Vanliga frågor & svar

Här hittar du vanliga frågor och svar. Du kan alltid fråga personalen på biblioteket om du behöver hjälp.

Med ett bibliotekskonto lånar du böcker och annat, loggar in på Mina sidor och använder bibliotekets olika tjänster.

Du som fyllt 18 år kan skaffa ett bibliotekskonto genom att fylla i ett formulär här på webbplatsen. Efter att du skickat in formuläret behöver du slutföra registreringen på valfritt bibliotek i Värmland. Personalen hjälper dig. Ta med legitimation.

Till formuläret för att skaffa bibliotekskonto.

Bibliotekskonto för barn

För personer mellan 5 och 18 år behöver vårdnadshavaren skriva under en särskild blankett.

Till blanketten för att skaffa bibliotekskonto för barn (pdf, öppnas i nytt fönster).

Du måste inte ha ett fysiskt bibliotekskort för att låna böcker och använda de flesta tjänster på biblioteket. Istället kan du använda ditt personnummer. Men på vissa bibliotek behöver du ett bibliotekskort för ett fåtal tjänster.

Fråga personalen på biblioteket om du vill ha mer information om bibliotekskortet. Personalen hjälper dig även att skaffa själva kortet.

Med Cineasterna lånar och streamar du film direkt på internet hemifrån. Alla bibliotek i Värmland erbjuder Cineasterna.

Läs mer om Cineasterna och hur du kommer igång.

Du betalar din förseningsavgift på biblioteket. Vilket typ av betalningsmedel som fungerar varierar på biblioteken. Vänd dig till ditt bibliotek som hjälper de dig. Du kan inte betala över internet.

Hur stor din förseningsavgift blir beror på vad du lånat och när du skulle ha lämnat tillbaka detta. Fråga personalen på ditt bibliotek.

Sök fram och gå in på boken du vill låna här på webbplatsen. En bit ner på sidan ser du rubriken ”Här finns titeln”. Under denna listas alla bibliotek som har boken. Här ser du hur många exemplar av boken som biblioteket har, hur många som eventuellt är utlånade och på vilken hylla i biblioteket som du hittar boken. Fråga personalen om du behöver hjälp.

Saknar du en titel i vår katalog? Då kan du lämna in ett så kallat inköpsförslag direkt här på webbplatsen. Observera att du måste vara inloggad på ditt bibliotekskonto för att kunna lämna ett inköpsförslag.

Gå till sidan för att lämna ett inköpsförslag.

När du sökt efter en bok trycker du på titeln eller omslaget till boken. Du kommer då till själva katalogposten och under rubriken ”Här finns titeln” ser du på vilka bibliotek i Värmland som boken finns inne.

Finns boken bara på andra bibliotek än ditt eget kan du reservera boken och få den skickad till ditt bibliotek. Välj ditt bibliotek som hämtställe så skickas boken dit när ett exemplar finns tillgängligt.

Du lånar enklast om en bok genom att logga in på ditt bibliotekskonto här på webbplatsen (högst upp till höger). När du är inloggad går du in på ”Mina sidor” och fäller ut rubriken ”Mina lån”. Markera de titlar du vill låna om och tryck på ”Låna om markerade”-knappen. Klart!

Du kan också ringa in till ditt bibliotek eller be personalen på plats om hjälp med att låna om.

Kom ihåg att du inte kan låna om en bok om någon reserverat den, du redan har lånat om den max antal gånger eller du har avgifter att betala.

Hur länge du får låna en titel beror på vad det är du lånat. Böcker kan du normalt låna i fyra veckor om ingen står i kö, digitala böcker är det alltid fyra veckors lån på. Filmer, spel och musik har kortare lånetid.

Se aktuella lånetider.

Nej, du kan använda webbplatsen och till exempel söka i katalogen utan att logga in. Men för att göra sånt som är kopplat till dig personligen, som till exempel att se en lista över vilka lån du har och när de går ut, låna om titlar, reservera titlar och spara titlar till minneslista måste du logga in på ditt bibliotekskonto. Du loggar in genom att trycka på symbolen som ser ut som ett huvud i menyn allra högst upp på webbplatsen.

Bibliotek Värmland är ett bibliotekssamarbete där alla bibliotek i Värmlands 16 kommuner ingår. Det innebär också att ditt bibliotekskonto gäller på alla bibliotek.

Tack vare samarbetet får du bland annat tillgång till en större katalog med fler titlar och du kan låna en bok på ett bibliotek och lämna tillbaka den på ett annat. Eller som vi brukar säga: ”Kom till ett bibliotek – och du får tillgång till alla!”

När du skapar ditt bibliotekskonto väljer du en fyrsiffrig pinkod. Du behöver pinkoden för att låna i våra utlåningsautomater på biblioteken. Du använder också pinkoden när du loggar in på Mina sidor här på webbplatsen och när du använder andra digitala tjänster, som exempelvis Cineasterna och Biblio.

Du kan själv ändra pinkoden under Mina uppgifter när du är inloggad på Mina sidor.

Om du har glömt din PIN-kod kan du få en ny genom att trycka på ”Har du glömt PIN-koden?”-länken i logga in-rutan som du når genom att klicka på symbolen som ser ut som en huvud allra högst upp på webbplatsen.

Med Pressreader får du tillgång till tusentals tidningar på 60 olika språk. Pressreader finns både som app och direkt i webbläsaren.

Läs mer om Pressreader.

När du loggat in på Mina sidor hittar du alla dina reservationer under ”Mina reservationer”. Där kan du ändra hämtställe eller ta bort reservationen genom att klicka på ”Ändra”.

Ja. Personen som hämtar din reservation måste ha med sig reservationsnumret, ditt bibliotekskort eller personnummer och pinkod till bibliotekskontot.

På de allra flesta bibliotek finns möjlighet att skriva ut och kopiera mot en mindre kostnad. Många erbjuder också möjligheten att scanna. Fråga personalen på ditt bibliotek så får du hjälp.

Om du söker i den vanliga sökrutan på webbplatsen så får du fram titlar som finns på alla biblioteken i Värmland. För att endast söka efter böcker, filmer och annat som finns på ditt bibliotek så trycker du på länken Utökad sökning strax under sökrutan. Under rubriken ”Välj bibliotek” letar du upp ditt bibliotek och markerar detta. När du nu skriver in din sökning i rutan högst upp och trycker på ”Sök” så söker du bara bland titlarna som finns på ditt bibliotek.

Du söker i bibliotekskatalogen genom att använda sökrutan högst upp på webbplatsen. När du skrivit in din sökning och klickat på ”Sök” får du resultatet i en lista. Vill du veta mer om en titel klickar du på titeln eller omslaget.

Får du upp många träffar kan du avgränsa resultatet med hjälp av filtreringar som till exempel språk och författare. Du kan också sortera listan på olika sätt.

Med hjälp av Utökad sökning kan du filtrera din sökning redan innan du börjar söka. Till exempel kan du då välja att bara söka på böcker som finns på ditt lokala bibliotek.

Sök

Språk