Värmländsk film på Cineasterna

Nu finns värmländska kort- och långfilmer på vår playtjänst Cineasterna! Cineasterna är gratis att använda, allt du behöver är ett bibliotekskonto hos oss. Här kan du läsa om alla värmländska filmer som finns på Cineasterna.

Aldrig använt Cineasterna tidigare? Läs om hur du kommer igång!

Värmländska långfilmer på Cineasterna

Framtidens melodi

Framtidens melodi (2011)

Regi: Jonas Bergergård, Jonas Holmström
Speltid: 84 min
Åldersgräns: 15 år
Genre: Drama

Stig Manner är loppishandlare, och kämpar för att klara dagen. Till sin hjälp har han Janos, en bohemisk trubadur som helst vill leva fri från samhällets alla krav. Stig ser en stor begåvning hos Janos och har bestämt sig för att bli hans manager. Nu ska en av världens hårdaste branscher få se på riktig begåvning! Men plötsligt blir Stig påmind om sitt förflutna, något som kanske förändrar allt. En charmig och rörande film om vänskapen mellan två udda figurer i samhällets utkant.

Festival

Festival (2001)

Regi: Karl-Johan Larsson
Speltid: 92 min
Åldersgräns: 11 år
Genre: Drama

Det ska bli rockfestival i Arvika. 17-åriga Lina får inte åka på festivalen för sin mamma, men efter påtryckningar från pojkvännen Calle och bästisen Milla struntar hon i mammans förbud. Lina tar sin guldfisk och åker med Calle i den stora Cheva han fått låna av sin pappa. Med på färden är också deras kompisar. Väl på plats inträffar en rad saker som kommer att förändra deras liv. Calles intresse för Lina är inte större än att han låter sig förföras av den snygga tjejen i granntältet. Lina som väljer att åka hem blir nästan påkörd av den utbrände rocksångaren Marc, också han på flykt, fast undan en spelning på festivalen. Lina övertalar honom att köra tillbaka till festivalen. Det udda paret fattar tycke för varandra och efter Marcs spelning hamnar de på hans hotellrum. Snart inser Lina och Marc att det finns personer i deras omgivning som inte vill se dem ihop. Calle och hans kamrater misshandlar Marc och när det uppdagas för Lina, lämnar hon Calle. Lina frigör sig från sina föräldrar och blir tillsammans med Marc.

Allt vi äger

Allt vi äger (2019)

Regi: Emily Norling
Speltid: 74 min
Åldersgräns: 15 år
Genre: Dokumentär

Dokumentärfilm som utspelar sig i Stockholm. Vi följer vänskapen som uppstår mellan filmaren Emily och Curtis och Johan, som båda är heroinister och hemlösa. I takt med att vänskapen fördjupas dras Emily in i ett medberoende och det uppstår en konflikt i henne mellan viljan att se sina vänner villkorslöst och samtidigt sätta gränser. Det de har gemensamt är det de har för mycket av. Känner för mycket, för mycket kaos, för mycket beroende. Det är en film om ångest och mönster som upprepas och om att leta räddning utanför sig själv. Emily riktar kameran mot sig själv och söker källan till sitt eget medberoende. Såret som följt henne från barndomen. Såret som bottnar i känslan av att inte hitta mod nog i sig själv, utan alltid söka någon annanstans. Filmen gav Emily Norling en guldbagge för Årets Nykomling 2019.

Camping at the end of the world

Camping at the end of the world (2021)

Regi: Nicklas Sternegård, Magnus Olsson
Speltid: 84 min
Åldersgräns: 7 år
Genre: Dokumentär

Lördagen den 21 maj 2011 skulle världen ha gått under. Jordbävningen skulle ha startat kring Australien 18.00 lokal tid och sedan spridit sig över världen som en rasande rullande flodvåg, ödelagt tidszon efter tidszon och krossat allt i sin väg. Historien om domedagspredikanten Harold Camping och organisationen Family Radio som spenderade över 100 miljoner dollar på att sprida budskapet om domedagen blev en världsnyhet. I dokumentären Camping at the End of the World möter vi Harold Camping, hans anhängare och kritiker. Hur förbereder man sig inför domedagen? Vad känner man? Och vad gör man när undergången inte inträffar och livet på jorden måste gå vidare? Vad händer med övertygelsen och bilden av verkligheten då?

