Kusliga boktips

Vad passar bättre under Halloween-tider än kusliga boktips? Här tipsar Bibliotek Värmlands boktipsgäng om ryslig, läskig och spännande läsning!

Therese på Hammarö bibliotek tipsar om...

Hemsökelsen på Hill House

Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson

I byn Hillside står Hill House, ett stort och ståtligt hus, men det är ingen som vågar sig dit. Det går rykten om att det finns något i huset, något ont. Vetenskapsmannen Dr Montague bestämmer sig för att ta reda på om det finns en övernaturlig förklaring. Av tolv assistenter som han bett komma dit dyker dock bara två upp, och husets arvinge. Eleanor som främst tagit jobbet som assistent för att komma hemifrån verkar vara den som påverkas mest. Det är som om själva huset är ont och smittar av sig på de som befinner sig i det. Det händer konstiga saker som ingen kan förklara. Det här är en klassisk spökhistoria som gavs ut första gången 1959 och den håller än idag om man vill ha lite krypande spänning.
 

Döden på en blek häst

Döden på en blek häst av Amanda Hellberg

Maja flyttar till Oxford för att studera men samtidigt får hon veta att hennes mamma som försvann för många år sen har hittats mördad. Det visar sig att hon bott i Brighton och Maja vet ingenting om vad som hänt. Men Maja har synska förmågor och trots att hon försöker leva ett vanligt liv med nya vänner och sina konststudier så finns det andra som pockar på hennes uppmärksamhet. Det finns osaliga andar på elevhemmet där hon bor och plötsligt ger sig Majas mamma tillkänna och vill ha hjälp med att ta fast den som mördade henne. Maja försöker hjälpa polisen men mår samtidigt dåligt av de hemska syner hon får. Det är som en blandning av spännande deckare och kuslig spökhistoria och jag gillar det.
 

The Final Girl Support Group

The Final Girl Support Group av Grady Hendrix

Alla som har sett en skräckfilm typ Scream vet att det i slutet oftast finns en person kvar, inte sällan en tonårstjej, som lyckas överlista mördaren och överlever när alla andra har dött. De kallas The Final Girls. Här har vi sex stycken final girls som ca 20 år efter att de överlevt olika massakrer fortfarande träffas i en terapigrupp. De har gått vidare i livet på olika sätt men gruppen finns kvar. En dag dyker en av medlemmarna inte upp och hon hittas senare mördad. Lynnette som är den i gruppen som kanske har störst problem att lita på andra tror genast att det är något skumt på gång och när någon börjar skjuta mot henne är hon övertygad om att det är någon som är ute efter dem allihop. Att det är någon som ska ha ihjäl the final girls en gång för alla. Problemet är att ingen annan tror på henne. Men Lynnette ger inte upp och det blir en resa utan dess like i jakten på en mördare. Jag gillar Grady Hendrix böcker, de är spännande men ändå med en hel del humor. Finns endast på engelska.

Anna på Säffle bibliotek tipsar om...

Fågelmannen

Fågelmannen av Mo Hayder

Fågelmannen är Mo Hayders debutroman och jag har sällan läst en så lysande debut som denna bok. Bokens huvudperson, kriminalkommissarie Jack Caffery, kallas en dag till en öde del av London där fem kvinnokroppar påträffats. Vart och ett av offren är märkta med samma signatur; en liten fågel insydd i bröstet. Boken är otroligt blodig, men Hayder har en förmåga att genom en skrämmande mix av kriminalteknik, analytiskt polisarbete och poetiskt språk totalt trollbinda sina läsare. Och för att citera Daily Mail: ”Om det är verklig skräck du är ute efter – och du kommer att behöva en stark mage – så är Mo Hayder rätt kvinna för jobbet”. Boken är den första delen i en fristående serie och jag vill varmt rekommendera allihop!
 

The Shining

The Shining av Stephen King

Vem kan ha missat The Shining? Jag är avundsjuk på de som ännu inte tagit del av detta mästerverk, men den är värd att läsa om och om igen. Boken handlar om Jack Torrance som med sin hustru Wendy och sonen Danny tar över det isolerade Overlook Hotel under vintern. Han har en misslyckad karriär som författare bakom sig och hustrun ser det som en möjlighet att lappa ihop den trasiga familjen. Sonen Danny visar sig vara synsk och han kan se scener som ingen femåring någonsin skulle få se. Han ser hotellets förflutna och vilket öde som väntar familjen om de stannar över vintern. Boken är skriven i Kings karaktäristiska anda och den ligger som grund till filmen med samma namn.
 

De dödas galleri

De dödas galleri av Chris Carter

Robert Hunter, chef för Los Angeles polisens grupp för ultravåldsamma brott, kallas till en av de mest chockerande brottsplatser de någonsin sett. Kriminalinspektörerna Hunter och Garcia dras in i en katt- och råttalek med en mördare som inte har några som helst gränser. För honom är mord mer än att döda; det är en konstform. Boken ger ett fängslande porträtt av en psykopat som visar att Chris Carter är en av de största i sin genre. Carter har tidigare jobbat som kriminalpsykolog och man märker att han vet vad han talar om. Läs boken och jag lovar att du är fast!

Elin på Kils bibliotek tipsar om...

