Djupdyk januari: 5 spännande thrillers

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. Detta är månadens djupdyk från januari 2022 då Therese från Hammarö bibliotek skrev om fem spännande thrillers.

Ta del av tidigare månaders djupdyk: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December

Omslaget till De sju morden på Evelyn Hardcastle.

De sju morden på Evelyn Hardcastle

Av Stuart Turton

Det nalkas maskeradbal på godset Blackheath och hela familjen Hardcastle är samlad tillsammans med vänner. När Aiden Bishop vaknar på morgonen har han ett uppdrag, att rädda livet på Evelyn Hardcastle. Problemet är att hela godset är fast i en tidsloop, varje dag vaknar han upp i en ny kropp, han minns knappt vem han egentligen är och varje kväll mördas Evelyn. Det enda som kan bryta cirkeln är att han listar ut vem som är mördaren. Det är lite förvirrande i början men sen blir det riktigt spännande. När jag har läst klart är jag imponerad av hur författaren har lyckats knyta ihop allt.


Omslaget till Nattfilm.

Nattfilm

Av Marisha Pessl

Skräckfilmsregissören Cordova är en närmast mytisk figur, nästan ingen har sett honom, och journalisten Scott McGrath har nästan förstört sitt liv i jakten på honom. När Cordovas vuxna dotter hittas död i vad som tros vara ett självmord gör McGrath ett nytt försök att få tag i Cordova. Det leder in i en nästan labyrintisk jakt där man till slut knappt vet vad som är verkligt och inte. Det blir som en blandning av dokumentär (fast det är helt påhittat), spännande kriminalgåta och suggestiv thriller med mörker och skräckfilmskänsla, och det är inte helt enkelt att sammanfatta. Men så spännande så att jag knappt ville sluta läsa.


Omslaget till Fyrvaktarna.

Fyrvaktarna

Av Emma Stonex

1972 försvinner plötsligt tre fyrvaktare från ett avlägset fyrtorn. Det finns ingen logisk förklaring till vad som hänt. Fyren är låst och andra omständigheter tyder på att de bara gått upp i rök. Tjugo år senare är försvinnandet fortfarande ett mysterium och en författare söker upp fyrvaktarnas fruar för att försöka ta reda på vad som hände. Genom deras berättelser och med återblickar till 1972 inser man att det finns hemligheter som döljer sig under ytan och under tiden man läser tätnar mysteriet. Finns det en naturlig förklaring eller är det något övernaturligt inblandat? Det är en lågmäld berättelse men hela tiden med en nerv som gör att man vill veta mer och det dröjer ända till slutet innan jag förstår vad som har hänt.


Omslaget till The invisible library.

The invisible library

Av Genevieve Cogman

Irene är spion för ett mystiskt bibliotek och hennes uppdrag är att samla in värdefulla böcker innan de hamnar i fel händer. Biblioteket har ingångar till alla möjliga platser i olika parallella universum så det finns en del olika farliga hinder att tackla. När Irene och hennes assistent Kai blir skickade till ett alternativt London som visar sig vara en kaosvärld får de hantera både magiska väsen och automatoner. Men de får också hjälp av en detektiv som påminner väldigt mycket om en viss Sherlock Holmes. I just det här fallet visar sig jakten på boken bli farligare än vad Irene kunnat tro. Det här är en thriller/fantasy med en hel del humor och jag fastnade helt för serien som består av sju delar. Finns än så länge bara på engelska.


Omslaget till Det slutna sällskapet.

Det slutna sällskapet

Av Elizabeth Klehfoth

Charlie lever ett priviligierat liv på internatskolan Knollwood men hon är inte nöjd förrän hon får vara med i det hemliga sällskapet A-gruppen. För att kunna bli medlem måste man delta i Spelet, vilket visar sig vara mer eller mindre farliga uppdrag. Charlie får veta saker om sin egen familj som får henne att ifrågasätta hela sitt liv och hon försöker också reda ut vad som egentligen hände när hennes mamma försvann tio år tidigare. Det är en ganska typisk överklass-på-internat-skildring och visst känns det lite som att man har läst den förut om man till exempel har läst Donna Tartts Den hemliga historien. Men det som är spännande är Charlies försök att lösa mysteriet kring mamman och att få se den historien nystas upp tillsammans med familjehemligheterna.

 

Sök

Språk