Vanliga frågor & svar om digitala böcker

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren gällande e-böcker och ljudböcker. Du kan också vända dig till personalen på ditt bibliotek för att få hjälp.

En e-bok är en digital bok vars text går att läsa direkt på datorn, mobiltelefonen, surfplattan eller på en så kallad läsplatta.

En ljudbok är en bok som du lyssnar på istället för läser. Ljudböcker finns huvudsakligen i två olika varianter: de som du lånar och lyssnar på online och de som du lånar fysiskt som CD eller mp3. Här i e-biblioteket pratar vi främst om ljudböcker som du lånar och lyssnar på online, även kallat e-ljudböcker.

Nej. En e-bok läser du medan du lyssnar på en ljudbok.

Bibliotek brukar kalla ljudböcker som går att låna och lyssna på över internet för e-ljudböcker. Detta för att skilja dem från ljudböcker som finns att låna som CD eller mp3. Men eftersom låntagarna bara säger ”ljudböcker” använder vi detta begrepp i texter som denna. Om du däremot söker i vår katalog på webbplatsen så kommer du se att vi särskiljer de olika typerna av ljudböcker enligt följande:

 • E-ljudbok
 • Ljudbok CD
 • Ljudbok MP3

Först behöver du ett vanligt bibliotekskonto med pinkod. Sen är du redo. Har du en modern mobil eller surfplatta så rekommenderar vi appen Biblio både för e-böcker och ljudböcker (se guide).

För att läsa e-böcker direkt på dator eller i läsplatta behöver du programvaran Adobe Digital Editions (se guide). Samma sak gäller om din mobil/surfplatta inte kan köra appen Biblio eller om du lånar en e-bok som bara finns i PDF-format. Finns e-boken bara i PDF-format står det "Låna: Ladda ner (PDF)" när du är inloggad på vår webbplats och du ska låna boken. En bok som bara finns i PDF-format finns inte heller i appen Biblio.

För att lyssna på ljudboken på en dator lånar och spelar du upp ljudboken direkt här på vår webbplats (se guide).

Här är några tips på hur du söker fram digitala böcker direkt här på webbplatsen:

 • Sök efter en e-bok: Skriv in titel eller författare samt ordet e-böcker eller e-bok i sökrutan högst upp.
 • Sök efter en ljudbok: Skriv in titel eller författare samt ordet e-ljudböcker eller e-ljudbok i sökrutan högst upp.
 • Ta reda på om en bok finns som e-bok eller ljudbok: Sök efter en titel. Efter Medietyp eller Fler utgåvor/delar i själva sökresultatet ser du om titeln finns som e-bok eller ljudbok.
 • Sök efter e-böcker eller ljudböcker med hjälp av ”Utökad sökning”: Klicka på länken ”Utökad sökning” under den vanliga sökrutan. Välj E-bok eller E-ljudbok i fältet Välj medietyp. Ställ eventuellt in andra filtreringar enligt önskemål och klicka sen på Sök.
 • Filtrera en redan gjord sökning: I högerspalten i sökresultatet kan du göra filtreringar för att minska antalet träffar. Under rubriken Medietyp kan du här välja att bara visa e-böcker och/eller ljudböcker.

Nej, det är gratis!

Du kan låna 1 e-bok eller ljudbok per vecka. Lånetiden är 28 dagar. Begränsningen beror på att vi har en avsatt budget för utlån av digitala böcker, och vi vill att den budgeten räcker till så många som möjligt.

Sortimentet för digitala böcker innehåller både skön- och facklitteratur samt barn- och ungdomsböcker från de flesta svenska förlag. Men på grund av budget och förlagens val så kan vi tyvärr inte erbjuda alla utgivna e-böcker. Det kan även ta ett tag att få in de senaste nyheterna. I dagsläget erbjuder vi huvudsakligen svenskspråkig litteratur.

