Månadens djupdyk: Livet och döden

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. I maj månads djupdyk tipsar Anki från Torsby bibliotek om böcker på temat Livet och döden.

Ta del av tidigare månaders djupdyk:
2022: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December
2023: Januari Februari Mars April

 

Barntjuven.

Barntjuven

av Ellen Marie Wiseman

Året är 1918 i en stad i USA, slumområden bildas av de mängder immigranter som kommer till landet. I trängseln och smutsen gror sjukdomar vilket gör att dödligheten är hög. Men familjekänslan och kärleken gror den också. Denna skönlitterära bok handlar om vlivet och döden och vilka uppoffringar man är villig att göra för de man älskar. Barntjuven släpps i juni, men du kan reservera den idag.

En bra dag att dö.

En bra dag att dö

av Carina Bergfeldt

Journalisten Carina Bergfeldt har intervjuat fängelsepastorn Jim Brazzil i Texas, han har inte lång tid kvar att leva och vill nu berätta om sitt yrkesliv där han följt 276 fångar till deras avrättning. Jim har tagit emot bekännelser om allt som fångarna vill prata om, många hemska saker men även kärlek, försoning och hopp. Genom Jims historia diskuterar Carina om hur livet ska levas, om man alltid kan och ska förlåta och vilken dag är den bästa att dö på?

 

När jag blundar är jag fortfarande här.

När jag blundar är du fortfarande här

av Tove Oddsdotter

En verklighetsbaserad bok om Tove som förlorar sin sjuårige son i cancer. Hon skriver i dagboksform om tiden innan Theo blev sjuk och hur hon genom att se tillbaka på sina anteckningar kan finna glädjen i livet igen. Tove beskriver hur motvillig hon var att överhuvudtaget fortsätta sitt eget liv, hur hon förlikat sig med vad som hänt och till slut accepterar att man kan sörja och vara lycklig samtidigt. Boken beskrivs som en kärleksfull hyllning till livets olika faser.

 

Innan jag glömmer.

Innan jag glömmer

av Nina Gunke

Skådespelerskan Nina blir diagnostiserad med Alzheimers sjukdom, här berättar hon själv om hur livet förändrats, både för henne och de anhöriga. När Nina först får diagnosen skäms hon, drar sig undan och hamnar i en depression. Sen bestämmer hon sig för att träda fram och ge en öppen bild av sjukdomen. Nina berättar väldigt ömsint och personligt om allt från de första tecknen på glömska som hon själv märkte till hur hon och familjen ser på framtiden.

 

Kerstin, livet och döden

Kerstin, livet och döden

av Helena Hedlund

Kerstin är åtta år. Det är något som är knasigt med hennes gamla katt, Kattegatt. Han är sig inte lik och hela familjen är oroliga. En jättefin bok för yngre barn som behandlar livet, döden och sorg på ett fint och naturligt sätt.

Sök

Språk