Släktforskning
Släktforskning är en spännande, lärorik och populär hobby. Vi som jobbar på biblioteken är inga släktforskningsexperter, men vi erbjuder verktygen som kan göra dig till en. Vanligen på biblioteken finns släktforskningsrum eller arbetsplatser där du får använda särskilda datorer som har särskilda program, databaser och register. Behöver du hjälp finns guider, böcker och andra webbplatser som hjälper dig i jakten på släktträdet.
Datorer för släktforskning
På många bibliotek finns släktforskningsdatorer som är utrustade med särskilda släktforskningsprogram och -databaser. I vissa kommuner kan du boka släktforskningsdatorerna hemifrån, i andra bokar du på plats på biblioteken. Och på vissa ställen kan du inte boka alls i förväg.
Här kan du boka släktforskningsdatorerna hemifrån:
- Arvika: Boka släktforskningsdator via mejl eller telefon.
- Forshaga: Boka släktforskningsdator via webben (öppnas i nytt fönster).
- Karlstad: Boka släktforskningsdator via webben (öppnas i nytt fönster).
- Sunne: Boka släktforskningdator via mejl eller telefon.
Datorprogram och databaser för släktforskare
Det finns ett antal släktforskningsprogram och databaser, källor och register som biblioteken i Värmland erbjuder. Utbudet varierar från bibliotek till bibliotek. Här listar vi de program och databaser som finns tillgängliga och vilka bibliotek/kommuner i Värmland som har dem. Utöver dessa har vissa bibliotek även fler register och källor. Prata med personalen på ditt bibliotek om du har frågor.
Arkiv Digital
Släktforskningsdatabas som innehåller Sveriges kyrkböcker. Arbete pågår att lägga in även mantalslängder, domböcker, bouppteckningar, militära rullor, fängelsehandlingar mm.
Sök i Arkiv digital från särskild dator på biblioteken i Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.
Här kan du läsa mer om Arkiv Digital
Emiweb
Släktforskningsdatabas med material om ut- och invandringen till och från Sverige fram till omkring 1950. Främst svenskt, nordiskt och amerikanskt material. Innehåller också dödsnotiser och många foton. Databasen är under utbyggnad.
Sök i Emiweb från särskild dator på biblioteken i Hagfors, Karlstad, Kil och Kristinehamn.
Digitala forskarsalen
Digitala forskarsalen innehåller Svensk arkivinformation, SVAR, och Nationell Arkivdatabas, NAD.
SVAR är Riksarkivets databas med folkräkningen 1890 och 1900, från många län även 1880 och 1870. SVAR innehåller också Kyrkoarkiv från 1600-talet och framåt samt utdrag från Statistiska Centralbyrån.
I NAD finns statliga, kommunala och landstingsarkiv, efter olika format som papper och microfilm. Microfilmerna kan du se direkt på sidan.
Sök i Digitala forskarsalen fritt hemifrån eller från särskild dator på biblioteket.
Här kan du läsa mer om Digitala forskarsalen
Fredsarkivet
Fredsarkivet samlar dokument om svenskt deltagande i internationella fredsinsatser i ett lättåtkomligt digitalt arkiv. Exempel på handlingar som finns i Fredsarkivet är rapporter, krigsdagböcker, lägesorienteringar, order, fotografier, bataljontidskrifter och skrivelser.
Sök i Fredsarkivet från särskild dator på biblioteket i Karlstad.
Här kan du läsa mer om Fredsarkivet
Introduktion till släktforskning
Niklas Hertzman, en av Sveriges mest anlitade släktforskningsexperter, höll den 13 januari 2022 en föreläsning om att börja släktforska och DNA-släktforskning för Bibliotek Värmlands räkning. Du kan se föreläsningen här: