Kulturreportrar
Sommarbuss och konstkollo!
Shanaz har träffat Johan på barnavdelningen som både är ute med Sommarbussen och ansvarar för konstkollot. Här får du veta mer om det som händer i sommar!
Här söker du till konstkollot!
Vad gör de på Skolbibliotekscentralen?
Om du har besökt barnavdelningen hos oss så kanske du har sett att det ligger en hemlig avdelning som det står "Skolbibliotekscentralen" på. Vad är det som sker därinne egentligen? Kulturreporter Shanaz klev in och hörde sig för. Häng med!
Här kan du se del ett:
Här är del två:
Undrar du vad Boken kommer är?
Kulturreporter Shanaz träffade Jimmy som arbetar med Boken kommer, en tjänst för de som har svårt att ta sig till biblioteket. I den här filmen får du veta mer om hur det fungerar!
Sportlovstips!
Elvira tipsar om gratis grejer att göra på sportlovet
Kulturreporter Elvira tipsar om sånt som är kul att göra när man är ledig och som också är helt gratis för dig som har lånekort i Bibliotek Vämland.
Boken Bror till salu finns här!
Anne Franks dagbok finns här!
Sportlovsaktiviteter i hela Värmland hittar du här!
Vill du veta mer om Cineasterns så läs här!
Shanaz pratar med Skaparverkstans nya samordnare
Kulturreporter Shanaz har intervjuat Skaprverkstan-Weronica. Har du undrat vad man kan göra i Skaparverkstan? Kolla in den här filmen så får du svar på dina frågor!
Nandinis boktips
Serien Svarta rosen av Camilla Lagerqvist utspelar sig i Värmland under andra världskriget.
Kolla in när Nandini tipsar om böckerna här!
Elvira tipsar om de bästa barn- och ungdomsböckerna 2021
Favoritböcker under 2021
Nu har 2021 gått mott sitt slut och istället är 2022 här. 2021 kommer vi nog mest blicka tillbaka till som ett coronans år. Många olika mutationer av covid har kommit, drabbade fall har minskat och ökat, restriktioner har blivit hårdare och sedan lättat, vaccin har getts och så vidare. Men en positiv sak under virustider har varit att fler har läst böcker! Men vad har då barn och ungdomar läst under 2021? Jag försökte hitta svaret i det genom att intervjua några barn och ungdomar, och så får du även läsa om min bästa bok jag läst under 2021.
En femåring:
”Den bästa bok jag läst under 2021 är Ninaboken av Emi Gunér. Boken handlar om en tjej som heter Nina. Henne får man följa med under hennes vardagsliv."
- "Jag kände igen mig väldigt mycket i Nina. Inte bara att hon har samma namn som jag. Utan hennes pappa och storasyster har samma namn som min pappa och storasyster, alltså Jonas och Julia. Men framförallt kände jag igen mig i Ninas känslor. Som hur det är med vänner och föräldrar, tillexempel. För mig var inget dåligt.”
Här hittar du böckerna om Nina!
En åttaåring:
”Min bästa bok år 2021 är Silverpojken med Kristina Ohlsson. Den handlar om en mystisk pojke och tre vänner som försöker lösa mysteriet runt pojken och den försvunna maten. Den är bra för att den är läskig och rolig. Det sämsta var slutet.”
En till åttaåring:
”Den bästa bok jag läst under 2021 är Musse och Helium, av Camilla Brinck. Boken handlar om två syskonmöss, alltså Musse och Helium som kom skickade som små från djurvärlden till människovärlden. Men de återkommer senare till djurvärlden. Musse och Helium är en bokserie där vi får följa deras äventyr. Jag tyckte den var för att det var mycket fantasi i boken. Inget var dåligt, utan allt var bra.”
Här hittar du böckerna om Musse och Helium!
En tioåring:
”Den bästa boken jag läst under 2021 var Julegrisen av J.K. Rowling. Boken handlar om en pojke som letar efter sitt försvunna gosedjur, Lilla Gis, i ett magiskt och spännande äventyr i Sakernas land. Boken var superbra, jag kunde inte släppa den. Den var även jättebra skriven. Om man ska leta efter nackdelar får man leta länge, eftersom det inte fanns några!”
En tolvåring
”Den bästa boken jag läst 2021 är "Ett hem för Merlin" av Tina Nolan. Eva och hennes mamma har ett djurräddningscenter.
