Vanliga frågor

Vanliga frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om denna webbplats och att vara låntagare.

 

This page is available in English or another language

If You need this page in English or another language, please try the translation widget. Click the globe Jordglobsikon at the top of the page, and choose your language. If the translation widget doesn't show properly, which can be the case if you are using Internet Explorer, please try another browser such as Firefox or Chrome. If you need help please contact a library. Click here to get the contact information.

Hur loggar jag in?

Klicka på figuren överst på sidan.  Vit ikon som liknar en överkropp Skriv i ditt personnummer i det övre fältet och din pinkod i det undre. Pinkoden fick du på biblioteket tillsammans med ditt lånekort. Klicka på logga in. Mer om att logga in.
  

Jag har tappat min pin-kod, hur får jag en ny?

På biblioteket får du en ny pinkod. Eftersom pinkoden är en värdehandling, behöver du också visa legitimation när du hämtar den.

Hur söker jag?

När du använder sökrutan högst uppe på varje sida söker du i katalogen som innehåller alla titlar på kommunbiblioteken i Värmland. När du har klickat på Sök så får du resultatet i en lista. Vill du veta mer om en titel så klickar du på titeln eller omslagsbilden i listan.

Ibland får du många svar på din sökning och då kan du filtrera bort sådant du inte vill ha. Genom att klicka på länkarna kan du avgränsa resultaten till att bara innehålla böcker på ett visst språk eller av en viss författare till exempel.

Om du redan från början vill avgränsa din sökning kan du använda Avancerad sök. Där kan du från början göra flera inställningar för sökningen. 

Hur ser jag om boken finns inne?

Klicka på titeln eller omslagsbilden i resultatlistan för att se vilka bibliotek som har titeln och om den är inne eller utlånad.

Hur gör jag om boken inte finns på mitt bibliotek eller är utlånad?

Finns det du söker på ett annat bibliotek kan du enkelt beställa hem det till biblioteket där du bor. Är boken utlånad kan du ställa dig i kö på den. Det kallas att reservera. Läs mer om hur det går till att reservera. Det går också bra att lämna förslag på böcker som du vill att biblioteket ska köpa in.

Hur länge får jag låna?

Hur länge du får låna är olika beroende på vad det är du lånar. Böcker kan du låna i fyra veckor om ingen står i kö på dem, då är det två veckors lån. E-böcker är det alltid fyra veckors lån på innan lånet går ut automatiskt. Filmer och spel har kortare lånetid. Här ser du de olika lånetiderna.
 

Hur skaffar jag lånekort?

Har du fyllt 18 år kan du fylla i en ansökan om lånekort här på webben. Klicka här för att komma till den. Är du mellan 5 och 18 år får du ansöka om lånekort, men behöver en vårdnadshavares godkännande och underskrift på en blankett som du kan ladda ned här. (Översättningar på blanketten finns här.) Med en giltig legitimation hämtar du sedan ut kortet på biblioteket. 

Hur läser eller lyssnar jag på e-böcker och e-ljudböcker?

Vi har en sida med vanliga frågor och svar om e-böcker och e-ljudböcker. Det finns även manualer för e-böcker och e-ljudböcker.

Språk