Månadens djupdyk: Johan Kristian Homan
Ta del av tidigare månaders djupdyk:
2022: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December
2023: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti
Helgeandsmordet
av Jan Mårtenson
Helgeandsmordet är den första delen i en lång serie böcker av den svenska författaren Jan Mårtenson. Redan 1973 fick vi för första gången stifta bekantskap med antihjälten och antikhandlaren Johan Kristian Homan och hans blåmaskade siames Cléo de Merode.
Kan man vakna en morgon och få brev från sin pappa som dog för 10 år sen? Kan man om natten se sig själv ligga död med en pistol i handen på en tavla? En målning som nästa dag bara visar en vacker skog. Är den vackra Viveca bara överspänd eller finns det någon som försöker driva henne till självmord? Detta är gåtan som Johan Homan gör sitt bästa för att lösa i den allra första boken om hans äventyr och vedermödor.
Guldmakaren & Häxmästaren
av Jan Mårtenson
En Homandeckare i 1700-tals miljö. Vem har mördat alkemisten och kungens guldmakare i Drottningholms slottspark? Var motivet girighet eller fanns en koppling till sammansvärningen mot kungens liv? Boken utspelas på Drottningsholms slott och Gustav III:s hov. Kungen själv är en av huvudpersonerna liksom Gustav Mauritz Armfelt, skönheten Magdalena Rudenschöld samt Axel von Fersen och i skuggorna ruvar Anckarström. Johan Sebastian Homan, slottets hovpredikant, kommer i vägen för de sammansvurna och måste bort. Men vem kan han lita på?
Häxmästaren tar vid där Guldmakaren slutade. Johan Sebastian Homan drogs in i intrigerna som ledde till kungens död och dömdes för landsförräderi till livstids förvisning på den svenska kolonin S:t Barthélemy. Där väntar nya äventyr och när västindiska kompaniets högste styresman mördas blir Johan Sebastian utsedd till syndabock.
Dödligt svek
av Jan Mårtenson
”Det var då han insåg att han blivit gammal, det var då han accepterade det han förträngt. Och det var då han visste att hon måste dö”.
Så dramatiskt inleds romanen och den fortsätter i samma anda. Vi får möta en grupp människor med en sak gemensamt; alla handlar på olika sätt med antikviteter. Handlingen kretsar kring en stor ryttarkanna i silver som funnits i samma familjs ägo i generationer men som nu är stulen. Ägaren till kannan söker hjälp hos Homan som han känner sedan glada studentår i Uppsala. Handlingen kompliceras av ekonomisk brottslighet, hat, kärlek och illegal export av svenska allmogemöbler. Och mord.
Juvelskrinet
av Jan Mårtenson
Som i de tidigare böckerna om Johan Kristian Homan får man en lektion i historia, antikviteter, mat och goda viner samman med den egentliga handlingen. I just den här boken har Homans fästmö ärvt ett magnifikt smycke ursprungligen från Ryssland. Hon hävdar att det finns fler släktklenoder från det ryska imperiet som gömdes i Sankt Petersburg under revolutionen. Samtidigt bjuds Homan in till ett jubileum i sin gamla skola och träffar där en gammal klasskamrat som numer handlar med olja och naturgas i Ryssland. Han anklagas för förskingring och ber om Homans hjälp. Motvilligt dras Homan in i en härva av mord, korruption och rysk maffia.
Vinprovarna
av Jan Mårtenson
Som i de tidigare böckerna om Homan handlar en stor del av böckerna om god mat och därtill hörande lika goda viner. Jag anser att en stor del av behållningen med att läsa en Homanroman är att få följe med honom på hans vidlyftiga besök på Östermalmshallen där han sinnligt ger sig hän åt alla frestelser.
Här får vi följa med honom på en resa med andra vinintresserade till Frankrikes olika vingårdar. Samtidigt hittas en känd läkare död, i ett rum där fönster och dörrar är låsta från insidan. Det slutna rummets gåta. Polisen tror att det handlar om självmord, men Homan är inte lika övertygad. Med hjälp av katten Clèo gör han en upptäckt och dras därmed än en gång in i fallet.