Förintelsens minnesvecka
Vad är Förintelsens minnesdag?
Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.
Förintelsens minnesdag är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde. I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.
Läs mer om dagen och Förintelsen på Forum för levande historias webbplats.
Utställningen Plundring
Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Plundringen är en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet.
Utställningen Plundring bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter och Boktjuvarna – Jakten på de försvunna biblioteken. Låna och läsa gärna böckerna.
Ta del av utställningen genom 3d-modeller på Forum för levande historias webbplats. Du kan zooma in/ut på detaljer och texter.
Upplev Plundring som VR-utställning
Plundring finns även som utställning i VR. Under Förintelsens minnesvecka kommer du att kunna ta del av VR-utställningen på följande bibliotek i Värmland:
- Arvika
- Charlottenberg
- Grums
- Hammarö
- Karlstads stadsbibliotek
- Kil
- Sysslebäck
- Torsby
- Årjäng
Fråga personalen på biblioteken för mer information.
Direktsänt samtal om Bibliotek före, under och efter Förintelsen
Torsdag 26 januari kl 18-19 håller Stockholm stadsbibliotek i ett direktsänt samtal med anledning av Förintelsens minnesdag.
Vilken roll spelade litteraturen i nationalismens framväxt? Varför plundrade nazisterna bibliotek och hur använde de böcker för att legitimera folkmordet på judar? Varför är bibliotek måltavlor i krig än idag?
Medverkande är:
- Anders Rydell, journalist och författare
- Peter Haldén, lektor i krigsvetenskap
- Magnus Rodell, lektor i idéhistoria
Lyssna på samtalet
- Var: Streama samtalet live på play.bibliotek.se
- När: Torsdag 26 januari kl 18-19
Om nazismen i Värmland med författaren Anna-Lena Lodenius
Under demokratiåret 2021 träffade vi författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius. I ett samtal med Helena Hagelin från Deje bibliotek pratade Anna-Lena om sin bok "En värmländsk Hitler" som handlar om Birger Furugård, kallad Deje-Hitler, och de första svenska nazisterna i Sverige. Här kan du se samtalet: