Månadens djupdyk: Romaner om andra världskriget

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. I december månads djupdyk tipsar Anki från Torsbys bibliotek om böcker på temat "Romaner om andra världskriget".

Ta del av tidigare månaders djupdyk: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December


Omslaget till Den hemliga gåvan av Natasha Lester

Den hemliga gåvan

av Natasha Lester

Modeskaparen Christian Diors syster Catherine var aktiv i franska motståndsrörelsen under andra världskriget. Det inspirerade författaren att skriva denna berättelse om en kvinna från Australien som åker till England för att se till ett hus som hennes mormor äger. I huset finner hon ett stort antal Dior-klänningar. Efter eftersökningar visar det sig att mormodern och Cathrine Dior satt i ett koncentrationsläger tillsammans. Återblickar från krigstiden blandas med nutid.
 

Omslaget till Intill vanvett, intill döden av Kirsten Thorup

Intill vanvett, intill döden

av Kirsten Thorup

Harriet, en dansk krigsänka bestämmer sig för att åka till sina vänner i München några månader för att vila upp sig. Året är 1942 och vännerna är högt uppsatta nazister. I Tyskland är det en tid av skräck och våld vilket gör att Harriet omprövar sina politiska värderingar.
 

Ett land av snö och aska av Petra Rautiainen

Ett land av snö och aska

av Petra Rautiainen

I finska Lappland ligger ett fångläger för rasförrädare och samer, det är 1944 och nazisterna använder allt brutalare metoder för att hinna göra sig av med så många som möjligt innan kriget tar slut. Några år senare kommer en kvinna till byn för att söka efter sin man som enligt uppgifter var fånge i lägret. Ingen vill prata om det ohyggliga som hänt och hon bestämmer sig för att stanna till hon fått reda på sanningen.

Omslaget till Allt förgäves av Walter Kempowski

Allt förgäves

av Walter Kempowski

Utspelar sig på en ensligt belägen herrgård i Ostpreussen. I januari 1945 kan man se granatelden varje natt då ryssarna kommer närmare och närmare. Tyskar som flyr de ockuperade områdena drar förbi varje dag men adelsfamiljen Globig som bor på herrgården fjärmar sig från det som händer och vill inte lämna sitt hem. En dag ber kyrkoherden frun i huset att gömma en judisk man på flykt och hon går med på det.
 

Vi kom över havet av Julie Otsuka

Vi kom över havet

av Julie Otsuka

Pearl Harbour Hawaii, december 1941. Då anföll Japan USA och livet för den stora mängd japanska arbetsinvandrare i USA förändrades drastiskt. De blev bemötta med misstänksamhet och hat. Många blev hämtade i sina hem och placerade i avlägsna arbetsläger, samtidigt som deras hem blev omhändertagna av amerikaner som helt enkelt tog över husen och flyttade in. En hjärtskärande berättelse.

Sök

Språk