Månadens djupdyk: Romaner om när livet förändras
Ta del av tidigare månaders djupdyk:
2022: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December
2023: Januari
Låt oss hoppas på det bästa
av Carolina Setterwall
En morgon när Carolina vaknar upptäcker hon att hennes man dött under natten. En ung och vad det verkar frisk man som helt plötsligt inte finns mer. Carolina hamnar i chock och mitt i allt ska hon fortsätta att ta hand om sin son som bara är 9 månader. I dagboksform varvas Carolinas berättelse om vad som händer efter Aksels död med återblickar till deras gemensamma liv. Hur de träffades och blev ett par, till att flytta ihop, funderingar över framtiden och att skaffa barn. Det är en roman men den bygger på verkliga händelser och det är en öppen och ärlig berättelse om hur det är att förlora sitt livs kärlek och om att gå vidare.
The invisible life of Addie LaRue
av V.E Schwab
Året är 1714 och Adeline LaRue är 23 år. Hon bor i en liten stad i Frankrike och har panik eftersom hon måste gifta sig mot sin vilja. I desperation springer hon ut i skogen och ber att någon ska hjälpa henne. Den som hör henne är någon man kan kalla en ond gud eller kanske djävulen. Hon säljer sin själ för att få hjälp därifrån men dealen är att han får själen först när hon är klar med sitt liv. Det han inte berättar för henne är att hon kommer att bli bortglömd av alla hon träffar så fort de vänder sig om. Adeline vägrar att förlora och lever sitt liv som ett spöke, på olika platser år efter år och för evigt 23 år. Till slut har det gått 300 år, Adeline bor i New York när hon plötsligt en dag träffar Henry och han kommer ihåg henne. Det är som en saga med ögonblick från Addies liv genom åren blandat med hennes liv i nutid.
Under the rainbow
av Celia Laskey
Man kan kalla det ett socialt experiment. En aktivistgrupp som kallar sig Acceptance Across America flyttar till Big Burr i Kansas efter att staden har klassats som den mest homofobiska i USA. De ska stanna i två år och göra vad de kan för att upplysa och förändra. I korta historier får vi följa olika personer, både aktivister och stadsbor. En del mer toleranta än andra. Först får vi träffa aktivistgruppens dotter Avery, en tonåring som mot sin vilja fått lämna LA för Big Burr, och hon vill verkligen inte att någon ska veta vem hennes mamma är. Vi får också träffa mannen som gjort allt "rätt" i sitt liv, gift sig och skaffat barn, men som egentligen vill komma ut ur garderoben. Frågan är vilka som har mod att gå sin egen väg och förändra sitt liv. De olika historierna och karaktärerna väcker olika känslor, ibland blir man arg och ibland hoppfull och man önskar ju att alla vågade leva sitt liv som de innerst inne vill. För trots att det är en helt fiktiv berättelse så vet vi ju att det finns många samhällen som inte är särskilt toleranta mot det som sticker ut från normen.
Allt det vackra är inte förstört
Ingrid har en dröm om att flytta till London och plugga musik men hon måste bevisa för sin mamma att hon klarar av det och därför befinner hon sig på ett vildmarksläger i Kanada. Alla som deltar är där av olika anledningar och alla har olika mentala bagage att bära på. Även Ingrid. Dessutom visar det sig när hon kommer fram att det är mer av ett överlevnadsläger, inte alls vad hon hade väntat sig. Som barn reste hon runt i Europa med mamman som var operasångerska tills mammans karriär hastigt avslutades och de flyttade till Kanada där livet blir annorlunda och mammans psykiska ohälsa även går ut över Ingrid, och parallellt med berättelsen från vildmarkslägret och Ingrids brev till sin mamma får vi även återblickar till Ingrids barndom. Det är en bok med många lager och allt är inte självklart från början, det är en mor-dotter-relation men också en bok om att utvecklas. Jag tyckte om både boken och Ingrid väldigt mycket.
Danssjukan
av Thelma Kimsjö
Micke har i större delen av sitt liv vetat att han löper risk att drabbas av Huntingtons sjukdom, hans pappa och lillebror har båda dött av den och det är 50% risk att man ärvt de onda generna. Det påverkar Mickes hela liv. Ska man våga bilda familj? Tänk om man för sjukdomen vidare? I ungdomen på 70-talet är det discodansen som är livet, både Micke och lillebror Jack är ute på klubbarna. Men Micke dansar inte. Först 10 år senare vågar han ta steget och anmäler sig till en kurs på dansskola, där får han vänner och dansen blir en viktig del i Mickes liv. Även brorsonen Daniel är viktig, som en egen son. Men rädslan för sjukdomen finns alltid där, det är en hemsk sjukdom med en plågsam död, och tanken på hur livet hade tett sig om han inte hade vetat om den. När Micke till slut bestämmer sig för att ta reda på vilka gener han har ärvt ställs hela livet på ända. Det är en fin berättelse om att leva, om familj och vänner, kärlek och hemligheter. Det är en roman men det känns äkta, som en familj vilken som helst, och jag känner för dem allihop.