För dig med behov av läshjälp

Talböcker och Legimus, ljudböcker, lättlästa böcker, storstil, Boken kommer, punktskrift. På den här sidan hittar du information om hur du kan få hjälp att läsa.

Hoppa till innehåll på sidan:

Talböcker och Legimus

Talböcker, så kallade Daisy-böcker, har tydligare inläsning än vanliga ljudböcker. Har du en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text har du rätt att låna talböcker. Talböcker finns att låna på biblioteken eller i digitalt format på webbplatsen Legimus.se och i Legimus-appen.

Legimus

Legimus är ett digitalt bibliotek med över 100 000 titlar i olika genrer och kategorier. Du som har rätt att låna talböcker kan själv ladda ner titlar från Legimus.se och Legimus-appen. Biblioteket hjälper dig att komma igång med talböcker och Legimus.

Läs mer om Legimus och Legimus-appen på Legimus webbplats (öppnas i nytt fönster).

Myndigheten bakom Legimus har tagit fram instruktionsfilmer för hur du använder Legimus. Här är länkar till olika spellistor och filmer på Youtube om Legimus:

Ljudböcker

Vill du lyssna på en bok har biblioteken ljudböcker i flera olika format:

  • Digitala ljudböcker, exempelvis genom Biblio-appen.
  • Ljudböcker i CD-format.
  • Ljudböcker i Mp3-format.

Ljudböcker i CD- och Mp3-format har samma lånetid som vanliga böcker. Digitala ljudböcker kan du låna i 28 dagar.

Läs mer om hur du kommer igång med digitala ljudböcker och appen Biblio.

Lättlästa böcker

Lättlästa böcker är böcker med kortare och lättare text än originalboken. De kallas LL-böcker och kan lånas hem med ett vanligt bibliotekskonto. Ett fåtal titlar finns också som lättlästa e-böcker som du läser digitalt.

Tips: använd utökad sökning här på webbplatsen och ange "LL-förlaget" i rutan ”Förlag” så söker du bara bland lättlästa böcker.

Storstilsböcker

Storstilsböcker är böcker som har större text än vanligt. Bra för dig med synnedsättning.

Tips: använd utökad sökning här på webbplatsen och ange "Storstilsbok" där du väljer ”medietyp” så söker du bara bland storstilsböcker.

Boken kommer

Om du på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till biblioteket för att låna böcker kan biblioteket komma hem till dig. Tjänsten är gratis och kallas Boken kommer. Bokpaketen plockas ihop efter dina önskemål och lånetiden är normalt sex veckor.

Kontakta ditt bibliotek för att få hjälp att komma igång med Boken kommer. Här hittar du kontaktuppgifter till alla bibliotek.

Punktskrift och taktila bilderböcker

Punktskriftsböcker för vuxna kan lånas eller beställas på biblioteket. Är du punktskriftslåntagare kan du låna direkt direkt från MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). De taktila bilderböckerna har bilder med upphöjda linjer och ytor. Materialet i bilderna ger dig associationer till vad bilderna föreställer.

På vissa bibliotek finns taktila bilderböcker på en så kallad Äppelhylla.

Taltidningar

Har du svårt att läsa kan du lyssna på tidningen istället. Texten blir uppläst med talsyntes. Tidningen går att lyssna på samma morgon som papperstidningen. Du behöver en prenumeration på en taltidning och tidningarna själva bestämmer priset för detta.

Kontakta prenumerationsavdelningarna på tidningarna för hjälp att komma igång.

Nyheter på lätt svenska

Tidningen 8 sidor har nyheter på lätt svenska. Du kan både lyssna på och läsa nyheter. Besök 8 sidors webbplats (öppnas i nytt fönster).

Sveriges Radio har också nyheter på lätt svenska. Besök Sveriges Radios webbplats för nyheter på lätt svenska (öppnas i nytt fönster).

Sök

Språk