Bok- och filmtips med HBTQ-tema

I Wermland Pride-tider vill vi passa på att tipsa om böcker och filmer med HBTQ-fokus. Alla böcker, och många fler, som vi tipsar om finns att låna på bibblan och alla filmer finns på streamingtjänsten Cineasterna.

Boktips för vuxna


Rött, vitt & kungligt blått

Rött, vitt & kungligt blått

Av Casey McQuiston.

Alex är son till USA:s president. Henry är prins i Storbritannien. De befinner sig i maktens och kändisskvallrets centrum och har alltid porträtterats som ärkefiender. En incident vid en officiell tillställning gör att Alex och Henry för den diplomatiska fridens skull måste låtsas vara bästa vänner. De börjar ha kontakt via sociala medier och träffas igen, och ju mer de lär känna varandra, desto mer sann blir den offentliga bilden av dem som vänner. Men när djupare känslor uppstår blir det genast komplicerat, inte minst med tanke på att hela Alex familj är involverad i hans mammas kampanj för att bli omvald som president i USA. Det här är en bok som ligger väldigt mycket i tiden. Den tar upp ämnen som sociala medier, HBTQ-rättigheter, demokrati, rasism, digitaliseringen av samhället och mycket mer. Och så är den så klart både rolig och full av romantik, precis som en romantisk komedi ska vara!

Låna Rött, vitt & kungligt blått.
 

I slutet av regnbågen

I slutet av regnbågen

Av Bitte Andersson.

I slutet av regnbågen av Bitte Andersson är en serieroman där vi följer Marja som under en sanering av sin lägenhet tillfälligt flyttar in i ett seniorboende för HBTQ-personer (HBTQ står för Homosexuella, Bisexuella, Trans- och Queerpersoner). Marja börjar sakta men säkert interagera med de andra boende och i takt med att hon får lära känna dem får vi höra berättelser om både Marjas och de andra boendes liv. Även om romanen tar upp svåra ämnen som osynliggörande, ensamhet och om hur man går vidare när ens livs kärlek har dött så är det ändå de positiva känslorna av kärlek, vänskap och hopp som tar över och stannar kvar även efter läsning.

Låna I slutet av regnbågen.
 

Husfrid

Husfrid

Av Alison Bechdel.

Alison Bechdel har skrivit en självbiografisk grafisk roman om sin uppväxt i allmänhet och sin far i synnerhet. Berättelsen kretsar kring försöken att förstå pappan som levde ett undangömt homosexuellt liv samtidigt som han levde i äktenskapet med Alisons mor. Boken är väldigt sorglig då stora delar av sökandet går ut på att förstå om pappan tog sitt liv eller inte, men det är också en fin skildring av gemenskap och kärlek. Det är svårt att lägga ifrån sig Husfrid och inte känna sig lite mer benägen att förstå också det svåra.

Låna Husfrid.
 

Smålands mörker

Smålands mörker

Av Henrik Bromander.

Smålands mörker av Henrik Bromander är en i sanning mörk berättelse om Eriks uppväxt, hur han slår sig fri, blir vuxen, faller, reser sig och utvecklas. Det är en klassisk utvecklingsroman i serieformat. Serieromanen handlar mycket om politik och politisk utveckling och omvärdering, men också om att hitta hem i sin sexualitet och att hitta uttryck för den ilska som kan samlas inombords när allt är kaotiskt och obegripligt. Det är som sagt en skildring av en mörkervandring, men där finns också gott om hopp om en ljus framtid för Erik.

Låna Smålands mörker.
 

Den som lever stilla

Den som lever stilla

Av Leonora Christina Skov.

Leonora Christina Skov har i Den som lever stilla skrivit en drabbande självbiografisk roman om att leva med och försöka överleva en mycket komplicerad relation med en mamma. Relationen blir än svårare när Leonora i sena tonåren inser att hon är homosexuell och berättar det för föräldrarna. Mamman kan inte acceptera dotterns kärlek och detta leder till en strid och en utfrysningskampanj som varar tills mamman dör.

Låna Den som lever stilla.
 

Våra tungor smakar våld

Våra tungor smakar våld

Av Saga Becker.

Våra tungor smakar våld av Saga Becker är omtumlande, hudlös, naken, rå och fruktansvärt på ett fantastiskt sätt. Vi får följa Saga i en värld där kroppar både är en vara och ett vapen, människor onda och mänskliga, världen ramstyrd och formbar. Vi får följa henne när hon träffar Vincent, när hon försiktigt släpper in honom i sin personliga sfär och när han i sin tur släpper in henne. Vi får följa Saga när hon slängs mellan förtvivlan och hopp och romanen må vara kort men den hänger kvar länge, mycket längre än till sista sidan.

