Böcker vi läser i vår

"Vilka böcker längtar du efter att läsa i vår?" Den frågan ställde vi till Bibliotek Värmlands boktipsgrupp. Här är deras svar.

Elin, Kils bibliotek, ser fram emot:

Kärlek i Seoul

Kärlek i Seoul
av Sang Young Park

Kärlek i Seoul är en bestseller i Sydkorea och blev dessutom nominerad till årets internationella Booker Prize under förra året. Jag ser fram emot att läsa denna bok som fått fantastiska recensioner för sin engelska översättning. Den handlar om Young som är gay och lever ett intensivt liv i Seoul. Han bor tillsammans med sin väninna Jaehee och de röker, dricker, festar och tar dagarna som de kommer. Så börjar saker förändras, Youngs mamma får cancer, Jaehee blir förälskad och flyttar och Young träffar sin stora kärlek. Detta är Sang Young Parks första roman som blivit översatt till svenska och den beräknas komma ut i april.

 

Blomsterdalen.

Blomsterdalen
av Niviaq Korneliussen

Niviaq Korneliussen är den första grönländska författaren som någonsin blivit tilldelad Nordiska rådets litteraturpris. Detta fick hon 2021 för denna roman. Blomsterdalen handlar om att vara ung i Grönland. Romanjaget, som upplevde sitt första självmord som trettonåringen, fascineras av Blomsterdalen i Tassilaaq. Det är en begravningsplats där gravarna pryds av plastblommor, eftersom ingen riktig blomma kan överleva i kylan. Hon har en flickvän och ska snart flytta för att studera i Danmark, hon borde vara lycklig men kämpar istället med ett mörker. Gravarna i Blomsterdalen och alla Grönlands självmord fyller romanjagets tankar. Varje kapitel i boken börjar med en notering av en död och varför. Exempelvis ”Kvinna. 38 år. Hängning”.

 

Tålamod.

Tålamod
av Djaïli Amadou Amal

Denna roman berättar om de tre kvinnorna Ramla, Hindou och Safira som tillhör folkgruppen fulani. De lever i Kamerun, precis i utkanten av den gigantiska Saharaöknen. Temat i boken är, likt titeln, tålamod. Tålamod är viktigt för kvinnorna inom fulani. Det är detta tålamod som ska eftersträvas och som förväntas av dem. Detta gör att kvinnorna tvingas underkasta sig sina familjer och misshandlas inom äktenskapet. Amadou Amal berättar om denna sociala struktur som hon själv växt upp med.

Amadou Amal debuterade 2010 i Kamerun och har de senaste åren även slått igenom i Frankrike. Sin berömmelse har hon använt för att bilda en organisation ”Femmes du Sahel” som uppmärksammar den situation kvinnor i detta område av Kamerun lever i. De hjälper också flickor med utbildning och böcker.

 

Therese, Hammarö bibliotek, ser fram emot:

Nödvändigt ont.

Nödvändigt ont
av Maria Adolfsson

Jag har läst alla delar av Doggerland och gillar dem mycket. Det är en deckarserie som utspelar sig i det fiktiva Doggerland och nu kommer sjätte delen. Jag har verkligen fastnat för miljön, personerna och spänningen. Varje gång lyckas författaren hitta på något nytt som gör att man sträckläser boken. Den kommer ut i februari.

 

En bra dag att dö.

En bra dag att dö
av Carina Bergfeldt

Ända sen Carina Bergfeldt var USA-korre på SVT har jag följt henne och läst hennes böcker, både hennes deckare och en reportagebok om dödsdömda fångar i USA. Nu kommer en ny reportagebok som på något sätt kanske kan ses som en fortsättning på Sju dagar kvar att leva, om fängelseprästen Jim och de bekännelser han hört från fångar genom åren. Nu är det Jim som är döende och lämnar sin bekännelse. Jag tror att det kan vara både intressant och gripande, om inte annat är Carina Bergfeldt en bra berättare. Den kommer ut i mars.

 

Med sådana vänner.

Med sådana vänner
av Meg Rosoff

För något år sen läste jag Meg Rosoffs bok Gudars like och tyckte om den väldigt mycket så nu är jag nyfiken på hennes nya bok. Gudars like var en härlig sommarroman om att som ung känna sig sedd och utvald och vara på väg in i vuxenlivet. Det låter som att den här nya romanen kan vara något liknande men att den handlar mer om vänskap. Den kommer ut i april.

 

Lova, Arvika bibliotek, ser fram emot:

Mildred.

Mildred
av Rebecca Donner

En hyllad och prisbelönad bok om författaren Rebecca Donners gammelmoster Mildred Harnack. Mildred flyttade till Tyskland från USA för att bli litteraturhistoriker, men blev istället djupt involverad i den underjordiska motståndsrörelsen mot nazismen. Tillsammans med sin make greps hon och dömdes till giljotinering, precis innan de skulle fly till Sverige 1943. Att döma av recensionerna är det en ovanligt gripande historia som samtidigt ger en unik inblick i den tyska motståndsrörelsens kamp.

 

Haralds mamma.

Haralds mamma
av Johanna Frid

Jag tyckte mycket om Johanna Frids förra roman Nora eller Brinn Oslo brinn. När jag fick se hennes kommande bok Haralds mamma föll jag för både titeln och omslaget. Handlingen utspelar sig under ett dygn. Det är svärmor och svärdotter som befinner sig på en flygplats i väntan på det flyg som deras son respektive pojkvän ska anlända i. Flyget blir försenat och konfrontationerna till slut ofrånkomliga.

 

Medborgarna.

Medborgarna
av Henrik Bromander

Henrik Bromander har en gedigen och mångsidig produktion bakom sig, där han skrivit bland annat romaner, serieromaner, pjäser och noveller. Ibland själv men också i samarbeten med andra författare, fotografer och serietecknare. Nya boken Medborgare är en novellsamling där Bromander enligt förlaget “fortsätter att utforska livet på samhällets sällan belysta skuggsida”.

 

Anki, Torsby bibliotek, ser fram emot:

Svartstick.

Svartstick
av Sara Paborn

Denna bok följer tre kvinnor i tre olika tider men alla berättelser utspelar sig i Dalarna. På något sätt flätas deras liv samman med ”svartstick” av svart silkestråd. Jag brukar tycka om böcker som utspelar sig i olika tidsperioder så jag har stora förhoppningar på denna.

 

Blodmåne.

Blodmåne
av Jo Nesbø

I Oslo står polisen handfallen efter att två kvinnor försvunnit från en kändisfest. När en av dem hittas mördad riktas misstankarna mot en känd fastighetskung, som till polisens stora förtret hyr in Harry Hole som privatspanare. Jag har läst alla böcker i serien med polisen Harry Hole och följt hans destruktiva liv, självklart läser jag även denna.

 

Som vi lekte.

Som vi lekte
av Ninni Schulman

Som värmlänning har jag läst ”Hagfors-serien” med stor behållning. Det ska bli kul att se vad Schulman skriver om i sin nya serie som utspelar sig i Dalarna på 80-talet. Det är ju inte alltför långt bort så det kanske går att känna igen gator och andra ställen även här.

Sök

Språk