Boktips för alla regnbågens färger

I Wermland Pride-tider vill vi passa på att tipsa om böcker med HBTQ-fokus. Alla böcker som vi tipsar om finns att låna på biblioteket.

Sången om Akilles 

av Madeline Miller

Hänger du på Booktok så kan du inte ha missat att romanen Sången om Akilles har dykt upp om och om och om och om igen. Romanen har blivit omåttlig populär och nu har den äntligen kommit på svenska.  

Romanen är en återberättelse om Achilles och Patroklos. Den utspelar sig i Grekland under hjältarnas tid. Den tafatta och unga prinsen Patroklos tvingas på landsflykt och hamnar hos kung Peleus och hans perfekte son Akilles. Trots att de är så olika växer en djup vänskap mellan dem som mognar till något mer medans de växer upp. 

Akilles skickas iväg till Troja när Helena av Sparta blir bortrövad och Patroklos följer med, utan att veta att allt de håller kärt kommer att sättas på prov. 

Under the whispering door

av TJ Klune

TJ Klune har blivit ett väl igenkänt namn inom HBTQ+ litteratur på de senare åren. Hans största och mest igenkända verk är House at the cerulean sea.

Jag vill tipsa om Under the whispering door för att det är en feel-good bok skriven om ett svårt ämne som död och förlust. Boken börjar med att huvudpersonen Wallace dör och kommer till mellanlandningen (liknande skärselden) i väntan på att komma till nästa liv.  Konceptet ”arg gubbe mjuknar upp” är inget nytt men den är ändå skriven på ett roligt sätt och man får flera gånger en tankeställare. Klune är en fantastisk berättare och hans fantasi och humor är förundransvärd.

Evelyn Hugos sju äkta män 

av Taylor Jenkins Reid 

Evelyn Hugos sju äkta män är en bok vars handling och språk lyckas med att gripa tag i en redan från de första sidorna. 

Boken handlar om Monique som får chansen att intervjua den stora Hollywoodstjärnan Evelyn Hugo om hennes liv, en intervju som verkligen kan ge Moniques karriär den skjuts den behöver. Men hon kan inte förstå varför Evelyn valde henne. Evelyn berättar om sitt liv under 1950-talet till dess slut på 80-talet, fyllt med skandaler ambitioner och en förbjuden kärlek. En vänskap mellan de två kvinnorna och snart inser Monique att det finns en anledning till att varför just hon blev vald. 

Felix ever after

av Kacen Callender

Felix har varit ute som transperson länge. Han heter ”Felix Love” men har ironiskt nog inte fått uppleva kärleken själv. Den berör på så många punkter. Omslagen hade fått en att tro att det är en vacker, lättsmält bok om kärlek men det är den inte. Det tar upp det svåra i att vara transperson som söker kärlek, men också i att hitta sin identitet som svart transperson. En djup bok och Kacen Callender bakar in representation så naturligt in i historien.

Cemetery boys / Aiden Thomas.

Cemetary Boys 

av Aiden Thomas 

Aiden Thomas har skrivit en fantastisk berörande roman som är underhållande, magisk, ledsam och underbar allt i ett.  

När Yadriels traditionella Latinxfamilj har problem att acceptera hans kön så bestämmer han sig för att bevisa att han är en riktig brujo. Tillsammans med sin bästa vän Maritza utför han ritualen som ska frammana hans mördade kusins ande, så att de kan få reda på vem som mördade honom. 

Men ritualen går fel. Istället för sin kusins spöke så frammanar Yadriel Julian Diaz, skolans bad boy. Han tänker inte återgå till döden utan att ordna upp sina egna lösa trådar, och Yadriel har inget annat väl än att hjälpa honom så de båda får som de vill. Men ju mer tiden går desto mer inser Yadriel att han inte vill att Julian ska lämna honom.

Tillbaka till henne / Sara Lövestam.

Tillbaka till henne

av Sara Lövestam

Sara Lövestam som är erkänd skribent som skriver på varierade teman. Den här boken handlar om två kvinnor och Sveriges rösträttskamp på tidigt 1900-tal. Den kan vara lite svår att läsa i början men sedan växer karaktärerna på dig för att Lövestam skriver så dynamiska karaktärer. Den här boken har ett verkligt djup och en sådan bok som är med dig i år efter att du lagt ner den.

 

För fler boktips med tema HBTQ+ klicka här.

Sök

Språk