Personligt hajpade sommarböcker

Bibliotekspersonalen berättar om en bok var som släpps under sommaren som de vill läsa. Det är möjligt att ställa sig i kö redan nu!

Therese, Hammarö bibliotek:

Sången om Akilles

av Madeline Miller

Jag läste Madeline Millers bok Kirke och tyckte om den väldigt mycket. Jag gillar att hon tar en berättelse eller karaktär som redan finns och gör en egen historia kring den. I Kirke var det just Kirke från Odysséen och i Sången om Akilles är det berättelsen om Akilles och Patroklos som vi känner igen från Illiaden. Jag ser fram emot att läsa mer från henne.

 

Anki, Torsby bibliotek:

Sommarboken / Tove Jansson

Sommarboken

av Tove Jansson

Nyutgåva av en älskad bok som nu fyller 50 år. Beskrivs i recensioner som en liten bok som är det största som skrivits om den nordiska sommaren. Läsarna får följa flickan Sophia och hennes farmor som tillbringar sommaren på en liten ö ute i finska skärgården. De får skapa sina egna äventyr, samtidigt som de dryftar och begrundar livet och döden. Vänskapen mellan dem är stark men även de dagar som skaver beskrivs, när de är trötta på varandra och önskar saker man inte kan säga högt.

 

Anna, Säffle bibliotek:

Mord i lönndom

av Jan Mårtenson

Jag gillar böckerna om Johan Homan, att läsa om hans äventyr känns som att träffa en kär gammal vän. Man vet ungefär vad man kan förvänta sig av handlingen där morden endast är en liten del av handlingen. I romanerna får vi följa Homan till Östermalmshallen där han får utlopp för sin gastronomiska ådra och som läsare får man även lära sig en hel del om olika viner och måltidskompositioner. Romanerna är mysiga och man får intressanta vinklingar av hur delar av Stockholm ter sig ur en antikhandlares ögon.  Jag tycker alla någon gång borde läsa en Homandeckare, och varför inte börja redan i sommar?

 

Elin, Kil bibliotek:

Den lodande människan : Havet, djupet och nyfikenheten

Den lodande människan : Havet, djupet och nyfikenheten

av Patrik Svensson

Patrik Svenssons förra bok Ålevangeliet blev mycket omtalat och vann Augustpriset 2019. Nu kommer han med en ny bok som verkar klart läsvärd.  Den lodande människan är en historia över människans dragning till havet. Det är en berättelse om de männsikor som har utforskat havet och om deras behov av att förstå det och lägga det under sig.

 

Lova, Arvika bibliotek:

Handbok i klardrömmar

av Johanna Holmström

I juli kommer Handbok i klardrömmar av finlandssvenska Johanna Holmström ut. Det är en novellsamling med dystopiska drag som utspelar sig i Finland. Här berörs klimatkriser, pandemier och artificiell intelligens. I en av berättelserna sägs de sista fåglarna falla från skyn. Det står om boken att den befolkas av karaktärer som man får passa sig för att umgås för länge med, de kan komma att hemsöka en. Novellerna verkar röra sig i gränsen mellan ondska och ljus. Jag väntar med skräckblandad förtjusning.

 

Andreas, Karlstads stadsbibliotek:

Heat wave

av TJ Klune

Sista delen i triologin om The Extraordinaries. Jag har älskat alla böcker jag läst av TJ Klune och ser fram emot att läsa den sista delen om Nick. Böckerna handlar om superhjältar men det är egentligen relationerna och personligheterna man fastnar för. Klune vet hur man skriver karaktärer man bryr sig om!

Sök

Språk