Släktforskning

Släktforskar du? Eller vill du börja? På bibliotekens släktforskningsdatorer hittar du särskilda program och databaser för släktforskare. Mer om detta och annat hittar du på denna sida.

Släktforskning är en spännande, lärorik och populär hobby. Vi som jobbar på biblioteken är inga släktforskningsexperter, men vi erbjuder verktygen som kan göra dig till en. Vanligen på biblioteken finns släktforskningsrum eller arbetsplatser där du får använda särskilda datorer som har särskilda program, databaser och register. Behöver du hjälp finns guider, böcker och andra webbplatser som hjälper dig i jakten på släktträdet.

Datorer för släktforskning

På många bibliotek finns släktforskningsdatorer som är utrustade med särskilda släktforskningsprogram och -databaser. I vissa kommuner kan du boka släktforskningsdatorerna hemifrån, i andra bokar du på plats på biblioteken. Och på vissa ställen kan du inte boka alls i förväg.

Här kan du boka släktforskningsdatorerna hemifrån:

Datorprogram och databaser för släktforskare

Det finns ett antal släktforskningsprogram och databaser, källor och register som biblioteken i Värmland erbjuder. Utbudet varierar från bibliotek till bibliotek. Här listar vi de program och databaser som finns tillgängliga och vilka bibliotek/kommuner i Värmland som har dem. Utöver dessa har vissa bibliotek även fler register och källor. Prata med personalen på ditt bibliotek om du har frågor.

Arkiv Digital

Släktforskningsdatabas som innehåller Sveriges kyrkböcker. Arbete pågår att lägga in även mantalslängder, domböcker, bouppteckningar, militära rullor, fängelsehandlingar mm.

Sök i Arkiv digital från särskild dator på biblioteken i Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.

Här kan du läsa mer om Arkiv Digital

Emiweb

Släktforskningsdatabas med material om ut- och invandringen till och från Sverige fram till omkring 1950. Främst svenskt, nordiskt och amerikanskt material. Innehåller också dödsnotiser och många foton. Databasen är under utbyggnad.

Sök i Emiweb från särskild dator på biblioteken i Hagfors, Karlstad, Kil och Kristinehamn.

Här kan du läsa mer om Emiweb

Digitala forskarsalen

Digitala forskarsalen innehåller Svensk arkivinformation, SVAR, och Nationell Arkivdatabas, NAD.

SVAR är Riksarkivets databas med folkräkningen 1890 och 1900, från många län även 1880 och 1870. SVAR innehåller också Kyrkoarkiv från 1600-talet och framåt samt utdrag från Statistiska Centralbyrån.

I NAD finns statliga, kommunala och landstingsarkiv, efter olika format som papper och microfilm. Microfilmerna kan du se direkt på sidan.

Sök i Digitala forskarsalen från särskild dator på biblioteket, finns på alla bibliotek.

Här kan du läsa mer om Digitala forskarsalen

Fredsarkivet

Fredsarkivet samlar dokument om svenskt deltagande i internationella fredsinsatser i ett lättåtkomligt digitalt arkiv. Exempel på handlingar som finns i Fredsarkivet är rapporter, krigsdagböcker, lägesorienteringar, order, fotografier, bataljontidskrifter och skrivelser.

Sök i Fredsarkivet från särskild dator på biblioteket i Karlstad.

Här kan du läsa mer om Fredsarkivet

Användarbara webbplatser om släktforskning

Sök

Språk