Världspoesidagen

Den 21 mars är det världspoesidagen. Den inrättades 1999 av Unesco och är en av Förenta nationernas internationella dagar. Syftet är att uppmuntra till att läsa, skriva, undervisa och publicera poesi.

Boktips ifrån personalen på poesiböcker

 

Underjorden av Malte Persson

En evig fråga: Vad är som händer där under? Eurydike åkte dit. Dante beskrev där helvetet. Sen har vi där i nutid ett transportnav i form av tunnelbanan. Malte Persson försöker få ihop dåtid med nutid. Han gör det i form av en kontrollerad äldre sonettform. Det är vacker realism i form av formsäkra dikter. Läs och sjunk långt ner i dessa dikter.

 

Moder Justitia: Support your local feminist poet! Av Ida Eklöf

Modern men ändå odödlig poesi. Riktad mot unga vuxna men jag skulle ändå säga att dikterna passar alla. De beskriver ofta vardagliga händelser som de flesta kan känna igen sig i, men de presenteras  med en riktigt ironisk och härlig twist.

 

Tecknar snö av Lina Bonde.

En vacker debut om att inte höra hemma någonstans men ändå kanske hitta hem. En bok som kritiserar normer som aldrig förädras. Jag fastnade för Linda Bondes språk och hennes sätt att skriva. Den är visuell och vågande. 

 

Skall av Agnes Gerner

Skall är en lyrikdebut om förlust och sorg - och om djur. Skall belyser djurs och människors samhörighet och suddar ibland ut gränserna emellan. Händer blir till klor, näbbar till käkben, förlusten som en ”svängande svans som slår ned allt i sin väg”. Det är en vacker, stark och lite mystisk uppmaning om att ”kräva ett liv som väger upp för döden”. Jag är särskilt svag för just det men också för det eleganta formatet och för bilderna på tassar och djurcitaten hämtade ur en biologibok från 1700-talet och som inleder vart och ett av bokens tre delar. Många som förlorat någon kommer få en spot on- upplevelse av Gerners raka skildring av hur en förlust kan kännas och vilka vardagliga frågor den väcker.

 

Kärleken och hatet av Mara Lee

En bok som verkligen får en att reflektera. Mara Lee har så många referenser till andra verk och diskuterar tunga ämnen på ett sätt som ändå ger en lite optimism. Vad finns det för kärlek mellan en mor och en dotter i en trasig relation? Eller vilken typ av kärlek är det mellan en rasist och en rasifierad?

Populära poesiböcker

Sök

Språk