För föräldrar och pedagoger

För dig som har barn eller arbetar med barn finns allt från språkpåsar till e-böcker på biblioteken. Läs mer här.

Hoppa till innehåll på sidan:

Skaffa bibliotekskonto och kort för barn

För att skaffa bibliotekskonto till barn mellan 5 och 18 år ska en blankett skrivas under av vårdnadshavare. Det är även möjligt att få ett bibliotekskort kopplat till sitt bibliotekskonto. Lämna in blanketten på ditt bibliotek.

Ladda ner blanketten från vår webbplats (pdf, öppnas i nytt fönster).

Download translations of the application for library account/card for child aged 5-18.

Barns språkutveckling

Att äga ett språk är en förutsättning för att kunna göra sin röst hörd och vara en del av ett demokratiskt samhälle. Språkets utveckling börjar innan barnet själv kan prata och ordförrådet utvecklas genom all kommunikation såsom högläsning, berättande och samtal.

Under barnets första år är hjärnan extra mottaglig för språkinlärning. Därför får alla barn i Värmland en gåvobok vid åtta månaders ålder. Och på biblioteken kan du låna språkpåsar som innehåller böcker, spel, figurer och tips som hjälper dig som vårdnashavare att leka och arbeta med språket tillsammans med barnet. Fråga personalen på ditt bibliotek så får du mer information.

På Region Värmlands webbplats kan du läsa mer om barns språkutveckling (länk öppnas i nytt fönster).

Språkpåsar och väskor för barn

Det finns Språkväskor och Språkpåsar för barn att låna hem på alla bibliotek i Värmland. Väskorna och påsarna hjälper dig som förälder att leka och arbeta med språket tillsammans med ditt barn, något som är viktigt att börja med i tidig ålder.

Läs mer om språkpåsarna och väskorna.

Talböcker för barn via Legimus

Personer med en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text har rätt att låna talböcker. Detta gäller även barn.

Legimus, ett digitalt bibliotek som myndigheten MTM erbjuder, är ett smidigt sätt att låna talböcker. För att ditt barn ska få tillång till böckerna i Legimus måste du registrera dig hos ditt lokala bibliotek först. Ni kan därefter lyssna på talböcker via appen Legimus.

På Legimus webbplats finns en barnsida med lästips och mer information (öppnas i nytt fönster).

Boktips för barn och föräldrar

Evenemang för barn och föräldrar

Runt om på biblioteken i Värmland pågår evenemang för barn och föräldrar. Allt från sagostunder till pysselaktiviteter.

På vår evenemangskalender ser du vad som händer på biblioteken framöver.

E-böcker för barn

Genom biblioteket har du tillgång till e-böcker och ljudböcker riktat mot barn. Du kan ta del av de digitala böckerna på flera olika sätt.

Digitala böcker via Biblio

Biblio är det enklaste sättet att låna våra e-böcker och ljudböcker. Allt du eller barnet behöver är ett bibliotekskonto och en telefon eller surfplatta att ladda hem Biblio-appen på.

Läs mer om Biblio och hur du kommer igång.

E-böcker via Bibblix

Ett antal kommuner i Värmland erbjuder Bibblix. Bibblix är en app med e-böcker för barn mellan 6-12 år.

Läs mer om Bibblix och hur du kommer igång.

E-böcker för barn på andra språk

Världens bibliotek och Bläddra är två digitala tjänster där du hittar e-böcker för både barn och vuxna på andra språk än svenska.

Läs mer om webbplatsen Världens bibliotek.

Läs mer om appen Bläddra.

Filmer för barn

På biblioteken finns dvd-filmer för barn att låna. Du söker efter filmerna som vanligt här på webbplatsen. Men du kan också streama film via internet genom tjänsten Cineasterna. På Cineasterna hittar du filmer för både barn och vuxna.

Läs mer om Cineasterna och hur du kommer igång.

Sök

Språk