Kulturreportrar

Elvira berättar om bokens historia

Kulturreportrarna är barn som är anställda av Karlstads stadsbibliotek för att göra reportage om vad som händer på biblioteken i Karlstad. Barnen får själva bestämma vad reportagen ska handla om, skriva manus, filma, fota och redigera. 

Elvira berättar bokens historia!

Elvira är en av våra nya kulturreportrar. Såhär berättar hon om sig själv:

Hej! Jag heter Elvira och är en av fem kulturreportrar för Karlstads stadsbibliotek. 

Jag är 12 år och bor i Karlstad. Jag går i sexan, på Fredricelundsskolan. Några av mina intressen är ridning, teater, skola, slalom och sist, men absolut inte minst (närmare störst och bäst) böcker. Jag älskar verkligen böcker! Tänk att sitta i en soffa, men man har fångats in i bokens värld och är exempelvis på Hogwarts. Eller när man har kommit hem från biblioteket och spänningen och peppen kommer inför att få börja läsa. Det är några av mina favorit känslor, mina favorit känslor är ofta relaterade till böcker.

Jag läser ofta historiskt, klassiker, nutids-relaterat, alltså det mesta bibliotekarierna tipsar om. Några favoritböcker är ”En ö i havet” och fortsättningen av serien, alla Maria Gripes böcker, ”Kulla gulla” och fortsättningen, hela ”Anne på grönkulla” serien, ”Den hemlighetsfulla trädgården”, ”Mitt storslagna liv” och den serien, ”Balladen om en bruten näsa”, ”Mördarens apa” och fortsättningen och så vidare. Jag är rädd att missa några böcker, det finns så många fantastiska. Men jag lär berätta mer om bra böcker i mina filmer och texter. En bra bok för mig ska helst vara lång och i en serie, för då tar dom inte slut lika lätt. Men en viktig sak är även hur boken är skriven, helst mycket beskrivningar, inte kortfattad som en del nya böcker kan vara. Det tycker jag är en av fördelarna med äldre böcker, det har ett mer utvecklat språk. Plus, tänk bara tanken med att ha en bra, gammal bok i handen och vet att den har älskats av generationer. Men den bästa boken, är den som fångar en, en bok man inte kan släppa. 

Jag kommer nog göra mest bokrecensioner, men det kommer nog bli lite blandat av smått och gott. En av anledningarna till att jag sökte till kulturreporter var att inspirera andra barn och ungdomar till att läsa. Så hoppas att jag kommer göra det och att du kommer vilja läsa mina texter.

 

Karlstads stadsbiblioteks YouTube-kanal.

 

Nandini tipsar om Athena-böckerna av Elin Ek:

 

 

 

 

Här kommer du att hitta allt som kulturreportrarna hittar på!

Är det något du skulle vilja att kulturreportrarna undersökte? Tipsa dem genom att skicka ett mail med ditt förslag till sandra.nelson@karlstad.se så förmedlas det vidare. 

Hur är det att jobba som kulturreporter?

Här nedan kan du se en film om hur det är att jobba som kulturreporter. Filmen är skapad av kulturreportern Sebastian. 

Sök

Språk