En dag kommer ett dräktigt sto (gravid hästmamma) till centret. Fölet föds och är supergulligt. Men den sura grannen vill stänga ner räddningscentret pga oväsen. Kan fölet Merlin rädda centret eller är det försent?...”
- "Jag gillar boken dels för att det är hästar men också för att veta vilket jobb dom gör och hur det är att föda ett föl, det kan ju gå hur lätt som helst men det kan också vara svårt. Det är en spännande berättelse med alla olika typer av djur, som katter. Boken är inte för tunn men inte för tjock och ger en härlig lässtund.”
Ett hem för Merlin finns inte att låna på Bibliotek Värmland, men du hittar många andra hästböcker här!
En annan tolvårig, alltså jag, Elvira:
”Min bästa bok jag läst under år 2021 var bokserien Anne på Grönkulla av Lucy Maud Montgomery. Böckerna handlar om barnhusflickan Anne som fått flytta runt mellan familjer men aldrig riktigt hittat hem. Men tills hon en dag hamnar på en vacker ö i östra Canada, en ö och familj hon verkligen älskar, även om det var lite tufft i början…
I boken får man läsa om när Anne träffar sin första bästa vän Diana Barry, - och som hon har längtat efter en vän! Och så börjar hon skolan. Men allt är inte underbart. Anne blir retad för över sitt röda hår, deklamerar i en sjunkande eka, råkar bjuda vännen Diana på vin istället för saft och lyckas färga håret grönt."
Här hittar du hela serien om Anne på Grönkulla!
Elvira berättar bokens historia
Elvira är en av våra nya kulturreportrar. Såhär berättar hon om sig själv:
Hej! Jag heter Elvira och är en av fem kulturreportrar för Karlstads stadsbibliotek.
Jag är 12 år och bor i Karlstad. Jag går i sexan, på Fredricelundsskolan. Några av mina intressen är ridning, teater, skola, slalom och sist, men absolut inte minst (närmare störst och bäst) böcker. Jag älskar verkligen böcker! Tänk att sitta i en soffa, men man har fångats in i bokens värld och är exempelvis på Hogwarts. Eller när man har kommit hem från biblioteket och spänningen och peppen kommer inför att få börja läsa. Det är några av mina favorit känslor, mina favorit känslor är ofta relaterade till böcker.
Jag läser ofta historiskt, klassiker, nutids-relaterat, alltså det mesta bibliotekarierna tipsar om. Några favoritböcker är ”En ö i havet” och fortsättningen av serien, alla Maria Gripes böcker, ”Kulla gulla” och fortsättningen, hela ”Anne på grönkulla” serien, ”Den hemlighetsfulla trädgården”, ”Mitt storslagna liv” och den serien, ”Balladen om en bruten näsa”, ”Mördarens apa” och fortsättningen och så vidare. Jag är rädd att missa några böcker, det finns så många fantastiska. Men jag lär berätta mer om bra böcker i mina filmer och texter. En bra bok för mig ska helst vara lång och i en serie, för då tar dom inte slut lika lätt. Men en viktig sak är även hur boken är skriven, helst mycket beskrivningar, inte kortfattad som en del nya böcker kan vara. Det tycker jag är en av fördelarna med äldre böcker, det har ett mer utvecklat språk. Plus, tänk bara tanken med att ha en bra, gammal bok i handen och vet att den har älskats av generationer. Men den bästa boken, är den som fångar en, en bok man inte kan släppa.
Jag kommer nog göra mest bokrecensioner, men det kommer nog bli lite blandat av smått och gott. En av anledningarna till att jag sökte till kulturreporter var att inspirera andra barn och ungdomar till att läsa. Så hoppas att jag kommer göra det och att du kommer vilja läsa mina texter.
Karlstads stadsbiblioteks YouTube-kanal.
Nandini tipsar om Athena-böckerna av Elin Ek:
Här kommer du att hitta allt som kulturreportrarna hittar på!
Är det något du skulle vilja att kulturreportrarna undersökte? Tipsa dem genom att skicka ett mail med ditt förslag till sandra.nelson@karlstad.se så förmedlas det vidare.
Hur är det att jobba som kulturreporter?
Här nedan kan du se en film om hur det är att jobba som kulturreporter. Filmen är skapad av kulturreportern Sebastian.
Kulturreportrarna är barn som är anställda av Karlstads stadsbibliotek för att göra reportage om vad som händer på biblioteken i Karlstad. Barnen får själva bestämma vad reportagen ska handla om, skriva manus, filma, fota och redigera.