Databaser och uppslagsverk

Biblioteken har databaser inom områden som tidningsartiklar, släktforskning och geografi samt uppslagsverk som Nationalencyklopedin.

På den här sidan listar vi de databaser och uppslagsverk som finns på biblioteken i Värmland. Allt finns dock inte på alla bibliotek. Och vissa databaser har du tillgång till via webben, andra behöver du besöka ett bibliotek för att använda.

Hoppa till innehåll på sidan:

Läs dagstidningar, böcker och tidskriftsartiklar

8 sidor

8 sidor är en tidning, webbplats och app som ger dig nyheter på lätt svenska. Nyheterna förmedlas av journalister på en oberoende nyhetsredaktion. Till 8 sidor.

Artikelsök

Svenska dagstidnings- och tidskriftsartiklar från 1979 fram till idag. Artikelsök innehåller referenser till svenska artiklar från tidningar och tidskrifter. Vissa artiklar kan ses i fulltext.

Sök i Artikelsök från biblioteket i Karlstad och Hagfors.

Gutenberg

Databas med över 60 000 e-böcker på engelska och andra språk. Ladda ner i epub-format till din enhet. Till Gutenberg.

Kungliga bibliotekets databas Svenska dagstidningar

Svenska dagstidningar innehåller drygt 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020. I tjänsten finns hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet. Dessutom finns ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad har digitaliserats av Kungliga Biblioteket. 

Sök i Svenska dagstidningar från biblioteket i Sunne och Karlstad.

Libri Vox

Libri Vox erbjuder ljudböcker på engelska som du fritt laddar ner och lyssnar på. Till Libri Vox.

Litteraturbanken

Databas med svensk skönlitteratur och andra texter av vikt för vår förståelse av det litterära kulturarvet. Fritt tillgängligt för alla. Allting läsbart och sökbart på Litteraturbankens webbplats, men mycket också nedladdningsbart till läsplattor och mobiler. Till Litteraturbanken.

Mediearkivet

Digitalt nyhetsarkiv med tryckta tidningar, tidskrifter och affärspress, till exempel Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Veckans Affärer, Dagens Medicin, Damernas Värld och Internetworld. Här finns artiklar från 1987 och framåt.

Sök i Mediearkivet från biblioteket i Hagfors, Sunne och Säffle.

Pressreader

Läs dagstidningar i fulltext från över 100 länder på fler än 60 olika språk. Läs mer om och använd Pressreader.

Världens bibliotek

Hos Världens bibliotek hittar du digitala böcker på språk som arabiska, bosniska, kroatiska, persiska, turkiska, somaliska och tigrinska. För att låna behöver du skapa ett konto på Världens bibliotek. Det enda du behöver är en e-postadress. Du måste vara i Sverige för att kunna skapa ett konto. Världens bibliotek är en del av biblioteken i Sverige. Till Världens bibliotek.

Sök information i uppslagsverk

Alex

Alex Författarlexikon är ett lexikon över skönlitterära författare från hela världen. Här hittar du dessutom titlar, filmatiseringar och litteraturhänvisningar i fulltext.

Sök i Alex hemifrån med bibliotekskort i ArvikaHagforsKarlstad.

Sök i Alex på biblioteket i Arvika, Forshaga, Hagfors, Karlstad, SunneÅrjäng

Landguiden

Hitta fakta om världens länder och jämför statistik i Utrikespolitiska institutets uppslagsverk på nätet. Läs mer om Landguiden på Utrikespolitiska institutets webbplats.

Sök i Landguiden hemifrån med lånekort i Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Sunne, Säffle, Torsby, Årjäng.

I Logga in-rutan klickar du på fliken "Logga in med bibliotekskort" och fyller därefter in ditt lånekortsnummer (ej personnummer) för att logga in.

Sök i Landguiden från biblioteket Klicka här

Nationalencyklopedin

Uppslagsverk med atlas, svensk och engelsk ordbok.

Sök i Nationalencyklopedin på biblioteket i Karlstad.

Körkortsteori med Trafiko

Nu kan du plugga körkortsteori gratis på biblioteket med Trafiko. Anslut till ditt biblioteks wifi med din mobil eller dator för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok.

Mer information om Trafiko.

Släktforska

På biblioteken hittar du såväl böcker om släktforskning som släktforskningsdatorer med program och databaser för släktforskare. På vår sida om Släktforskning kan du läsa mer plus titta på en filmad introduktion på området med en av Sveriges främsta släktforskningsexperter.

Gå till släktforskningssidan.

Sök

Språk