Månadens djupdyk: Öar

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. Detta är månadens djupdyk i september 2022 då Lova från Arvika bibliotek skriver om temat Öar.

Ta del av tidigare månaders djupdyk: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December


Skarv 

av Lina Josefina Lindqvist

I Norra ishavet ligger en ö dit turister kommer för att se de häckande skarvarna. Maren jobbar på öns hotell. Hon har stannat kvar. Andra har lämnat ön och sökt sig till fastlandets större och bekvämare tillvaro. Inför dem finns en tyst bitterhet. Ödehusen tar en allt större del av ön i anspråk. Men Maren planerar också att lämna, tillsammans med barndomsvännen Bodile. Ånger, oväntade besök och tilltrasslade relationer ställer sig dock i vägen. 

Beach

av Alex Garland 

Det pratas om en mytomspunnen ö bland de unga människorna som rör sig i Bangkok. Den verkar omöjlig att ta sig till. Det är mitten av 90-talet och Richard är en av dessa unga backpackers. En kväll på hotellet kommer han att tala med mannen i rummet bredvid, som nästa morgon hittas död. En karta har spikats upp på Richards dörr, och tillsammans med ett ungt franskt par lyckas han ta sig till ön. Där bor redan ett antal backpackers som skapat ett litet samhälle med egna regler. Det är drömskt och kusligt, grymheter anas och eskalerar. En kultbok som filmatiserades år 2000. 

Atlas över avlägsna öar

av Judith Schalansky 

I denna stiliga och speciella atlas berättar författaren korta historier om femtio avlägsna öar. Öarna är bedårande vackra och gräsligt ogästvänliga. De befolkas av märkliga djur, skeppsbrutna, myterister eller absolut ingen alls. Judith Schalansky växte upp i Östtyskland och beskriver att hon som liten reste med fingret över sidorna i familjens atlas när verkliga resor inte var möjliga. Hon har själv formgett boken som är oerhört snygg. 

Människohamn

av John Ajvide Lindqvist

Domarö i Roslagens skärgård, där bor Anders och Cecilia med sin sexåriga dotter Maja. De tittar ut genom köksfönstret denna vackra och ödesdigra vinterdag och bestämmer sig för att göra en utflykt. Till Gåvasten, fyren. Väl där, högst upp i fyren pekar Maja ut över den snötäckta isen och frågar “Pappa, vad är det för nåt? Där. På isen?” Anders tittar men ser inget. Maja springer ut för att titta, Anders och Cecilia kommer ut bara minuterna senare, men då är Maja spårlöst försvunnen. Några år senare kommer Anders tillbaka till ön, skild och djupt deprimerad. Men ett nytt hopp tänds när han tycker sig se spår av att Maja på något vis finns kvar, ett skräckfyllt sökande börjar. 

Pappan och havet / Tove Jansson

Pappan och havet

av Tove Jansson

Muminpappan vill för allt i världen skydda och försvara sin familj. Men i Mumindalen är allt precis som det ska. Pappan känner sig onödig. Mamman förstår att de måste flytta, hela familjen. En mörk augustinatt packar de båten, tänder stormlyktan i masten och ger sig ut på havet. Tove Jansson beskriver mästerligt i flera av sina böcker, men allra bäst i denna, hur livet på en ö kan te sig. Och hur ön och havet påverkar de som bor där. 

Sök

Språk