Djupdyk februari: Förtvivlade människor

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. Under februari skrev Lova från Arvika bibliotek om fem böcker med förtvivlade karaktärer i handlingen.

Ta del av tidigare månaders djupdyk: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December

Förtvivlade människor

Förtvivlade människor

Av Paula Fox

Denna geniala bok från 1970 har fått ge namn åt månadens Djupdyk, där förtvivlan präglar romankaraktärernas liv. Författaren Paula Fox beskriver Sophie och Otto Bentwoods till synes välordnade liv i New York med en kuslig klarhet. Deras lägenheten är oklanderligt inredd, relationen kylig. Året är 1969, slummen utanför kryper närmare och blir allt svårare att stänga ute. En dag tar den sig in i form av en herrelös katt som biter Sophie i handen, allt rämnar och förtvivlan över det egna livets inrättningar växer. Boken inleds med ett fenomenalt förord av Martin Gelin.


Förvandlerskan

Förvandlerskan

Av Charlotta Larsson

Veras pappa lever ett dubbelliv. En dag lämnar han Vera och hennes mamma för att leva med sin andra familj. Mamman försjunker i skrivandet av sin avhandling om kvinnliga upptäcktsresande under 1800-talet. I sökandet efter en mytomspunnen kvinnoby reser mamman till Ryssland, och försvinner spårlöst. Den förvirrade förtvivlan och tomheten Vera lämnas med beskrivs omsorgsfullt i denna förbisedda pärla till bok.


Halv elva en sommarkväll

Halv elva en sommarkväll

Av Marguerite Duras

”- Som ni alldeles säker vet, så har ett brott ägt rum i vår stad i eftermiddags. Vi ber så mycket om ursäkt.” Hotellpersonalen försöker lugna sina gäster. Ett svartsjukedrama har slutat i mord. Mannen som i förtvivlat raseri skjutit sin fru och hennes älskare gömmer sig på stadens tak. Det vilda åskvädret får en kvinna på genomresa med man, dotter och väninna att stanna i den lilla spanska staden över natten. Kvinnan dricker, den sakta stigande berusningen gör en yr och man känner hennes trötta förtvivlan över tillvaron. Sen ser hon mannen på taket.


Beckomberga

Beckomberga

Av Sara Stridsberg

Förtvivlan förföljer personerna i denna bok. Den finns hos Jimmie Darling och de andra människorna på mentalsjukhuset Beckomberga. Den finns hos Jimmies dotter Jackie, som försöker hjälpa sin pappa genom att vara honom nära. Beckomberga blir hennes andra hem. Men inget hjälper. Den finns också hos Olof, den siste patienten, som levt större delen av sitt liv på Beckomberga och som nu, i den isande natten, klättrat upp i radiomasten vid Spånga station dagen innan han ska skrivas ut och mentalsjukhuset stängas för gott.


Norrtullsligan

Norrtullsligan

Av Elin Wägner

Det är tidigt 1900-tal i Stockholm. Elisabeth, eller Pegg som hon också kallas, flyttar från landsbygden för att skapa sig ett självständigt liv i storstaden. Hon kommer att dela en tvårummare på Norrtullsgatan med Eva, Emmy och Baby. Alla är de unga och underbetalda kontorsarbetare. Utsatta och fattiga, men med en gripande stark gemenskap, lever de i en tillvaro mellan hopp och förtvivlan. Norrtullsligan glömmer man aldrig.

 

Sök

Språk