Månadens djupdyk: Fasaväckande berättelser

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. I november månads djupdyk tipsar Anna från Säffles bibliotek om böcker på temat "Fasaväckande berättelser".

Ta del av tidigare månaders djupdyk: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December


Carrie

Carrie

av Stephen King

Carrie är en skräckroman från 1974 och den översattes till svenska 1980. Man brukar säga att Carrie är Kings genombrottsroman och den är numera att betrakta som en klassiker inom genren. Boken handlar om Carrie White som bor med sin fanatiskt religiösa mamma. Carrie är mobbad i skolan och har inga vänner och i hemmet är hon hårt hållen av sin mor som ständigt predikar om synd och orenhet. Carrie har en psykokinesisk förmåga, något hennes mor betraktar som ett Djävulens verk. Då Carrie blir lurad till skolbalen av sin hemliga förälskelse Tommy, brister allt och hon beslutar sig för att ta hämnd på alla som gjort henne illa.
 

Hanteringen av odöda

Hanteringen av odöda

av John Ajvide Lindqvist

Den här boken utspelas under ett par heta dagar år 2002 i Stockholm. Då staden plågats av ett elektriskt fält under en tid vaknar de döda till liv på bårhus och kyrkogårdar. I olika stadier av förruttnelse har alla döda bara ett enda mål: att ta sig hem. Militären samlar upp de omlevande, men många är de som vill få hem sina döda i vilket tillstånd de än befinner sig. Boken handlar om 3 olika familjer som på olika sätt mist någon nära och hur de hanterar sin sorg. Trots att bokens handling är så osannolik har författaren en förmåga att göra det osannolika helt logiskt. Boken är samtidigt oerhört sorglig och tänkvärd och skiljer sig markant från alla andra skräckromaner jag tidigare läst.
 

Hypnotisören

Hypnotisören

av Lars Kepler

Hypnotisören är första delen i serien om Joona Linna. Boken kom ut 2009 och i en uppdaterad version år 2019. Jag tvivlar på att särskilt många har missat Keplers bokserie, den är oerhört populär och välskriven. Boken inleds med att en man hittas mördad i en gymnastiksal och senare återfinns resten av familjen brutalt ihjälhuggna i hemmet. Avsikten tycks ha varit att hela familjen skulle ha utplånats, men sonen överlever. Förhörsledaren Joona Linna tar kontakt med den tidigare hypnotisören Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att få en bild av vad som hänt. Därmed bryter Erik Maria Bark sitt löfte att aldrig mer hypnotisera och en skrämmande kedja av obevekliga händelser tar sin början. För er som ännu inte läst Keplers bok serie kan jag bara gratulera, ni har mycket att se fram emot.

Mindhunter

Mindhunter

av John Douglas

Det här är den sanna berättelsen om FBI:s seriemördaravdelning. Här får vi följa med bakom kulisserna i några av de blodigaste och mest komplicerade fallen i USA:s historia. Under sin karriär blev agenten John Douglas legendarisk då han jagade några av vår tids mest kända seriemördare. Douglas har konfronterat, förhört och studerat en lång rad seriemördare, exempelvis Jeffrey Dahmer, Charles Manson, Ted Bundy och Ed Gein. John Douglas använde sig av psykologisk profilering för att sätta sig in i hur de mest ökända seriemördarna och brottslingarna tänkte för att förhindra fler oskyldiga offer.
 

Dracula

Dracula

av Bram Stoker

Dracula är en klassiker i genren skräckromaner och originalet skrevs 1837 av Bram Stoker. Jag vill påstå att boken kräver en del av sin läsare för att den till fullo ska komma till sin rätt. Den är skriven dels som dagboksanteckningar och dels i form av tidningsartiklar och loggböcker av flera olika personer. Huvudpersonen i boken är advokat Jonathan Harker, vilken ger sig iväg till Transsylvanien för att göra upp ett affärskontrakt med en klient, greve Dracula. Färden dit kantas av invånarnas vidskepelse och Jonathans oro tilltar vid framkomsten till slottet. Greven är en man värd såväl respekt som rädsla och Jonathan får genast en känsla av att allt inte står rätt till. Till att börja med kan han och greven endast mötas efter mörkrets inbrott och han varnas för att somna någon annanstans i slottet än i sitt eget rum. Snart inser Jonathan att han är en fånge, instängd av en man som verkar allt annat än mänsklig. Samtidigt befinner sig Jonathans fästmö Mina i England där en parallell historia utspelar sig. Minas vän Lucy besväras av att gå i sömnen samtidigt som hon blir allt blekare och tröttare. Doktor John Seward och professor Abraham von Helsing vill hjälpa Lucy och detta blir början på en fasaväckande jakt på just greve Dracula. Detta, mina vänner, är klassikernas klassiker. Läs den!

Sök

Språk