Låna Våra tungor smakar våld.
 

Spjärna mot udden

Spjärna mot udden

Av Christine Falkenland.

Huvudpersonen Eva har drabbats av ett okänt begär. Det hela började som ett sexuellt experiment. Hur ska Eva hantera sitt nya begär. Ska hon slå upp nya dörrar till sitt sexualliv?

Låna Spjärna mot udden.
 

Göra sig kvitt Eddy Bellegueule

Göra sig kvitt Eddy Bellegueule

Av Édouard Louis.

Om att växa upp i en utsatt arbetarklassmiljö. Att alltid få slåss för sin existens. Att dessutom vara homosexuell i en homofob miljö. Där din egen far är emot att du ska älska den du vill.

Låna Göra sig kvitt Eddy Bellegueule.
 

Q

Q

Av Fredrik Ekelund.

Om att som man börja klä sig i kvinnokläder. För att därmed hitta sitt rätta jag. Att sedan ställa sig som vanligt i Malmö FF:s hejarklack men denna gång i kvinnokläder. Hur meddela sin familj om sitt nya jag. Om resorna till Köpenhamn och att där hitta likasinnade.

Låna Q.
 

Sputnikälskling

Sputnikälskling

Av Haruki Murakami.

Ett triangeldrama där jakten på kärlek står i centrum. Berättaren är läraren K som älskar Sumire. Sumire älskar i sin tur Myu. En dag försvinner Sumire. K och Myu bestämmer sig för att leta efter Sumurie. Är hon död? Har hon fallit ned i en brunn? Finns hon i en annan dimension?

Låna Sputnikälskling.
 

Det som tillhör dig

Det som tillhör dig

Av Garth Greenwell.

En universitetslärare blir förförd av en gatupojke. Det hela utspelar sig i staden Sofia med stora klasskillnader. De inleder ett förhållande. Kommer deras förhållande att överleva skillnader i maktpositioner och ställning i samhället.

Låna Det som tillhör dig.
 

Moscow baby

Moscow baby

Av Håkan Lindgren.

Pariskillarna Jacob och Victor vill skaffa barn. Vägen för dem till en surrogatmamma i Moskva. Kommer de få ett gemensamt barn? Hur ska de tas emot i Frankrike med sitt barn?

Låna Moscow baby.
 

Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus

Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus

Av Fredrik Apollo Asplund.

Fredrik berättar i denna bok om sitt liv. Om att växa upp som homosexuell i Värmland. Hur han som ung o kärlekstörstande söker sig ut i Världen. Han kommer till New York och sen till Damaskus. Allt är en dans till kriget börjar.

Låna Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus.

Boktips för barn och unga


Brorsan är kung!

Brorsan är kung!

Av Jenny Jägerfeld.

Under ett sommarlov i Malmö träffar Måns den lite äldre Mikkel. De blir bästa vänner för de är bägge duktiga på skateboard - men ska Måns våga berätta? ... för det gör man väl för sin blodsbror, sin brusha. Sommarlovet går och allt blir inte riktigt som Måns har tänkt sig. En stark och rolig bok om att få vara sig själv! Fina personskildringar av föräldrar och kompisar och om hur olika alla reagerar inför Måns beslut.

Låna Brorsan är kung!
 

Om jag var din tjej

Om jag var din tjej

Av Meredith Russo.

I ungdomsromanen Om jag var din tjej får Amanda en chans att börja om på nytt när hon flyttar hem till sin pappa i en liten stad i den amerikanska södern. Ingen vet att hon mobbats på sin förra skola, ingen vet hur hon hatat sin kropp, ingen vet att hon fick namnet Andrew vid födseln men nu äntligen genomgått sin könsbekräftande behandling. När hon börjar skolan träffar hon en kille och Om jag var din tjej utvecklas till en berättelse om att få nya vänner, att bli kär och om man ska våga berätta sin innersta hemlighet eller inte.

Låna Om jag var din tjej.
 

Blompojekn

Blompojken

Av Elias Ericson.

Bilderbok om en liten pojke som är fin och snäll och vill vara så - inte stor och stark - men annars väldigt bra. Vackra bilder där han sitter omgiven av sina blommor i klara färger och är lycklig. Ibland är han ledsen för att människor trampar på blommorna och kallar honom saker och då blir färgerna mörkare. Man blir så berörd av denna fina bok och ömmar så för denna lille kille. Så viktigt att få vara den man är!

