Månadens djupdyk: kvinnliga uppväxtskildringar

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. Detta är månadens djupdyk från april 2022 då Elin från Kils bibliotek skriver om kvinnors uppväxtskildringar.

Ta del av tidigare månaders djupdyk: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December

Deras ryggar luktade så gott

av Åsa Grennvall

Åsa Grennvall (numera Åsa Schagerström) är en av Sveriges främsta serieskapare med många omtalade och prisade serieböcker bakom sig. Hennes böcker är oftast helt eller delvis självupplevda, så även denna.

Deras ryggar luktade så gott handlar om Jenny som växer upp i en familj som är oförmögen att uttrycka kärlek. Boken är en uppgörelse med en traumatisk barndom som utåt sett var helt normal. Bokens titel syftar på att Jenny under nätterna smög sig upp i föräldrarnas säng och tankade närhet eftersom hon inte fick den på något annat sätt. Detta är en svart och mörk skildring om en uppväxt med känslomässig försummelse och den lämnar mig med många tankar och ett skriande behov av att krama mina egna barn.

 

Mai betyder vatten

av Kayo Mpoyi

Boken handlar om Adi som växer upp som diplomatdotter i Tanzania. När hon är 6 år föds hennes syster Mai. Förlossningen är dramatisk och både mamman och Mai är nära döden. Namnet Mai är ett familjenamn som bär död med sig, en sorts förbannelse. Mai växer upp och är ständigt sjuk. Adi växer upp med en smutsig hemlighet och med familjetrauman efter århundraden av övergrepp, våld och kolonialism.

 

I en klass för sig

av Curtis Sittenfeld

Huvudpersonen i boken, den 14-åriga Lee Fiora har lyckats övertala sina föräldrar att få börja på den anrika, men snobbiga internatskolan Ault. Hon har lyckats få stipendium för att gå där. Något som behövs för hon kommer från ganska enkla förhållanden, till skillnad från sina nya klasskamrater som alla är från en helt annan klass.

Under fyra år får vi följa Lee när hon försöker passa in i ett sammanhang som hon inte är uppväxt med, med en annan klasskultur och främmande sociala koder. Det är ett arbete som kräver mycket ansträngning.

 

Mitt namn är Lucy Barton

av Elizabeth Strout

Den här boken är en av mina största läsupplevelser från senare år. Det är en briljant historia om Lucy och hennes uppväxt. Främst hennes relation till sin mamma.

Lucy bor i New York, hon är författare med man och två barn. Hon har precis opererats och har stött på komplikationer vilket gör att hon är tvungen att stanna på sjukhuset under en längre period. Hon är ganska ensam, hennes man gillar inte sjukhuset så besöken är få. Då plötsligt kommer hennes mamma på besök oannonserad. Hon och mamman har inte träffats på många år. De börjar prata, minnas och närma sig varandra på ett sätt som de aldrig tidigare har gjort. Som läsare får vi ta del av en hård, fattig och våldsam uppväxt långt bort från New Yorks storstadsljus.

 

Stål

av Silvia Avallone

Boken utspelar sig i Toscana i Italien under tidigt 2000-tal. Stadsdelen Stalingrado består av några kvarter betong-hyreshus med det enorma stålverket Lucchini i bakgrunden och havet åt andra hållet. Inga turister kommer hit till stränderna då avloppsvattnet pumpas ut direkt i havet. Här växer Anna och Francesca upp, snart 14 år. Vi får ta del av deras verklighet och utsatthet men också deras starka vänskap.

Böcker vi läser i vår

"Vilka nya böcker längtar du efter att läsa i vår?" Den frågan ställde vi till Bibliotek Värmlands boktipsgrupp. Här är deras svar. Passa på att ställ dig i reservationskö redan nu.

Månadens djupdyk: På gränsen till galenskap

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. I mars månads djupdyk tipsar Elin från Kils bibliotek i romaner på temat På gränsen till galenskap.

Topplistor

Vad lånar värmlänningarna mest just nu? Här hittar du topplistor inom vanliga genrer!

Nyheter

Vilka är de senaste böckerna som kommit in till biblioteket? Här hittar du nyheter inom vanliga genrer!

Månadens teman

Varje månad tipsar vi om böcker utifrån teman som vi på biblioteket väljer ut. Våra teman varier och är ibland aktuella, ibland tidlösa. I februari kör vi tema Kärlek.

Regnbågsböcker

Här hittar du tipslistor på regnbågsböcker i olika genrer.

Böcker på olika språk

Vi har böcker på många olika språk. Här hittar du ett litet urval på några vanliga språk. Fråga personalen på ditt bibliotek för fler tips.

Bokcirkelböcker

Är du med i en bokcirkel och letar efter bokcirkelkassar eller böcker som passar bokcirklar? Kolla in vår tipssida för bokcirklar! Vill du få fram samtliga bokcirkelkassar så skriver du in "bokcirkelkasse" i sökrutan här på webbplatsen.

Personliga boktips – lästips för just dig!

Vet du inte vilken bok du ska läsa? Låt oss välja! Med vår digitala tjänst "Personliga boktips" får du lästips som vi tror passar just dig.

Sök

Språk