Månadens djupdyk: På gränsen till galenskap

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. I mars månads djupdyk tipsar Elin från Kils bibliotek i romaner på temat På gränsen till galenskap.

Ta del av tidigare månaders djupdyk:
2022: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December
2023: Januari Februari

 

Styr din plog över de dödas ben.

Styr din plog över de dödas ben

av Olga Tokarczuk

Detta är en fantastisk och mörk berättelse om Janina Duszejko som bor isolerad på den polska landsbygden. Hon föredrar djurens sällskap framför människors och arbetar sedan pensioneringen med att översätta William Blake och studera astrologi. En dag hittas hennes granne Storfot död och ingen annan än Janina verkar kunna tyda tecknen som lämnats. Janina beslutar sig för att ta vid där den lokala polisen misslyckats och lösa mysteriet.

Den gula tapeten.

Den gula tapeten

av Charlotte Perkins Gilman

Detta är en novell och en feministisk klassiker från 1892. Charlotte skrev boken under tiden hon själv hade en förlossningsdepression. Berättelsen, som är i dagboksform, handlar om en kvinna som efter en förlossning anses hysterisk. Hennes man hyr ett hus på landet och kvinnan får ett rum på vinden, här ska hon vila och hon förbjuds att lämna rummet. Istället för att bli bättre börjar hon bli sämre och hon börjar hallucinera. Hon avskyr de gula tapeterna i rummet, de börjar mer och mer likna ett galler och under det kryper kvinnor, ibland en, ibland flera. Deras krypande får allt att skaka.

 

De galna kvinnornas bal.

De galna kvinnornas bal

av Victoria Mas

Boken utspelar sig till största delen under mars månad 1885 på sinnessjukhuset Salpetriere i Paris. På sjukhuset håller doktor Charcot föreställningar varje vecka för en fascinerad publik män där han sätter de kvinnliga patienterna i trans genom hypnos och frammanar anfall. Det är hysterikor, melankoliker och dementa.

Genevieve jobbar som sjuksköterska och hon är totalt uppslukad i sitt jobb efter sin systers död många år tidigare. Allt förändras för henne när Eugenie blir inlagd på sjukhuset. Eugenie verkar inte galen och dessutom vet hon saker om Genevieve som ingen annan vet, ingen annan än hennes döda syster.

Det här är en bok om den klaustrofobiska värld som var kvinnors verklighet på 1880-talet. Kvinnor var satta under mäns förmyndigande och de som försökte slå sig fria riskerade mycket och ytterst att bli märkta som galna.

Det är också en bok om systerskap och gemenskap och visst är den lite hoppfull i sitt mörker. Sjukhuset Salpetriere har funnits på riktigt och under 1800-talet var det ett sinnessjukhus för kvinnor och Charcot är en av de läkarna som jobbade där.  Så även om historien är skönlitterär så bygger den på historia.

 

Allt det vackra är inte förstört

Nattbitchen

av Rachel Yoder

Berättaren är nybliven mamma med allt vad det innebär. Den utspelar sig i USA vilket märks då perspektivet skiljer sig något från Sverige där vi har föräldraledighet och fungerande barnomsorg till alla. Berättaren är isolerad och arg, arg för att hon är ensam, hennes man jobbar och är bara hemma på helger. Hon är arg för att hon inte kan jobba som konstnär. När hon jobbade var hon arg för att hon inte träffade sitt barn. Hennes man säger att lycka är ett val, att hon behöver struktur och planer. Istället börjar hår växa i nacken, tänderna blir vassa. En dag vaknar hon och en liten svans har börjat växa. En svans som hon kan vifta på. Hon har börjat förvandlas till hund, till nattbitchen.

 

Skymningslandet.

Skymningslandet

av Marie Hermansson

Skymningslandet handlar om Martina som är ung, jobbar på timmar och hyr i andra hand. När hon blir utslängd från sin lägenhet får hon erbjudande via sin kompis Tessan att jobba som husa på en herrgård. Det visar sig snart att hon förväntas gestalta en husa från 40-talet, det är i denna tidsepok som den gamla damen Florence, deras arbetsgivare, befinner sig mentalt. Tessan och Martina spelar med och ansluts snart av fyra till unga vuxna som bosätter sig på herrgården. Alla tar del av den nästan magiska världen Skymningslandet, stället där tiden har stannat och rutiner härskar. Naturligtvis kan inte lugnet bestå, snart ska allt förändras.

Sök

Språk