Låna Blompojken.
 

Skarven

Skarven

Av Sara Lövestam.

En deckare med transtema eller en relationsroman med deckarinslag. Lövestam visar att hon har förmåga att fängsla läsare i skilda åldrar med sina engagerande och tankeväckande böcker.

Låna Skarven.
 

Vänta på vind

Vänta på vind

Av Oskar Kroon.

Den här Augustprisvinnaren handlar om sommaren när Vinga får en gammal båt av sin morfar. På ön där morfar bor är det ensligt och Vinga får vara ifred och fixa med båten. Men en dag dyker Rut upp I sin svarta hatt och med massor av frågor.

Låna Vänta på vind.
 

Golden boy

Golden boy

Av Abigail Tarttelin.

Romanen handlar om 16-åriga Max, som bor i en småstad utanför Oxford. Han har en hemlighet som han och hans föräldrar arbetat hårt för att hålla dold från omvärlden. Max är intersex.

Låna Golden boy.
 

Pojkarna

Pojkarna

Av Jessica Schiefauer.

Ett tjejgäng hittar en magisk växt vars saft gör att de kan överskrida alla möjliga gränser och göra vad som helst, även sådant de kanske inte visste att de ville testa? Boken har även blivit filmatiserad.

Låna Pojkarna.

Filmtips

Alla filmerna som vi tipsar om finns på streamingtjänsten Cineasterna. Läs mer om hur du tittar på film med Cineasterna.
 

And then we danced.

And then we danced

Av Levan Akin.

Merab dansar i det georgiska nationalkompaniet med sin partner Mary och drömmer om en plats i huvudkompaniet. Hans tillvaro vänds upp och ner när den karismatiske Irakli en dag ansluter till kompaniet och blir hans största rival, men även hans största åtrå. Nu står Merab inför valet om han ska följa sitt hjärta och bryta sig loss från den konservativa miljö han befinner sig i och därmed riskera att förlora allt han har kämpat för.
 

Porträtt av en kvinna i brand

Porträtt av en kvinna i brand

Av Céline Sciamma.

Bretagne, Frankrike, 1760. Konstnären Marianne har fått i uppdrag att göra ett porträtt av Héloïse, en ung kvinna som just lämnat klostret. Heloïse ska giftas bort och den presumtiva brudgummen vill se hur hon ser ut. Men hon vill inte gifta sig och Marianne måste måla henne i smyg. Hon iakttar Héloïse om dagen och målar henne i hemlighet på natten. Mellan de två kvinnorna växer en intimitet och attraktion fram. De delar Héloïses första och sista ögonblick av frihet, allt medan Marianne målar det porträtt som ska avsluta allt.
 

Tomboy.

Tomboy

Av Céline Sciamma.

Prisbelönad film om en tio-årig flicka som när hon som nyinflyttad i ett område tas för att vara pojke och bestämmer sig för att spela med. Beslutet är kanske inte helt genomtänkt och får till slut ohållbara konsekvenser, men leder också till funderingar om kön och identitet.
 

Heartstone.

Heartstone

Av Guðmundur Arnar Guðmundsson.

Det blir en dramatisk tonårssommar för de oskiljaktiga vännerna Thor och Kristján. Plötsligt är flickor mer intressanta än fotboll, men den ene av dem upptäcker snart också att hans känslor för den andre har förändrats och förstärkts.
 

A moment in the Reeds

A moment in the Reeds

Av Mikko Makela.

Leevi kommer hem från studierna i Paris för att hjälpa sin far renovera sommarstugan. Tareq, en syrisk flykting, har anlitats för att hjälpa till med arbetet. När Leevis far måste åka iväg på jobb, utvecklas en relation mellan de unga männen under några finska sommardagar.
 

Tom of Finland

Tom of Finland

Av Dome Karukoski.

Touko Laaksonen har tjänstgjort som officer under andra världskrigets svåra år i Finland, men livet som följer efteråt visar sig lika tufft. Efterkrigstidens Helsingfors erbjuder ett högst begränsat livsrum för unga homosexuella män som Touko, med en vardag av förföljelse och hot om straffpåföljder. Under pseudonymen "Tom of Finland" finner han ett sätt för åtrå och längtan att komma till uttryck; i sin konst gestaltar han homoerotiska läderfantasier. Den blir en väg till frigörelse, för Touko och många med honom.

Sök

Språk