Reservera och beställa

Ställ dig i kö och beställ hem till ditt bibliotek

Om det du vill ha är utlånat eller finns på ett annat bibliotek kan du ställa dig i kö eller beställa hem det till ditt bibliotek. Det kallas att reservera och är gratis i alla kommuner utom Hammarö och Karlstad, där kostar det fem kronor per titel.

Så reserverar du

  • Logga in med personnummer och pinkod överst på sidan.
  • Sök fram den titel du vill ha i sökrutan som finns längst upp på alla sidor.
  • Klicka på titeln eller omslagsbilden. 
  • Klicka på knappen Reservera under informationen om boken. 
  • Välj var du vill hämta det du reserverat och klicka på knappen Ok.

Dags att hämta

Så fungerar kön

När du reserverar ställs du i kön på det bibliotek där du vill hämta. Kommuner med flera bibliotek har en och samma kö. När en titel inte finns på biblioteket och du vill beställa hem den från ett bibliotek utanför kommunen ställs du i en regional kö. Det går inte att beställa en titel från ett annat bibliotek om biblioteket där man vill hämta också har den.

Pausa din plats i kön

Om det inte passar att få det du reserverat under en viss period, till exempel om du ska resa bort, kan du pausa din plats i kön. Under denna period kommer det du beställt inte att ställas undan åt dig. Du aktiveras automatiskt i kön efter att din paus är över. Det här är ett smidigt sätt att låta andra få böckerna när du ändå inte har användning av dem, utan att du förlorar din plats i kön. Pausa din plats i kön på sidan Mina uppgifter.
 

Kan jag beställa böcker till ett datum i framtiden?

Du kan skjuta fram det datum du vill ha dina reserverade böcker genom att pausa din plats i kön (se ovan), men det gäller då alla dina reserverade och beställda titlar. Tänk också på att det inte är säkert att du får boken just det datum som pausen är över.
 

Varför kan jag inte få veta i förväg när boken kommer? 

Eftersom det som är utlånat kan lämnas in både före och efter att lånetiden gått ut, går det inte att beräkna i förväg när du kan hämta det du reserverat. Det leveransdatum som syns bredvid titlar som biblioteken själva har beställt in är också bara preliminärt.  
 

Om du inte hittar det du söker

Om du inte hittar titeln hos något av biblioteken på denna webbplats, men ändå vill beställa den, hör av dig till ditt bibliotek så får du hjälp. E-posta oss gärna och uppge då ditt namn och personnummer eller lånekortsnummer. Klicka här för att se bibliotekens kontaktuppgifter. Du kan också lämna inköpsförslag på sådant du saknar i vårt utbud.

Språk