Månadens djupdyk: Noveller

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. I januari månads djupdyk tipsar Lova från Arvikas bibliotek om noveller.

Ta del av tidigare månaders djupdyk: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December

 

Tionde december 

av George Saunders

George Saunders noveller är fantastiskt märkliga. Jag läser dem ofta fnissande men med stort allvar. De är torra och hejdlösa. I novellen Pinnar, knappt två sidor lång, lyckas Saunders i klara drag beskriva en familj och uppväxten med en dysfunktionell pappa som är svår att glömma. Berättelserna i boken utspelar sig i ett vittrande USA, några i nutid medan andra beskriver en mer eller mindre skruvad framtid.

Hunter i Huskvarna / Sara Stridsberg.

Hunter i Huskvarna

av Sara Stridsberg

Den bitterljuva stämning som följer genom alla Sara Stridsbergs romaner finns där även i novellerna. Den mest uppmärksammade novellen i samlingen heter Familjen. I den beskrivs en ung kvinnas tid i ett mycket gammalt hemligt sällskap, en akademi. En underlig saga. I berättelserna skymtar även en varg, en val och systrar. Systrar man inte kan leva utan, systrar man inte visste fanns och systrar som inte längre finns.

 

Grand Union 

av Zadie Smith

Grand Union består av nitton noveller, vissa nyskrivna och andra som tidigare publicerats i olika tidskrifter. Berättelserna spretar underhållande åt olika håll, även om många av dem utspelar sig på Manhattan i New York. Några flyr i panik från den stora staden, någon får ett sammanbrott inne i en korsettbutik. Både samhället och människorna befinner sig ofta i ett upplösningstillstånd, beskrivet med en klurig likgiltighet och svart humor.

 

Det osynliga barnet och andra berättelser / Tove Jansson.

Det osynliga barnet 

av Tove Jansson

Tove Jansson har skrivit många noveller att återkomma till vid valda tillfällen. Granen är en sådan som ska läsas i december, om det blyga knyttet och den obevekliga julen. Filifjonkan som trodde på katastrofer ska läsas när man går i katastroftankar. Filifjonkan bor i ett fult brunt hus där varken hon eller hennes prydnadssaker hittar sin plats. Hon är nervös och stissig, hela tiden med känslan av att en katastrof är i annalkande. Gafsan är den enda hon kan prata med, och hon vägrar lyssna. Slutligen kommer så katastrofen! 

 

Berättelser från innerstaden

av Shaun Tan 

I en dystopisk storstad utspelar sig bokens tjugofem berättelser. Varje novell utgår från ett djur, ofta vilt, och dess plats i den kalla och hårda staden. Djuren får människorna att fundera. Illustrationerna är storslagna. Den kortaste novellen handlar om noshörningen, och ryms på några rader: Noshörningen var på motorvägen igen. Vi tutade av upprördhet! Män kom, sköt ihjäl den, drog den till vägkanten. Vi tutade av tacksamhet! Men det var igår. Idag känns det hemskt för oss alla. Ingen visste att det var den sista noshörningen. Hur skulle vi kunna veta att det var den sista?

Sök

Språk