Databaser och uppslagsverk

Biblioteken har databaser inom områden som tidningsartiklar, släktforskning och geografi samt uppslagsverk som Nationalencyklopedin.

På den här sidan listar vi de databaser och uppslagsverk som finns på biblioteken i Värmland. Allt finns dock inte på alla bibliotek. Och vissa databaser har du tillgång till via webben, andra behöver du besöka ett bibliotek för att använda.

Hoppa till innehåll på sidan:

Läs dagstidningar, böcker och tidskriftsartiklar

Artikelsök

Svenska dagstidnings- och tidskriftsartiklar från 1979 fram till idag. Artikelsök innehåller referenser till svenska artiklar från tidningar och tidskrifter. Vissa artiklar kan ses i fulltext.

Sök i Artikelsök från biblioteket i Karlstad.

Gutenberg

Databas med över 60 000 e-böcker på engelska och andra språk. Ladda ner i epub-format till din enhet. Till Gutenberg.

Kungliga bibliotekets databas Svenska dagstidningar

Svenska dagstidningar innehåller drygt 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020. I tjänsten finns hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet. Dessutom finns ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad har digitaliserats av Kungliga Biblioteket. 

Sök i Svenska dagstidningar från biblioteket i Sunne och Karlstad.

Libri Vox

Libri Vox erbjuder ljudböcker på engelska som du fritt laddar ner och lyssnar på. Till Libri Vox.

Litteraturbanken

Databas med svensk skönlitteratur och andra texter av vikt för vår förståelse av det litterära kulturarvet. Fritt tillgängligt för alla. Allting läsbart och sökbart på Litteraturbankens webbplats, men mycket också nedladdningsbart till läsplattor och mobiler. Till Litteraturbanken.

Mediearkivet

Digitalt nyhetsarkiv med tryckta tidningar, tidskrifter och affärspress, till exempel Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Veckans Affärer, Dagens Medicin, Damernas Värld och Internetworld. Här finns artiklar från 1987 och framåt.

Sök i Mediearkivet från biblioteket i Arvika, Hagfors, Sunne och Säffle.

Pressreader

Läs dagstidningar i fulltext från över 100 länder på fler än 60 olika språk. Läs mer om och använd Pressreader.

Updatum Business Briefing

Databas med innehåll från dagstidningar, bloggar, nätforum, pressreleaser, omdömessiter och sociala media. Fråga efter inloggningsuppgifter på biblioteket, i Karlstad kommer du åt Updatums innehåll genom databasen Artikelsök. 

Sök i Updatum från biblioteket i FilipstadKarlstad och Säffle.

Världens bibliotek

Hos Världens bibliotek hittar du digitala böcker på språk som arabiska, bosniska, kroatiska, persiska, turkiska, somaliska och tigrinska. För att låna behöver du skapa ett konto på Världens bibliotek. Det enda du behöver är en e-postadress. Du måste vara i Sverige för att kunna skapa ett konto. Världens bibliotek är en del av biblioteken i Sverige. Till Världens bibliotek.

Sök information i uppslagsverk

Alex

Författarlexikon med flera tusen 1900-talsförfattare. Varje författare presenteras med information om deras liv och en bit text ur en av deras mest kända böcker. Här hittar du också listor på filmade böcker.

Sök i Alex hemifrån med bibliotekskort i ArvikaHagforsKarlstad.

Sök i Alex på biblioteket i Arvika, Forshaga, Hagfors, Karlstad, Sunne, Säffle, Årjäng

Landguiden

Hitta fakta om världens länder och jämför statistik i Utrikespolitiska institutets uppslagsverk på nätet. Läs mer om Landguiden på Utrikespolitiska institutets webbplats.

Sök i Landguiden hemifrån med lånekort i Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Sunne, Säffle, Torsby, Årjäng.

I Logga in-rutan klickar du på fliken "Logga in med bibliotekskort" och fyller därefter in ditt lånekortsnummer (ej personnummer) för att logga in.

Sök i Landguiden från biblioteket Klicka här

Nationalencyklopedin

Uppslagsverk med atlas, svensk och engelsk ordbok.

Sök i Nationalencyklopedin hemifrån om du har lånekort i Arvika. Klicka här.

Sök i Nationalencyklopedin på biblioteket i Arvika, Karlstad.

Släktforska

Läs mer om bibliotekens släktforskningsdatabaser.

Sök

Språk