tappar slutligen kontrollen över sig själv. Lillian hittar honom på kontoret, liggandes på golvet som en liten trasa. Hon kör honom till Von Spatz, ett vilohem för konstnärer. Disney själv berättar: “När jag kom dit vägde jag ungefär lika mycket som en katt”. Hans tid på den säregna platsen beskrivs fåordigt men uttrycksfullt genom mjuka enkla illustrationer i gult, vitt, blått och rosa.


Omslaget till boken Tusen månar av Sebastian Barry

Tusen månar

Av Sebastian Barry

Winona är en ung Lakotaindian som togs om hand av Thomas McNulty och John Cole i boken Dagar utan slut. Trots att de båda männen var med i den armé som dödade hennes familj, blir de hennes närmaste och älskar henne som en dotter. Winona berättar om den fattiga men kärleksfulla tillvaron på gården i Tennessee. Hon funderar mycket på sitt ursprung och sin framtid, mitt i de rasande händelser och uppgörelser som stormar kring henne. Känslan av att Sebastian Barry sitter bredvid och nedtecknar Winonas egna ord är stark och det är sällsamt fin läsning.


Omslaget till boken Jordlöparens bok av Thomas Tidholm

Jordlöparens bok

Av Thomas Tidholm

Några få eller flera rader på var sida, om naturen och människorna. Läsningen rullar lätt trots ämnets existentiella tyngd. Den är rolig, allvarlig och svår att lägga åt sidan. Thomas Tidholm beskriver naturens ljus och människans mörker. Träffande som här, om den moderna människans förhållande till djuren: “Vi skrämmer dem. Vi skymmer ljuset, det är vad vi gör, så snart vi närmar oss. Då lyfter de och flyger bort till en annan plats. En mer ostörd, soligare plats.”


Anna, Säffle bibliotek:
Mina 5 favoriter

Omslaget till Det falska vittnet av Karin Slaughter.

Det falska vittnet

Av Karin Slaughter

Karin Slaughters senaste bok. Som den mästare i psykologisk spänning hon är har hon byggt en rafflande historia som är omöjlig att lägga från sig. Boken handlar om Leigh, en försvarsadvokat som får i uppdrag att försvara en man anklagad för våldtäkt. Men när hon möter honom inser hon att mannen känner till den historia hon så länge försökt glömma. Leigh riskerar att förlora allt jobbat för och hon drivs till att be om hjälp av den sista person hon vill ha kontakt med – sin syster.


Omslaget till Jamåhonleva av Anders Roslund.

Jamåhonleva

Av Anders Roslund

Jamåhonleva är den fjärde boken i serien om polisen Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffman. I likhet med de tidigare böckerna i serien är den här boken välskriven och mycket spännande ända till den sista sidan. Början av boken är dramatisk; en flicka fyller 5 år och hela familjen är samlad. Några dygn senare går flickan fortfarande runt i lägenheten och sjunger för sig själv och grannarna börjar reagera över ljudet och larmar polisen. När Ewert Grens kommer till platsen möte han av en leende flicka och en förfärlig lukt.


Omslaget till Dö två gånger av Tess Gerritsen.

Dö två gånger

Av Tess Gerritsen

Boken är nummer 11 i serien om kriminalinspektör Jane Rizzoli och rättsläkare Maura Isles, men böckerna behöver inte läsas i kronologisk ordning. Hela serien är mycket välskriven med utmärkta gestaltningar och miljöer. Boken börjar med att Rizzoli och Isles kallas till en brottsplats där mordoffret ser ut som om det fallit offer för ett rovdjur; upphängt i fötterna, rensat och sönderklöst. Men det är en fullständigt samvetslös människa som stympat kroppen av storviltjägaren Leon Gott och polisens ställer sig frågan om Grotts hobby lockat till sig ett rovdjur lika mordiskt som de han jagat.


Omslaget till Demonrösten av Chris Carter.

Demonrösten

Av Chris Carter

Tänk dig för innan du svarar nästa gång det ringer. Det kan vara början på din värsta mardröm. När Tanya Kaitling hör mobilen ringa är det hennes vän Karen som vill videochatta med henne.  Karen sitter bunden och utan att kunna tala i en stol i sitt vardagsrum och den dova rösten i mobilen hötar Tanya. Bryter hon samtalet eller ens tittar bort medan det pågår kommer han inte bara hämnas på Karen utan även på Tanya. Radarparet Robert Hunter och Carlos Garcia får hand om fallet och ger sig ut på gatorna på jakt efter mördaren innan han hinner skörda sitt nästa offer.


Omslaget till Kallt blod av Robert Bryndza.

Kallt blod

Av Robert Bryndza

Då en resväska med en styckad man spolas iland på Themsens strand blir det kriminalkommissarie Erica Fosters jobb att ta reda på vad som hänt. Tidigare har en  kvinna hittats mördad på ett liknande sätt och polisen arbetar efter teorin att det handlar om en seriemördare. När två fyraåriga tvillingflickor försvinner är det upp till polisen att finna dem innan det är för sent. Boken är mycket välskriven, mörk och brutal och jag kan tänka mig att den tilltalar oss som kräver lite ”extra av allt” av den deckare.

 

Anki, Torsby bibliotek:
Mina 5 favoriter

Omslaget till boken Jag skriver över ditt ansikte.

Jag skriver över ditt ansikte

Av Anna-Karin Palm

Författaren berättar här om sin egen mamma som insjuknade i Alzheimer. Hon tänker tillbaka på hur mammans liv har varit och det är ett kärleksfullt porträtt men deras mor-dotter-relation var absolut inte oproblematisk.


Omslaget till boken Barnen på Hidden Valley Road.

Barnen på Hidden Valley Road

Av Robert Kolker

Familjen Galvin fick tolv barn under babyboomåren 1945-1970, men sex av sönerna diagnosticeras med schizofreni och tragedierna avlöste varandra. En fascinerande bok där läsarna får följa familjen, barn för barn. Men man får också ta del av medicinsk historia där familjen Galvin har spelat en enormt stor roll i forskningen om psykisk ohälsa.


Omslaget till boken Ett jävla solsken.

Ett jävla solsken

Av Fatima Bremmer

En biografi om Ester Blenda Nordström, överklassflickan som blev undersökande reporter redan i början av 1900-talet. Hon tog jobb som piga, lärare hos runtflyttande samebyar och hon reste tredje klass på fartyg till Amerika. Genom sina reportage om dessa äventyr förändrade hon svensk journalistik. Hon var en äventyrare som trotsade alla normer kvinnor förväntades följa.


Omslaget till boken Kriget har inget kvinnligt ansikte.

Kriget har inget kvinnligt ansikte

Av Svetlana Aleksijevitj

Om kvinnorna som stred sida vid sida med männen i Röda armén under andra världskriget, på samma villkor. Men efter kriget sågs de inte som hjältar som männen, utan möttes av förakt. 40 år efter krigsslutet söker journalisten Svetlana Aleksijevitj upp många av kvinnorna och intervjuar dem. Personliga berättelser som beskriver kvinnornas erfarenheter, under kriget och efter kriget.


Omslaget till boken Bellman.

Bellman

Av Carina Burman

En omfattande levnadsteckning av Carl Michael Bellman, poet och sångare som levde i Stockholm under 1700-talets andra hälft. Vi får lära känna staden som den var då, myllrande och stinkande. Bellman, hans familj och umgängeskrets är beskrivna på ett personligt och trovärdigt sätt.

Sök

Språk