Boktips på temat Demokrati

För att uppmärksamma demokratiåret 2021 och demokrativeckan i Värmland tipsar personalen på biblioteken i Värmland här om passande böcker.

Faktaböcker

Bokomslag: Det är vi som bestämmer!

Det är vi som bestämmer!

Av Moa Candil.

Sverige är en demokrati. Men så har det inte alltid varit. Det är bara hundra år sedan kvinnor för första gången fick rösta i politiska val. Och andra grupper fick rösträtt senare än så. I Det är vi som bestämmer! får du veta hur Sverige blev demokratiskt och hur demokratin fungerar. Boken ges ut samtidigt på två lättlästnivåer en väldigt lätt och en lite mer avancerad, för att alla ska ha möjlighet att förstå det samhälle vi lever i.

Låna Det är vi som bestämmer! (lättast läsnivå eller lätt läsnivå).
 

Bokomslag: Du har rätt!

Du har rätt!

Av Jason Timbaktu Diakté och Matilda Westerman.

En handbok om de livsviktiga rättigheter som alla barn och unga under 18 år har enligt barnkonventionen. Starka berättelser, råd och frågeställningar som berör allt från rasism, elevrådsengagemang, maktperspektiv, klass och jobbiga föräldrar. Författarna vill ge läsaren en känsla av hopp, men också dela med sig av verktyg för att kunna vara delaktig och påverka sin egen vardag.

Låna Du har rätt!
 

Bokomslag: Därför demokrati.

Därför demokrati - om kunskapen och folkstyret

Av Åsa Wikforss.

Demokratin är det enda politiska system genom världshistorien som lagt sitt öde i händerna på de egna medborgarna. I Därför demokrati reder Åsa Wikforss ut kunskapens roll i demokratin och förklarar varför och på vilka sätt hoten mot kunskapen också utgör ett hot mot demokratin.

Låna Därför demokrati - om kunskapen och folkstyret.
 

Bokomslag: Kvinnor på gränsen till genombrott.

Kvinnor på gränsen till genombrott

Av Ulrika Knutson.

1920-talet var en omvälvande tid, inte minst för kvinnorna. Sällan har idédebatten varit livligare än då, sällan har manssamhället utmanats med större skärpa – och entusiasm. I centrum fanns Fogelstadgruppen och kvinnorna runt tidningen Tidevarvet. I vår kulturhistoria är de så gott som glömda. Det är djupt orättvist, deras frågor är våra. Hur håller man demokratin levande? Vilken plats har personligheten i politikens kollektiva tankemönster? Vad är vänskap? Vad är kärlek? Vad är meningen med livet?

Låna Kvinnor på gränsen till genombrott.
 

Bokomslag: Vi säger vad du tänker.

Vi säger vad du tänker - högerpopulismen i Europa

Av Anna-Lena Lodenius.

Högerpopulismen har fått sitt genombrott i europeisk politik. Partier som Ukip, Fremskrittspartiet, Sverigedemokraterna och Front National är i dag maktfaktorer. I EU snickras febrilt på ett bredare samarbete. De är inte antidemokrater, och noga med att inte framstå som extremister. De lockar enorma väljargrupper med invandringsfientliga och antifeministiska budskap med udden riktad mot muslimer, romer och homosexuella liksom mot de etablerade partierna. Hur har de kunnat växa sig så starka? I Vi säger vad du tänker, ger Anna-Lena Lodenius en bred och initierad översikt över högerpopulismen i Europa.

Låna Vi säger vad du tänker - högerpopulismen i Europa.
 

Bokomslag: Demokratins genombrott.

Demokratins genombrott - människor som formade 1900-talet

Av Håkan A Bengtsson och Lars Ilshammar.

För hundra år sedan stod Sverige vid ett vägskäl. Landet gick från revolter och uppror till ett genombrott för parlamentarismens principer. Hundra år senare porträtterar ett tiotal skribenter varsin person som på olika sätt var en del av denna dramatiska period. Några befann sig i centrum, andra i periferin. I boken möter vi kungligheter och finansmän, statsråd och revolutionärer, men också konstnärer, författare och vanliga rösträttskämpar.

Låna Demokratins genombrott.
 

Bokomslag: Den hotade demokratin.

Den hotade demokratin - så kan den räddas i populismens tid

Av Olle Wästberg.

Den framtida demokratin går inte att ta för given i Sverige. Olle Wästberg, tidigare ordförande i den statliga Demokratiutredningen, ser riskerna och möjligheterna till räddning. Sverige är inte immunt mot sådana antidemokratiska omvälvningar som skett åtskilliga länder där populistiska partier vuxit sig starka.  Det svenska systemet ligger vidöppet för samma angrepp som skett i Ungern och Polen på demokratiska institutioner, domstolar och medier. Putin, Erdogan, Orbán och andra auktoritära ledare har ursprungligen blivit folkvalda och sedan utnyttjat situationen. Också Donald Trump hade auktoritära ambitioner, men den amerikanska konstitutionen går inte att lätt ändra. Det gör den svenska grundlagen. Demokratin i Sverige skulle kunna upphävas på fjorton månader.

Låna Den hotade demokratin - så kan den räddas i populismens tid.

Romaner

Bokomslag: Rött, vitt & kungligt blått.

Rött, vitt och kungligt blått

Av Casey McQuiston.

Alex är son till USA:s första kvinnliga president. Henry är prins av Wales. De möts ibland i officiella sammanhang och de är ärkefiender. Tills de en dag måste låtsas vara bästa vänner för att undvika en diplomatisk kris. Då utvecklas deras relation i en riktning som ingen av dem hade väntat sig... Samtidigt måste Henry upprätthålla en strikt fasad som en del av det brittiska kungahuset, och Alex får inte göra något som kan hindra att hans mamma blir omvald som president. Den moderna demokratin och rösträtten ses här i ett aktuellt ljus med allt vad det innebär av smutskastning, korruption och inblandning av sociala medier, inramat av vad som har kallats för “årets bästa romance”. Det här är en bok du inte glömmer i första taget!

Låna Rött, vitt och kungligt blått.
 

Bokomslag: Dagar i Belarus.

Dagar i Belarus

Av Julija Cimafeeva.

I dagboksform berättar poeten Julija Cimafeeva om några söndagar hösten 2020, då hon deltar i protesterna mot Lukasjenkas regim i Belarus. Med brutal tydlighet skildras vad som händer när en auktoritär ledare har all makt och gör allt för att inte förlora den. De många små detaljerna lyfter fram hur förtrycket påverkar hela vardagen. Men boken skänker också hopp. Den visar att många människor vill få ett slut på diktaturen och ersätta den med frihet och demokrati. Hur lång tid det tar innan målet är nått vet dock ingen, konstaterar Cimafeeva. Dagar i Belarus visar att en diktaturs förtryck sker nära oss, i Europa, och nu, inte i ett dunkelt förflutet som vi läser om i historieböckerna. Den visar hur viktigt det är för oss att hålla hårt i den demokrati vi har så att den inte rinner oss ur händerna och vägar banas för hat, hot och våld även här.

Låna Dagar i Belarus.

Sök

Språk