Evig natt

Evig natt av Michelle Paver

Jag vill tipsa om Michelle Pavers suggestivt mörka roman Evig natt - en arktisk spökroman. Året är 1937 och Jack lever ett utsiktslöst liv i London. Så får han en möjlighet att bryta sin fattigdom och ensamhet genom erbjudandet att delta vid en arktisk expedition. Han och ytterligare fyra män korsar Barents hav och gör läger i viken Gruhuken i Spetsbergen i Norge. Det är sommar och midnattssolens tid, men sommaren häruppe är kort. Snart återkommer nätternas mörker och med dem kommer ett krypande obehag. En efter en tvingas expeditionens medlemmar att ge sig av och till slut är det bara Jack kvar. Nu ligger en fyra månader lång period med evig natt framför honom och han inser att han inte är ensam, något mörkt och illvilligt lurar ute i mörkret.
 

Mannen under trappan

Mannen under trappan av Marie Hermansson

Fredrik och Paula har precis flyttat ut till sitt drömhus på landet tillsammans med sina två barn. De är precis där de vill vara i livet. Men snart rubbas idyllen och en tidig morgon när Fredrik vaknar står en kortvuxen man i hallen. Det är Kwådd, han bor under trappan som går upp till övervåningen. Detta är en spännande, oerhört obehaglig, absurd och mardrömslik historia.
 

Det femte barnet

Det femte barnet av Doris Lessing

Detta är en roman av nobelpristagaren i litteratur Doris Lessing. Den handlar om Harriet som bor tillsammans med sin man David och deras fyra barn. De lever ett idylliskt liv i ett stort viktorianskt hus fyllt med liv och lyckliga barnröster. När Harriet blir gravid med sitt femte barn förändras allt, redan i början av graviditeten märker hon en skillnad. Den lyckliga känslan som hon har känt vid de fyra tidigare graviditeter uteblir, hon känner att det är något fel. Denna känsla blir ännu tydligare efter att Ben har fötts. Med Ben kommer en mörk kraft in och splittrar familjen, vad som helst kan hända. Detta är en obehaglig berättelse om det onda och det goda. En skräckartad saga som fastnar hos en för lång tid framöver.

Anki på Torsby bibliotek tipsar om...

Rovet

Rovet av Stefan Spjut

En fantastisk rysare med inslag av nordisk mystik och folktro. Vilka är det egentligen som håller till i våra gamla uthus? Efter att ha läst den här boken törs i alla fall inte jag gå ut och se efter.
 

Träskkungens dotter

Träskkungens dotter av Karen Dionne

En man kidnappar en 14-årig flicka och tar henne till sitt hus långt ute i träsket. De får en dotter, Helena, som uppfostras att överleva i vildmarken och att förakta sin unga mamma. Sanningen om kidnappningen avslöjas efter många år och fadern hamnar i fängelse. Femton år senare rymmer han och polisen vill ha hjälp av Helena som är den enda som kan träskmarkerna lika bra som sin pappa. En klassisk rysare.
 

Polcirkeln

Polcirkeln av Liza Marklund

Det är slutet på 1970-talet. I den lilla staden Stenträsk finns ett gäng högstadietjejer som har en bokcirkel med det fantastiska namnet Polcirkeln. En av tjejerna försvinner spårlöst och hittas mördad 40 år senare. Polcirkeln återförenas och det står snart klart att de har något att göra med mordet. Spännande kriminalroman med 70-tals vibbar.

Lova på Arvika bibliotek tipsar om...

Stallo

Stallo av Stefan Spjut

24 juli 1978 publicerades nyheten om pojken Magnus Brodins försvinnande i Gefle Dagblad. Han blev kidnappad. Eller? Magnus mamma Mona hävdade att en jätte kommit ut ur skogen och tagit hennes barn. Hennes historia avfärdades som en skräckslagen moders synvilla. Över tjugo år senare förvinner ännu ett barn på märkliga vis. Susso Myrén tror, precis som sin morfar, att det döljer sig väsen i de svenska vildmarkerna som vi inte känner till, och att de har något att göra med pojkarnas försvinnanden. Sussos jakt på sanningen är fasligt spännande och rysande obehaglig.
 

Låt den rätte komma in

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist beskrivs ofta som en skräckmästare och har gett ut åtskilliga rysliga berättelser. Fortfarande är det denna hans debut från 2004 som får mig att kura ihop av bara tanken på händelserna som ägde rum i Blackeberg i början av 80-talet. För det är i Stockholmsförorten Blackeberg som tolvårige Oscar en dag får en ny granne, Eli, som bara kommer ut på natten. Det är vardag, blod och övernaturligheter i en perfekt blandning.

Evig natt

Evig natt av Michelle Paver

Även Lova vill, precis som Elin, tipsa om Evig natt:

En klassisk spökhistoria som utspelar sig år 1937. Den unge Londonbon Jack får ett erbjudande om att följa med som radiotelegrafist på en arktisk expedition. Allteftersom resan norrut fortskrider måste de övriga medlemmarna lämna expeditionen av den ena eller andra orsaken. Jack blir till slut ensam kvar i Gruhuken, bortanför Svalbard, där expeditionen var tänkt att stanna under ett år. Snart efter ankomsten byts det vackra ljuset ut mot kompakt mörker, dygnet runt. Det är Jacks dagbok från denna mörka tid vi får läsa, ohyggligt kusligt.

 

Sök

Språk