Digital kompetens: Desinformation och källkritik

Att få information går fortare och enklare än någonsin. Det innebär i sin tur att behovet av att värdera information ökar. Har du koll på källkritik och sökkritik, algoritmer, fake news och desinformation? Här hittar du länkar som förklarar mer om sådant.

Lär dig mer om desinformation
Internetstiftelsens webbplats Internetkunskap har ett helt avsnitt på temat Desinformation. Där kan du lära dig allt om nättrollens knep till vad ”fake news” är.

Sökkritik och källkritik
På Internetkunskap hittar du även ett avsnitt om sökkritik och ett om källkritik. Gemensamt för sökkritik och källkritik är att vi ska tänka efter innan vi tolkar och delar vidare den information vi möts av.

Statens medieråd har ett helt avsnitt om källkritik. I avsnittet går de igenom områden som hur man söker information på nätet, att sökmotorer inte är neutrala och olika typer av reklam. De har även en egen podd där ett av avsnitten handlar om källkritik. I avsnittet diskuterar deltagarna den nya tidens krav på källgranskning och delningsansvar.

Vad är algoritmer?
Apropå sökkritik så påverkar algoritmer vilka träffar som kommer högt upp när du Google eller vad som visas i ditt nyhetsflöde på Facebook. Men vad är då algoritmer? Här är en enminuterskort introduktion till algoritmernas värld:

Sök

Språk