För dig som studerar

Vanliga frågor och användbara tips för dig som studerar

Hur hittar jag böckerna?

Använd sökrutan högst upp på sidan, skriv in titel, upphovsperson eller ämne. I träfflistan klickar du på bokens titel eller omslagsbild så får du mer information om vilka bibliotek som har den, om den finns inne m m.
 

Hur lånar jag?

Registrera dig först som låntagare här. Så snart du har registrerat dig kan du ställa dig i kö och beställa böcker till ditt bibliotek. Läs mer om hur det funkar här. Hämta sedan ut lånekortet på biblioteket för att kunna låna böckerna, ta med fotolegitimation. Har du ett lånekort på Universitetsbiblioteket behöver du ändå registrera dig, men du kan fortsätta använda samma lånekort. Kontakta personalen så får du hjälp.

 

Reservera och köa på böcker

Du kan reservera böcker som finns inne på ditt bibliotek eller ställa dig i kö om boken är utlånad.

Så går det till att reservera, köa och pausa din plats i kön.

 

Beställ och köa på böcker från andra kommunbibliotek i Värmland

Du kan beställa hem en bok till ditt bibliotek från andra bibliotek i Värmland. Om boken du vill beställa är utlånad ställs du automatiskt i kö. Finns boken på egna biblioteket och den är utlånad så ställs du i kö på det egna bibliotekets exemplar. 

Så går det till att beställa, köa och pausa din plats i kön.

 

Behöver jag reservera alla exemplar för att vara säker på att få den bok som kommer in först?

I bland har biblioteken flera exemplar av samma titel, och när du reserverar så ställs du automatiskt i kö på alla. Du får sedan den bok som kommer in först utan att behöva tänka på att reservera flera.

 

Hur lång tid tar det att få böckerna?

Eftersom utlånade böcker kan lämnas tillbaka både före och efter att lånetiden gått ut, går det tyvärr inte att beräkna i förväg när du kan hämta det du reserverat. Det leveransdatum som syns bredvid titlar som biblioteken köper in är därför bara preliminärt. 

 

Hur länge får jag ha boken?

Normal lånetid för böcker är fyra veckor och två veckor om det är kö. Du kan låna om boken tre gånger om ingen står i kö.

Läs mer om lånetider och andra lånevillkor här.

 

Kan jag lämna universitetsbibliotekets böcker på ett kommunbibliotek?

Du kan lämna tillbaka böcker som du lånat på Universitetsbiblioteket i Karlstad på kommunens bibliotek. Men tänk på att lämna böckerna i god tid eftersom återlämningsdatum räknas från dagen de kommit fram till Universitetsbiblioteket och transporttiden kan variera. 

 

Kan jag beställa böcker från bibliotek utanför Värmland?

Om boken inte finns på något av biblioteken är det i första hand Universitetsbiblioteket och gymnasiebiblioteken som ansvarar för studentlitteratur. Vänd dig till ditt bibliotek om du ändå behöver hjälp. Du kan alltid lämna ett inköpsförslag så gör vi en bedömning av möjligheten att köpa in det du önskar.

Lämna ett inköpsförslag.

 

Vad är Bibliotek Värmland?

Läs mer om hur Bibliotek Värmland funkar.

 

Uppdaterad 170811

Språk