Ord ur krisen – tolkningar av Ismael Ataria

Här hittar du dikttolkningarna som Ismael Ataria gjorde som en del av projektet Ord ur krisen under hösten 2020.

Bild på skrivmaskin med ett papper där texten "Ord ur krisen" är skrivet.

Bakgrund

Under våren 2020 började coronaviruset härja i Sverige och världen. "Det nya normala" förde självklart med sig massor av tankar och frågor. Vad gör en samhällskris av den här storleken med oss människor? Hur känner vi? Vad tänker vi? Hur upplever vi isolering och distansering? Hur påverkar det oss när vi inte får krama nära och kära?

Vi på biblioteken i Värmland ville söka svar på dessa frågor genom att dig möjligheten att bidra med dina vittnesmål om livet under coronapandemin. Därför startade vi tillsammans med poeten Ismael Ataria Ord ur krisen.

Över 100 insamlade dikter

Under september och oktober samlade vi in allmänhetens egenskrivna dikter om coronaråret 2020. Och wow vilken respons – över 100 dikter skickade ni in till oss! Vi vill från botten av våra hjärtan tacka för alla fantastiska alster ni bidragit med. En ljusglimt mitt i all elände! Tack!

Inspelade Tolkingar av Ismael Ataria

Ismael Ataria valde ut sju dikter som berörde honom lite extra. Dessa har han tolkat i filmklipp. Dikterna hade världspremiär på Värmlands bokfestival i november 2020 där filmerna spelades upp under festivalens två dagar. Ni hittar nu samtliga inspelade dikter längre ner på denna sida.

Resten av dikterna då?

Vad händer med resten av de inskickade dikterna? Vår ambition är att göra en digital eller fysisk utställning med fler dikter. Kanske sammanställer vi alla i en bok. Inget är bestämt men håll öron och ögon öppna så återkommer vi om vi gör något mer med Ord ur krisen.

Tolkningar

"Tick" av Anders Nilsson

"Allt som påminner om att tiden inte stannat" av Jasmin

"Mars i Coronans tid 2020" av Inger

"Elegi över pandemi" av Värmlandstös

"Handen, dagarna" av Anders Borgström

"Ordlek i coronatider" av Lars Sandblom

"Elegi över pandemi" av Isa

Sök

Språk