cirka 18 månader

cirka 18 månader (2021)

Regi: Nils Granberg
Speltid: 68 min
Åldersgräns: 15 år
Genre: Dokumentär

En tragikomedi som suddar ut gränserna mellan dokumentär och fiction om psykisk ohälsa/inre kaos/inre känsloliv. I filmen, så spelar Nils sig själv och är sig själv, under själva filmens handling. En metod att försöka ta reda på vem man verkligen är. ”Nils” har försökt att avsluta sitt liv X antal gånger. Efter X antal år av X antal besök på psykiatrin öppen vård och psykakuten, har ”Nils” nu bestämt sig för att få ordning på sitt liv, med hjälp av rutiner, medicinering gällande sin psykiska ohälsa och att börja om på ruta ETT. ”Nils” blir tvungen att även ta itu med sitt förflutna, för att kunna gå vidare i livet. En kamp om överlevnad, acceptans, viljestyrkan, att inte ge upp och den ”eviga” väntan på ”svar”.

Du ska nog se att det går över

Du ska nog se att det går över (2003)

Regi: Sander Neant Falk
Speltid: 76 min
Åldersgräns: 7 år
Genre: Dokumentär

När Cecilia Neant-Falk var 14 år gammal satte hon in en annons i tidningen Okey, för att komma i kontakt med andra tjejer som gillade tjejer. 15 år senare satte hon in samma annons i samma tidning, för att göra en film om hur det är att vara ung och homo- och bisexuell idag. Hon fick 80 svar. My, Joppe och Natalie får var sin DVD-kamera och filmar sig själva och sin omgivning under 3 år. Detta klipps ihop med gamla arkivbilder, Super 8 sekvenser och musik av bland annat Eva Dahlgren och Ani Di Franco. I en dagboksliknande form får vi följa de tre tjejernas kamp för att våga komma ut med sin läggning inför sig själv, sin familj och sin omgivning. Sander Neant Falks Guldbaggebelönade dokumentär är utlämnande och handlar mycket om identitet.

Du sköna

Du sköna (2010)

Regi: Stina Bergman
Speltid: 87 minuter
Åldersgräns: 7 år
Genre: Drama/Mystik

I en by vid en älv bor fem flickor med sina frånvända fäder och bittra mödrar. I byn bor också en hallick och en hora. Och en ensam man. Flickorna står ofta på bron över älven och spottar i vattnet och önskar att något ska hända. Helst något hemskt. Och om man bara önskar något tillräckligt mycket… En febrig surrealistisk historia av Stina Bergman om vänskap och utanförskap, familjeband och blodsband. Inspelad i Ransäter och lanserades på Pirate Bay 2010.

Gränsen

Gränsen (2011)

Regi: Richard Holm
Speltid: 122 min
Åldersgräns: 11 år
Genre: Drama, Krig, Action

December 1942. Två unga soldater lämnar sin post vid vägspärr 83 i norra Värmland och beger sig genom den iskalla vinternatten mot det naziockuperade Norges gräns. Sverige står på randen till att bli invaderat och de vill se fienden alla pratar om. Men äventyret slutar i katastrof ochdagen efter får Löjtnant Aron Stenström reda på att hans bror Sven är en av de försvunna soldaterna. Med oddsen emot sig tvingas han ta sig in bakom fiendens linjer, på ett topphemligt räddningsuppdrag. Och djupt inne i de norska skogarna inser Aron att helt andra slags gränser måste passeras om de ska komma levande därifrån. "En svensk krigsfilm - som funkar!" Andreas Samuelson, Moviezine Filmen spelades in i Torsby med omnejd och med många värmlänningar som statister. Biopubliken vallfärdade till biograferna i Värmland för att se filmen.

