Månadens djupdyk: Strapatser och äventyr.

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp in i ett specifikt tema. Detta är månadens djupdyk under augusti 2022 då Therese från Hammarö bibliotek skriver om strapatser och äventyr

Ta del av tidigare månaders djupdyk: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December

 

Bremmer, Ett jävla solsken

av Fatima Bremmer

En biografi över Ester Blenda Nordström, Sveriges första undersökande reporter. Ester Blenda var en modig person som vågade bryta normer i en tid när kvinnor helst inte skulle bete sig så äventyrligt som hon gjorde.

Hon körde bland annat motorcykel och följde med på expeditioner både i och utanför Sverige för att skriva om det hon såg.

Under finska inbördeskriget hjälpte hon till att rädda svältande byar och hon reste till den avlägsna Kamtjatkahalvön i Ryssland där hon stannade i flera år.

Det är en spännande och mycket läsvärd biografi över en kvinna som levde för äventyr och strapatser och som vågade ta för sig.

 

Uusma, Expeditionen: Min kärlekshistoria

av Bea Uusma

På sommaren 1897 ger sig ingenjör Andrée och två andra iväg på en expedition mot nordpolen. De flyger luftballong men havererar redan efter tre dagar.

Det är det ingen annan som vet såklart och det dröjer till 1930 innan deras kroppar hittas på Vitön. Sedan dess har många försökt lösa gåtan om vad som hände.

I Expeditionen : Min kärlekshistoria är det Bea Uusma som försöker ta reda på sanningen. Med hjälp av olika experter tittar hon på platsen, på sakerna de hade med sig, på laboratorieprov och hon gräver i arkiv.

Det är en fascinerande faktabok som är lika spännande att läsa som en roman och man undrar hela tiden om man i slutet äntligen kommer få svar på vad som egentligen hände.

Jag rekommenderar att läsa den illustrerade utgåvan som innehåller många bilder.

 

Hunger

av Alma Katsu

Juni 1846, en lång karavan som består av 90 människor i varierande ålder beger sig från Springfield, Illinois, mot Klippiga bergen.

De hoppas på ett bättre liv men vägen dit kommer att kantas av katastrofer och alla kommer inte att komma fram.

De måste ta sig igenom brännande sol i öknen och isande snöoväder, maten tar slut och ett litet barn försvinner. De har också känslan av att någonting förföljer dem.

Det här är en spänningsroman men bygger på den verkliga Donnerkaravanen, personer och platser har funnits på riktigt men själva historien är påhittad.

 

Djävulen och det mörka vattnet

Stuart Turton

Året är 1634 och fartyget Saardam ska ta sig från Batavia till Amsterdam. Med på fartyget finns en känd detektiv, Samuel Pipps (med starka drag av Sherlock Holmes), som fånge och hans medhjälpare Arent Hayes.

Redan innan de går ombord blir de varnade för att något hemskt kommer att hända på resan och så fort de stigit ombord ser de en symbol som tyder på att en demon som kallas Old Tom är inblandad.

Det dröjer inte innan otrevligheterna börjar, en förmodad död spetälsk visar sig, ett mystiskt rött ljus dyker upp ute på havet, Old Toms märke börjar synas lite överallt på fartyget, boskapen dör, en predikant försvinner.

Tillsammans med adelsdamen Sara Wessel försöker Arent ta reda på vad som händer innan det är försent. En demon som löper fritt på ett fartyg mitt ute på havet, det mesta pekar på katastrof, men frågan är om det verkligen är en demon.

En blandning av thriller och historisk deckare som är svår att lägga ifrån sig.

 

Tunn luft

av Jon Krakauer

Jon Krakauer är journalist och en van bergsklättrare och i maj 1996 får han äntligen nå toppen på Mount Everest.

Det är någonting många drömmer om men det är inte alla som klarar det och vädret kan ställa till stora bekymmer.

Det är precis vad som händer strax efter att Jon nått toppen, på väg ner drar ett rejält oväder in och en del av klättrarna fastnar på vägen.

Efteråt visar det sig att fem personer dött och de som har överlevt är både skadade och chockade.

Den här boken hittar man på faktaavdelningen och den ger en bild av vilken stor apparat det är att bestiga berg, särskilt Mount Everest.

Den ger en bild av hela industrin, hur mycket pengar som är inblandade och människor med olika drivkrafter. Det är både spännande och tänkvärt

Sök

Språk