Månadens djupdyk: kvinnliga uppväxtskildringar
Ta del av tidigare månaders djupdyk: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December
Deras ryggar luktade så gott
av Åsa Grennvall
Åsa Grennvall (numera Åsa Schagerström) är en av Sveriges främsta serieskapare med många omtalade och prisade serieböcker bakom sig. Hennes böcker är oftast helt eller delvis självupplevda, så även denna.
Deras ryggar luktade så gott handlar om Jenny som växer upp i en familj som är oförmögen att uttrycka kärlek. Boken är en uppgörelse med en traumatisk barndom som utåt sett var helt normal. Bokens titel syftar på att Jenny under nätterna smög sig upp i föräldrarnas säng och tankade närhet eftersom hon inte fick den på något annat sätt. Detta är en svart och mörk skildring om en uppväxt med känslomässig försummelse och den lämnar mig med många tankar och ett skriande behov av att krama mina egna barn.
Mai betyder vatten
av Kayo Mpoyi
Boken handlar om Adi som växer upp som diplomatdotter i Tanzania. När hon är 6 år föds hennes syster Mai. Förlossningen är dramatisk och både mamman och Mai är nära döden. Namnet Mai är ett familjenamn som bär död med sig, en sorts förbannelse. Mai växer upp och är ständigt sjuk. Adi växer upp med en smutsig hemlighet och med familjetrauman efter århundraden av övergrepp, våld och kolonialism.
I en klass för sig
av Curtis Sittenfeld
Huvudpersonen i boken, den 14-åriga Lee Fiora har lyckats övertala sina föräldrar att få börja på den anrika, men snobbiga internatskolan Ault. Hon har lyckats få stipendium för att gå där. Något som behövs för hon kommer från ganska enkla förhållanden, till skillnad från sina nya klasskamrater som alla är från en helt annan klass.
Under fyra år får vi följa Lee när hon försöker passa in i ett sammanhang som hon inte är uppväxt med, med en annan klasskultur och främmande sociala koder. Det är ett arbete som kräver mycket ansträngning.
Mitt namn är Lucy Barton
av Elizabeth Strout
Den här boken är en av mina största läsupplevelser från senare år. Det är en briljant historia om Lucy och hennes uppväxt. Främst hennes relation till sin mamma.
Lucy bor i New York, hon är författare med man och två barn. Hon har precis opererats och har stött på komplikationer vilket gör att hon är tvungen att stanna på sjukhuset under en längre period. Hon är ganska ensam, hennes man gillar inte sjukhuset så besöken är få. Då plötsligt kommer hennes mamma på besök oannonserad. Hon och mamman har inte träffats på många år. De börjar prata, minnas och närma sig varandra på ett sätt som de aldrig tidigare har gjort. Som läsare får vi ta del av en hård, fattig och våldsam uppväxt långt bort från New Yorks storstadsljus.
Stål
av Silvia Avallone
Boken utspelar sig i Toscana i Italien under tidigt 2000-tal. Stadsdelen Stalingrado består av några kvarter betong-hyreshus med det enorma stålverket Lucchini i bakgrunden och havet åt andra hållet. Inga turister kommer hit till stränderna då avloppsvattnet pumpas ut direkt i havet. Här växer Anna och Francesca upp, snart 14 år. Vi får ta del av deras verklighet och utsatthet men också deras starka vänskap.