Månadens djupdyk: Romaner som utspelar sig under 1980-talet

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. I oktobers månads djupdyk tipsar Elin från Kils bibliotek om böcker på temat Romaner som utspelar sig under 1980-talet.

Ta del av tidigare månaders djupdyk: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December

 


Omslaget till Låt vargarna komma

Låt vargarna komma

av Carol Rifka Brunt

June Elbus är 14 år, hennes föräldrar har fullt upp med sina jobb och hennes storasyster Greta, som förut var hennes vän, har glidit ifrån henne. Hon känner att den enda som bryr sig om henne är hennes morbror Finn som dessutom är en erkänd konstnär. Så dör Finn, som alldeles för många unga män gör vid denna tid i den fruktansvärda sjukdomen aids. Det lämnar June alldeles ensam i världen. Snart blir dock June kontaktad av den mystiska mannen som var med på Finns begravning, den man som mamman kallar Finns ”speciella vän”. Han visar sig heta Toby och medan en vänskap mellan dessa två växer fram så avslöjas också många hemligheter.

 

Omslaget till Hjärtlinjer

Hjärtlinjer

av Brit Bennet

Boken handlar om tvillingarna Desiree och Stella och deras döttrar. Den handlar om två livsöden som börjar på samma plats men sedan landar i två vitt skilda verkligheter. Desiree och Stella rymmer hemifrån till New Orleans som tonåringar. I New Orleans upptäcker Stella att eftersom hennes hud är så ljus så passerar hon som vit. Hon upptäcker vilken kraft denna förklädnad ger henne och inser vilket liv hon kan skapa sig. Fast då är hon tvungen att bryta kontakten med allt som kan avslöja henne, även kontakten med sin familj och sin tvillingsyster Deriree.

 

Omslaget till Chelsea girls

Chelsea girls

av Eileen Myles

Detta är poeten Eileen Myles självbiografiska roman som gavs ut 1994 i USA. På svenska dröjde det ända till 2019 innan den kom ut. Myles skriver om sin dysfunktionella barndom om den alkoholiserade fadern och den trasiga modern och om alla de sår detta gett henne. Hon berättar också om de lesbiska kretsarna i sjuttio- och åttiotalets New York. I Myles kompisgäng lever nästintill alla utan en tanke på morgondagen, de skaffar pengar, piller, alkohol, allt för dagen. Relationerna är trassliga och dramatiska och mitt i dem försöker Myles överleva som poet.
 

Omslaget till Torka aldrig tårar utan handskar

Torka aldrig tårar utan handskar

av Jonas Gardell

Detta är egentligen inte en roman utan en svit på tre. Böckerna heter Kärleken, Sjukdomen och Döden och handlar om Benjamin och Rasmus. Benjamin växer upp i en familj som är med i Jehovas vittnen vilket är problematiskt för honom då han träffar Rasmus och blir förälskad. Rasmus kommer från Koppom, i Värmland och har hela sin uppväxt drömt om att få komma till Stockholm där han hoppas kunna leva som den han är. Detta är, som titlarna så tydligt anger, en berättelse om kärlek, sjukdom och död. En viktig berättelse om aids och om rädslan den födde hos människor.

 

Omslaget till Shuggie Bain

Shuggie Bain

av Douglas Stuart

Boken utspelar sig i Glasgow samt i ett litet gruvsamhälle precis utanför storstaden. Vi får följa Shuggie, ett barn som inte passar in i den råa maskulina miljön som präglar arbetsklassen vid denna tid. Han växer upp med sin mamma och två syskon, han har en pappa som han sällan ser. När pappan lämnar familjen tappar mamman, Agnes Bain helt fotfästet och börjar dricka mer än någonsin. Nu är det upp till barnen att försöka fånga upp henne.

Detta är en fantastisk bok om klass och kärlek under en tid då Thatchers hårda politik nermonterade nästan hela Storbritanniens arbetarklass. Boken fick Booker-priset 2020.

Sök

Språk