Pionjärerna

Pionjärerna. Svensk hot rod och kustomhistoria (2019)

Regi: Dan Nilsson
Speltid: 88 minuter
Åldersgräns: 7 år
Genre: Dokumentär, Motorkultur

I filmen får vi möta ett antal svenska pionjärer som på ett personligt sätt berättar sina egna upplevda historier om den intressanta hot rod och kustomvärlden. De blev inspirerade av den amerikanska ungdomsrevolten som tog fart i mitten av 40-talet. I filmen får vi ta del av de olika svenska utvecklingsfaser som tog sin början redan tidigt 50-tal, och som i olika generationer har förändrats. En kulturform som fortfarande är högaktuell. Vi får även följa ett kustombygge från idé till färdig bil. Pionjärerna träffar vi öga mot öga, samt får en inblick i deras personliga och kreativa ateljé/verkstadsrum.

Speglingar

Speglingar (2016)

Regi: Sara Broos
Speltid 76 min
Åldersgräns 7 år
Genre: Dokumentär

Filmaren Sara Broos bjöd sin mamma, konstnären Karin Broos, på en semesterresa i samband med hennes 60-årssdag. Ett försök att komma henne närmare som istället blev en djupt personlig film. En film om den komplexa relationen mellan mor och dotter, om djup och yta, om konst och sjukdomar, symbios och avstånd. Allvar blandas med humor genom arkivbilder, målningar, dagboksanteckningar, vardagsliv och iscensatta drömmar.

Värmländska kortfilmer på Cineasterna

Från människa till nummer

Från människa till nummer (2009)

Regi: Elinor Engkvist och Sandra Dahlén
Speltid: 29 min
Åldersgräns: 15 år
Genre: Dokumentär

Sioma Zubicky och Katja Olsson är två av alla de människor som plågades i koncentrationsläger under andra världskriget medan människor omkring dem förintades. Det här är deras historier om var de kom ifrån, hur de hamnade där och vad de minns av förhållandena i lägren. Men även hur de lyckades ta sig därifrån och vad som hände med dem sedan. Titeln "Från människa till nummer" är hämtad som ett citat ur Siomas biografi, en mening som beskriver ganska bra hur dessa personer förlorade sina identiteter och togs ifrån sina mänskliga rättigheter.
 

Ett akademiskt krig

Ett akademiskt krig (2020)

Regi: Lisa Östberg
Speltid: 27 min
Åldersgräns: 15 år
Genre: Drama

Relationen mellan föreläsare och student hamnar i fokus när en konflikt blossar upp i samband med en uppgift på Stockholms konstnärliga högskola. I rollerna: Karin Franz Körlof, Louise Peterhoff, Anna Granath och Ludde Hagberg.


Svajpa Leo.

Svajpa Leo (2017)

Regi: Isabel Lindström Alvarez
Speltid: 15 min
Åldersgräns: 15 år
Genre: Komedi

En kortfilm om när dejtingappen Blinder kom och blev en snackis bland Sveriges alla singlar då en mystisk man visade sig vara den mest aktiva användaren. Vem är han? Hur gjorde han? En galen jakt tar vid när vi försöker ta reda på vem den där Leo egentligen är... Svajpa Leo hade premiär 2017 på Elle.se.
 

Volvo Villa Whisky

Volvo Villa Whisky (2021)

Regi: Sune Eskelinen
Speltid: 4 min
Åldersgräns: 15 år
Genre: Drama

Johan och Sara åker långt för att gå på Johans pappas födelsedagsfest, men vill de egentligen dit?


To the moon.

To the Moon (2022)

Regi: Rickie Cai
Speltid: 1 min
Åldersgräns: Barntillåten
Genre: Animation

En flickas dröm om att åka till månen som snabbt möts av verkligheten. Filmen vann Filmörnen – Värmlands Kortfilmfestival 2022 med motiveringen “En finstämd film som med ett imponerade hantverk och en pricksäkert ton spelar på publikens förväntningar för att i nästa ögonblick vända dem på ända. Genom ett noga avvägt narrativ och en skör berättarröst lyckas den här korta filmen förmedla ett hjärtskärande budskap som tar med publiken på en lång resa. Hela vägen till månen och tillbaka.”

