Demokrativecka i Värmland

I år fyller demokratin 100 år i Sverige. Detta uppmärksammar vi lite extra i Värmland under vecka 20-27 september. Här kan du läsa om vad Bibliotek Värmland gör under demokrativeckan. Demokrativeckan sker med stöd av Region Värmland.

Porträttbild på Britt-Marie Mattsson och Mustafa Panshiri

Digitala författarsamtal

Tisdag 21/9 kl 19: Britt-Marie Mattsson

Britt Marie Mattsson är prisbelönt journalist och författare till både faktaböcker och romaner. Hennes senaste bok ”Kvinnorna byggde välfärden” handlar om kvinnogenerationen som bröt med hemmafruidealet och på bred front gick ut i yrkeslivet. I ett samtal med stadsbibliotekets Jessica Hermansson kommer Britt-Marie att prata om demokrati och sin senaste bok.

Mer information om samtalet med Britt-Marie Mattsson.

Torsdagen 23/9 kl 19: Mustafa Panshiri

Mustafa Panshiri är författare och föreläsare. Hans senaste bok "Sju råd till Mustafa: Så blir du lagom svensk i världens mest extrema land" är boken han önskar att någon givit till honom när han själv kom till Sverige, världens mest extrema land. Mustafa och Ann Skagerling från Kronoteket i Karlstad kommer ha ett samtal om demokrati. Samtalet spelas in från Kronoteket och kan följas live via Bibliotek Värmlands Youtube-kanal. Ett begränsat antal fysiska biljetter släpps också.

Mer information om samtalet med Mustafa Panshiri.

Skrivkampanj: Din röst

Är du mellan 13 – 19 år? Vi vill lyssna till det du har att berätta. Skriv en A4. Hur du vill, om vad du vill.

Du som deltar har en anknytning till Värmland. Ett urval av texterna kommer att läsas upp på Värmlands bokfestival i november. Textförfattaren väljer om hen vill läsa sin text själv eller få hjälp med det.

Skrivkampanjen Gör din röst hörd är ett samarbete mellan Bibliotek Värmland och Värmland skriver. Kampanjen lanseras under demokrativeckan och är öppen till sista oktober.

Här hittar du all information du behöver om Din röst.
 

Omslaget till boken Pennskaftet.

Bokcirkel - Pennskaftet

Bibliotek Värmlands digitala bokcirkel har premiär under demokrativeckan! Under veckan möts vi på Bokcirklar.se där vi diskuterar boken Pennskaftet av Elin Wägner.

Läs mer om bokcirkeln och hur du går med i den.

Språkcafé

Bibliotek Värmland och Kompis Sverige bjuder i höst återigen in till Språkcafé Online. Språkcafé passar alla som vill öva svenska eller lära ut svenska och samtidigt bidra till integration på ett enkelt och roligt sätt. Demokrati är den röda tråden för höstens träffar.

Läs mer om Språkcafé Online och hur du anmäler dig.

Bok- och filmtips

Det finns många böcker och filmer som på ett eller annat sätt handlar om demokrati. Vi har sammanställt tips på böcker och filmer som har tema demokrati. Böckerna kan du låna på biblioteket och filmerna streamar du via tjänsten Cineasterna.

Ta del av boktipsen.

Ta del av filmtipsen.
 

Omslaget till demokratispecialnumret av Bamse-tidningen samt ett utdrag ur numret.

Demokratispecial av Bamse delas ut till barn

Bamsetidningens redaktion har tagit fram en specialtidning i syfte att öka förståelsen för och kunskapen om demokrati, vad det står för och varför det är viktigt. Den kunskapen vill vi på biblioteken gärna förmedla vidare.

Med start den 20 september, alltså samma dag som Värmlands demokrativecka inleds, är alla barn välkomna in på närmsta värmländska bibliotek, eller annan plats där biblioteket närvarar, för att hämta ett eget exemplar av Bamses demokratitema. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker, dock allra längst till och med årsskiftet.

Fler aktiviteter på biblioteken

På biblioteken runt om i Värmland pågår ännu fler aktiviteter under demokrativeckan. Mer information om dessa får du här på webbplatsen, på bibliotekens sociala medier och på plats på biblioteken.


Vår demokrati-logotypen med texttillägget "Värmland står upp för demokratin".

Fler aktiviteter i Värmland

Webbplatsen Demokrativarmland.se är Länsstyrelsen Värmland, Region Värmland och länets 16 kommuners gemensamma plattform för demokratisatsningen i Värmland. På webbplatsen hittar du information om aktiviteter som pågår under demokrativeckan eller äger rum före eller efter Demokrativeckan men som är en del av Demokratisatsning Värmland.

Gå till webbplatsen Demokrativarmland.se (extern länk, öppnas i nytt fönster).

Sök

Språk