Sommarens djupdyk: livsöden

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. Detta är sommaren djupdyk 2022 då Anki från Torsby bibliotek skrev om fem böcker som handlar om livsöden.

Ta del av tidigare månaders djupdyk: Januari Februari Mars April Maj Juni-juli Augusti September Oktober November December

En värmländsk Hitler

av Anna-Lena Lodenius

En biografi över Birger Furugård (1887-1961) som var ledare av Sveriges nationalsocialistiska parti och verksam som veterinär i Deje. Som i många faktaböcker är också denna fylld av namn och årtal, men framför allt är det berättelsen om hur nazismen kom till Sverige och Värmland, ett stycke viktig värmländsk historia.

Bokomslag Lust och Nöd

Lust och nöd

av Gunnela Björk

Handlar om Karin och Nils Adamsson som var sexualupplysningens pionjärer och som deltog aktivt i kampen för kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar och att barn ska födas välkomna. Kopplingen mellan preventivmedel och nakenhet gjorde att det sågs som syndigt och osedligt snarare än att det handlade om familjeplanering. Bägge två hamnade i fängelse för sedlighetsbrott

Meningen med landet

av David Jonstad

David Jonstad och hans familj längtar efter ett lugnare liv med närhet till naturen, de flyttar från Stockholm till ett torp i södra Dalarna. I ett rasande tempo renoverar de hus, startar odlingar, skaffar höns och får. De jobbar galet mycket i två år, sen kommer kollapsen. Det är en informativ men också rolig berättelse om längtan från stan, till längtan efter glädjen som grodor kan skänka. En härlig mix av vardagsbetraktelser över att man inte förstår vad grannen menar när han undrar över vad man har i vallen till reflektioner över ekologi och hur vi kan leva hållbart.

 

Bokomslag för Augusta Lundin

Augusta Lundin- haute cuture på svenska

av Lotta Lewenhaupt, Anna Bergman Jurell

Ett stycke historia. Augusta Lundin startade Sveries första modehus med måttsydda exklusiva plagg efter franska förlagor. Intressanta beskrivningar av modeller, tyger och priser. Även en del kunder blir presenterade och där ser vi bl.a Selma Lagerlöf och medlemmar av kungahuset. Men Augusta Lundin var inte bara duktig sömmerska och affärskvinna, hon var en mycket uppskattad arbetsgivare. Modehuset var uppbyggt i tre våningar och hade 26 rum med elektriskt ljus. Det fanns 200 anställda och Augusta såg om dem bra, hon införde reglerade arbetstider, semester, middagsrast och barnomsorg.

Bildomslag unorthodox

Unorthodox

av Deborah Feldman

I stadsdelen Williamsburg, New York finns en ultraortodox judisk enklav. Där växer Deborah upp med mycket strikta regler. Hennes familj bestämmer vilka kläder och vilken mat som är godkända, de gifter bort henne med en okänd man när hon är 17 år. Men Deborah är en sökare och funderar mycket över hur andra lever, de som inte är ortodoxa judar. Det här är självbiografin av en ung kvinna som, trots hot, hittade en väg ut ur förtryck och trångsynthet.

Sök

Språk