Månadens djupdyk: historiska romaner

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. Detta är månadens djupdyk i maj 2022 då Anna från Säffles bibliotek tipsar om historiska romaner.

Ta del av tidigare månaders djupdyk: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December

Kurtisanen

av Anna Laestadius Larsson

Romanen utspelas i senare delen av 1700-talet, som en fristående fortsättning på den rosade triologin Barnbruden, Pottungen och Räfhonan. Huvudpersonen Beata Charlotta har sedan har sedan unga år varit föremål för mäns beundran och hon levde ett händelserikt liv som skådespelerska, kurtisan, spion, vän med en drottning och älskarinna till en kung innan hon gick bort endast 31 år gammal. Vid hennes död fann man ett manuskript i vilket hon avslöjade hemligheter kring maktens män.

Anna Laestadius Larsson är en författare som genom sina romaner belyser kvinnors perspektiv och deras levnadsbana genom tiderna. Bokserien är underhållande och lättläst samtidigt som den visar på den ibland skeva kvinnosyn som går som en röd tråd genom böckerna.

Den andra systern Boleyn

av Philippa Gregory

Philippa Gregory är historiker och författare och hon har skrivit ett flertal romaner som utspelas i 1400-talets England. Mary Boleyn är endast 14 år gammal då hon utses till Henrik den VIII:s älskarinna och hon blir därmed en i raden av kvinnor i Henriks liv. Boken skildrar hur Marys familj utser henne till att bli kungens älskarinna och hur detta påverkar den unga kvinnans liv. Boken är mycket välskriven och trots att den är så pass lång är den inte tung att läsa. Man försvinner in i slottets vindlingar och hör hovets skvaller genom sidorna och för oss historieintresserade blir läsningen en ren njutning. Jag kan varmt rekommendera den här och alla andra romaner hon skrivit.

Skärvornas drottning

av Johanna Nilsson

Den här romanen är en fristående del i bokserien ”Släkten”, en serie där olika författare skriver varsin del i serien. Man märker tydligt av att det är olika författare som skriver när man läser vidare i serien, men samtidigt följer alla en tydlig röd tråd så det blir ett väldigt speciellt upplägg i skillnad från vanliga serier. Nåväl, boken utspelar sig i 1500-talets Sverige och den handlar om den unga kvinnan Hedvig och hennes liv. Sedan unga år har hon drömt om ett liv utan en man som styr hennes liv och hon har därför bestämt sig för att gå i kloster. Men, allt förändras då hon möter mannen Gösta, senare Gustav Vasa. De delar en natt tillsammans och allt förändras för Hedvig då hon får veta att hon får veta att hon väntar hans barn. Men hur ska hon finna sin älskade Gösta igen?

Amerikakistan 

av Johanna Limme 

Amerikakistan är även den en fristående del i en serie, den här gången om kyrkoherde Simon Eldfeldt. Han har tidigare figurerat i böckerna Körkarlen, Strömkarlen och Böljelek. Böckerna är i mitt tycke utmärkt läsning, då de är en blandning mellan vanlig roman och historisk deckare. Boken har målande person- och miljöbeskrivningar och de två huvudpersonerna kompletterar varandra utmärkt: den fetlagde och strama kyrkoherde Eldfeldt och den något kvinnokarlen och brorsonen Jönsson. Romanen utspelas i början av 1990-talet i Karlshamn och ger en trovärdig bild av hur olika ståndsklasser levde under den tiden. Jag tycker det är en av bokens förtjänster, att man som läsare får ta del av hur livet verkligen såg ut och författaren har verkligen förmågan att trollbinda läsaren från första till sista sidan. Trots att böckerna inte är helt nya vill jag verkligen rekommendera dem till den som ännu inte läst dem.

Röd måne

av Elisabet Nemert

Elisabeth Nemert är främst känd för sina historiska romaner där hon gjort sig ett namn som en av de främsta inom genren. Här har vi en bok som handlar om häxprocesser, kärlek och maktkamp i 1600-talets Sverige. Huvudpersonen Indra tas om hand av läkekvinnan Ingrid redan som spädbarn och hon får lära sig allt den äldre kvinnan kan. Men Indra har även fötts med läkande händer, och det är en förmåga som till varje pris måste hållas hemlig. För priset för trolldom är döden och när häxbålen tänds i bygden tvingas den unga Indra till flykt. Tillsammans med en dräng lyckas Indra fly till Stockholm där hon får en fristad. Ödet länkar Indra samman med den jämnåriga drottning Kristinas liv och det kommer för alltid att förändra Indras liv. Detta är en saga förankrad i historisk miljö: en ung, god och vacker kvinna som hela tiden måste skydda sig mot de illvilliga människor och onda krafter som härjar i den tidens samhälle.

Månadens djupdyk: Syster och bror

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. I juni och juli månads djupdyk tipsar Lova från Arvika bibliotek om böcker på temat Syster och bror.

Topplistor

Vad lånar värmlänningarna mest just nu? Här hittar du topplistor inom vanliga genrer!

Nyheter

Vilka är de senaste böckerna som kommit in till biblioteket? Här hittar du nyheter inom vanliga genrer!

Månadens teman

Varje månad tipsar vi om böcker utifrån teman som vi på biblioteket väljer ut. Våra teman varier och är ibland aktuella, ibland tidlösa. I februari kör vi tema Kärlek.

Regnbågsböcker

Här hittar du tipslistor på regnbågsböcker i olika genrer.

Böcker på olika språk

Vi har böcker på många olika språk. Här hittar du ett litet urval på några vanliga språk. Fråga personalen på ditt bibliotek för fler tips.

Bokcirkelböcker

Är du med i en bokcirkel och letar efter bokcirkelkassar eller böcker som passar bokcirklar? Kolla in vår tipssida för bokcirklar! Vill du få fram samtliga bokcirkelkassar så skriver du in "bokcirkelkasse" i sökrutan här på webbplatsen.

Personliga boktips – lästips för just dig!

Vet du inte vilken bok du ska läsa? Låt oss välja! Med vår digitala tjänst "Personliga boktips" får du lästips som vi tror passar just dig.

Norska bygderomaner

Romantiska norska romanserier som utspelar sig på landsbygden är populära! Här hittar du några av de mest lästa norska bygderomanerna.

Sök

Språk