E-böcker laddas ner per automatik. Ljudböcker kan du ladda ner och lyssna på offline om du använder appen Biblio. Gå till ”Mina lån” inne i appen och välj ”Gör tillgänglig offline” för de ljudböcker du vill ladda ner till din enhet. Därefter går dessa att lyssna på utan uppkoppling mot internet. Du kan inte ladda ner ljudböcker om du lyssnar via datorn.

Ja, du kan låna om en e-bok eller ljudbok efter att lånetiden på 28 dagar har passerat. Du lånar om på samma sätt som du lånar som vanligt. Observera att lånet räknas som ett nytt vilket gör att t ex bokmärken och så inte ligger kvar.

There are a number of ways to get help with reading (please note, however, that the following resources are primarily Swedish-language aids):

 • Talking books (also called Daisy books) are audio books with very clearly-spoken recordings. Anyone with a functional impairment that makes reading text difficult is entitled to borrow talking books. Talking books are available for loan from local libraries and from the Legimus website. Ask the staff at your library for help with this service.
 • Easy-to-read books have text that is both shorter and easier to understand than ordinary books. You can borrow these books using an ordinary library account. Library staff can help you find easy-to-read books.
 • Large-print books are books with larger-than-normal text. They’re helpful for people with visual impairments. You can borrow these books using an ordinary library account. Library staff can help you find large-print books.

E-böcker finns i olika format. Om du lånar en e-bok här på webbplatsen framgår det vilket format boken är i.

EPUB är standardformatet för e-böcker. Det är ett så kallat flödande format, vilket gör att texten anpassar sig efter din skärm. Därför är EPUB-formatet bra för till exempel en mobiltelefon.

PDF är ett format som i första hand är avsett för utskrift, men som även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärm. Det gör att det svårt att läsa PDF:er på små skärmar.

Ja. Talböcker (DAISY) har tydligare uppläsning än vanliga ljudböcker. Du kan låna talböcker från biblioteket (sök i katalogen här på webbplatsen) eller ladda ner på egen hand genom tjänsten Legimus.

Läs mer om talböcker och Legimus.

Det kan bero på olika saker. Vilket sätt du läser din e-bok eller ljudbok på (app, dator, läsplatta) påverkar också vad som kan vara fel. Använder du Biblio-appen är det viktigt att du har senaste versionen av appen installerad. Omstart av telefon, surfplatta eller dator kan hjälpa. Dubbelkolla också att du inte redan lånat maxantalet e-böcker/ljudböcker den aktuella perioden. Kvarstår problemen, kontakta personalen på ditt bibliotek.

Läs och lyssna i appen Biblio

Appen Biblio är det enklaste sättet att läsa och lyssna på digitala böcker. Du kan låna 1 bok per vecka. Läs mer om hur du kommer igång.

Digitala böcker utan Biblio

Du som har läsplatta eller saknar modern telefon/surfplatta kan inte använda Biblio. Samma sak gäller om du vill läsa en e-bok som bara finns i formatet PDF. Här kan du läsa om hur du gör då.

Vanliga frågor & svar om digitala böcker

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren gällande e-böcker och ljudböcker. Du kan också vända dig till personalen på ditt bibliotek för att få hjälp.

Lästips e-böcker och ljudböcker

Vill du ha tips på digitala böcker att läsa eller lyssna på? Kolla in våra utvalda favoriter just nu, topplistor och nyheter.

E-böcker och ljudböcker för barn & unga

Letar du efter tips på e-böcker och ljudböcker för barn och unga? Här har vi sammanställt just detta.

Bibblix - app med e-böcker för barn

Åtta kommuner i Värmland erbjuder sina låntagare Bibblix - en app med e-böcker för barn mellan 6-12 år. Läs mer om Bibblix här.

Världens bibliotek - digitala böcker på ditt språk

Världens bibliotek är en digital tjänst med e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska. Skaffa ett konto med din e-postadress. Logga in för att läsa och lyssna – när du vill, så mycket du vill.

Bläddra – e-böcker på nationella minoritetsspråk

Bläddra är en gratis app med e-böcker för barn och vuxna på meänkieli, romani chib och samiska. På sikt ska appen även innehålla litteratur på finska och jiddisch.

Sök

Språk