Digital kompetens: Säkerhet och integritet

Hur blir du trygg och säker när du använder digitala tjänster? Lär dig mer om allt från e-legitimation till hur du skyddar dig mot bedrägerier på nätet.

Digital utbildning på temat Säkerhet och integritet

På webbplatsen Digitala Jag, ett samarbete mellan Google och Arbetsförmedlingen, finns ett utbildningsspår på temat Säkerhet och integritet. Spåret innehåller 12 delar, såsom ID-stöld, barnsäkerhet på internet och e-handla på nätet, som på totalt 45 min hjälper dig att göra dig tryggare med digitala tjänster.

Tänk säkert

Kampanjen Tänk säkert är ett samarbete mellan MSB, polisen och Internetstiftelsen och syftar till att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor. På Tänk säkert-webbplatsen hittar du många bra snabbkurser.

Lär dig allt om digitala betalningstjänster

Betalningshjalpen.se är en webbplats som Mastercard, några av Sveriges största banker och SPF Seniorerna ligger bakom. Där finns massor av bra information för att du ska kunna bli en del av den digitala ekonomin. Till exempel kan du läsa om vad BankID och Swish är för något och hur man skaffar tjänsterna. Här finns också en praktisk ordlista som förklarar vad exempelvis ”CVV” och ”QR-kod” är för något.

Så fungerar e-legitimation

E-legitimation.se finns mycket information om e-legitimation samlat. DIGG, Myndigheten för digital förvaltning, står bakom webbplatsen. Läs om hur e-legitimation fungerar och vad som är bra att tänka på när du använder e-legitimation.

Tips på hur du skyddar dig mot bedrägeribrott på internet

Brottsofferjouren har på sin webbplats handfasta tips på hur du skyddar dig mot bedrägeribrott på internet. På ämnet romansbedrägeri finns exempelvis en guide för hur du gör en omvänd bildsökning på Google för att på så vis se om bilder används på flera olika webbplatser.

Säkra lösenord och minska dina digitala spår

Organisationen Internetstiftelsen har på sin webbplats Internetkunskap många nyttiga och lärorika artiklar om internet i stort. Ett avsnitt på deras webbplats handlar om hur du kan agera säkert på internet. Där finns artiklar om allt från hur du ska tänka med lösenord till hur ditt Facebook-konto kan bli kapat. Ett annat avsnitt på deras webbplats handlar om integritet och hur du får kontroll över ditt digitala jag. Där finns artiklar om allt från hur du minskar dina spår på nätet till vad GDPR innebär för dig. Här är en film som ger dig 4 tips på hur du minskar dina spår på nätet:

Podd som svarar på dumma frågor om internet

Internetstiftelsen ligger även bakom podden ”Dumma frågor om internet”, som med korta avsnitt besvarar frågor som ”Går det att vara anonym på internet” och ”Vem kan se mina bilder som jag lägger upp på nätet?”.

Podd om digitala betaltjänster

En annan relevant podd är Telias ”Digitala seniorer”. Ett av avsnitten heter ”Digitala betaltjänster”. Representanter från bankvärlden, Seniornet och Sveriges Riksbank är med i avsnittet för att reda ut begrepp och prata om rädslan för att göra fel.

Sök

Språk