Månadens djupdyk: Nordiska röster

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp in i ett specifikt tema. Detta är månadens djupdyk under mars 2022 då Johanna från Karlstads stadsbibliotek skriver om fem författare ifrån Norden.

Ta del av tidigare månaders djupdyk: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December

Den svavelgula himlen

av Kjell Westö

Kjell Westö är en av Finlands mest populära författare och har skrivit flera skildringar av Helsingfors. Även denna bok utspelar sig i den finska huvudstaden och är en klassisk uppväxtskildring. Huvudpersonen blir i unga år vän med två syskon från en mer välbärgad familj och det är ingen enkel vänskap som sträcker sig från 60-talet fram till nutid. Westö lyckas med säker hand skildra hemligheter, lögner och svek och skapar här en riktigt stark berättelse. Boken är aktuell som film våren 2022.

Morgonstjärnan

av Karl Ove Knausgård

Morgonstjärnan var en av förra årets starkaste böcker enligt mig och är skriven av den norske författaren Karl Ove Knausgård, mest känd för Min kamp-sviten. I Morgonstjärnan får vi träffa en rad personer i Bergen under några dagar. Deras öden flätas ihop med varandra och det gemensamma är den stora okända stjärna som visar sig på himlen. Det är fascinerande, spännande och poetiskt.

Himmel och helvete

av Jón Kalman Stefánsson

I Himmel och helvete får vi möta två pojkar som lever i en liten fiskeby i 1800-talets Island. Det är en karg och hård miljö och farligt som det alltid har varit för fiskare. Pojken och hans vän Bardur ger sig ut för att fånga torsk och med sig har pojkarna som alltid en bok, men kan en bok rädda dem när havet blåser upp? Himmel och helvete handlar om tuffa levnadsvillkor, om ordens betydelse och vikten av kärlek och vänskap.

Skugga-Baldur

av Sjón

Med en blandning av poesi och fantasi har Sjón här skapat en magisk saga som utspelar sig på Island i slutet av 1800-talet. Pastorn Baldur Skuggason ger sig ut för att jaga räv. Han bryr sig inte om att det är januari och att stormen är på väg och på fjället är olyckan framme. Parallellt berättas om flickan Abba, som har Downs syndrom och hittas instängd på ett övergivet fartyg. Det är ett målande språk och fantastiska miljöbeskrivningar.

De osynliga

av Roy Jacobsen

Platsen är ett kargt nordnorskt landskap och på ön Barrøya lever Ingrid med sin familj. Vi får följa henne växa upp på ön som utsätts för torka, dåligt fiske och hårda stormar. Det är ett hårt liv som familjen lever på ön, men det finns en positiv livssyn genom hela berättelsen. Roy Jacobsen lyckas skildra både människorna och naturen på ett fantastiskt sätt och det känns som De osynliga kan bli en modern klassiker. Det finns ytterligare tre delar i serien

Sök

Språk