Du väljer.

Du väljer (2019)

Regi: Alma Johannesson
Speltid: 2 minuter
Åldersgräns: Barntillåten
Genre: Drama

En poetisk minutfilm av Alma Johannesson om att våga välja lycka. Inspelad under Home filmfestival 2019 på Lurö, arrangerad av Region Värmland. Filmen vann Filmörnen – Värmlands Kortfilmfestival 2019 med motiveringen ”På kort tid berättas en historia som håller oss på helspänn rakt igenom. Smakfullt foto och bra klipp. Allt detta på under en och en halv minut, imponerande. En komplett film helt enkelt.”
 

Familjeliv.

Familjeliv (2017)

Regi: Anna-Karin Örander
Speltid: 19 min
Åldersgräns 15 år
Genre: Drama

En dotter i 20 årsåldern bor tillfälligt hos sina åldrande föräldrar. Vi följer familjemedlemmarna i det gamla huset, i deras sexuella fantasier, deras försök till familjesammanhållning och i deras hälsa. Festivalvinnare av Anna-Karin Örander.

Hemland.

Hemland (2015)

Regi: Sara Broos
Speltid: 14 min
Åldersgräns: 11 år
Genre: Dokumentär

En ung kvinna flyr kriget i Syrien och hamnar i Sverige. Musiken för henne i drömmen tillbaka till hemlandet. Minnena är kopplade till olika låtar. Speciellt en har följt henne genom hela livet och blir en länk mellan det gamla och det nya, en låt av det norska popbandet A-ha. Inspelad i Sunne.
 

Leyla

Leyla (2020)

Regi: Bahador Shahidi
Producent: Sara Larsson
Speltid: 15 min
Åldersgräns: 15 år
Genre: Drama

Leyla har sina rötter i en annan kultur, vilket hon påminns om varje dag. Ett möte, en kulturkrock utlöser något oväntat. Kanske är det en kärlekshistoria. Något har rört i henne och möjligheterna är oändliga för dem som kan välja sitt eget öde.
 

Mellanrum

Mellanrum (2020)

Regi: Oskar Willers
Speltid: 11 minuter
Åldersgräns: 11 år
Genre: Drama

Anders har en relation med den prostituerade Micke. Anders är speciell för Micke, någon som han faktiskt gillar. De möts i ett hotell men när Micke försöker starta sexakten stoppar Anders honom. Det visar sig att han har andra planer som inkluderar att sälja Micke till två andra män som befinner sig på hotellet.e/varmlandsk-film


Min lilla storebror.

Min lilla storebror (2020)

Regi: Ellen Helinder
Speltid: 48 min
Åldersgräns: 7 år
Genre: Dokumentär

I ”Min Lilla Storebror” får vi följa Felix, en snart 30-årig man som lever med diagnosen desintegrativ störning, grav funktionsnedsättning och autism. Det unika med Felix livshistoria är att han utvecklades åldersadekvat under sina första levnadsår, för att sedan regrediera och stanna vid en småbarnsålder livet ut. Till följd av detta lever han med assistans dygnet runt, utan förmåga att klara sig själv, i en högst strukturerad vardag för att fylla hans behov av rutiner och ordning. Filmen är skapad av Felix lillasyster Ellen Helinder, vilket ger ett unikt inifrånperspektiv där vi får en inblick i Felix och familjens vardag genom nära och intim dokumentation, samt intervjuer med föräldrar och assistenter, där existentiella och moraliska frågeställningar vidrörs. Filmen är inspelad till stor del på Hammarö.
 

My name is Oona

My name is Oona (1969)

Regi: Gunvor Nelson
Speltid: 10 min
Åldersgräns: 7 år
Genre: Experimentfilm

My Name is Oona var Nelsons slutgiltiga genombrott på den amerikanska avantgarde-filmscenen. Filmens ljudspår utgörs av Nelsons dotter, Oona, upprepandes veckodagarnas namn och ”my name is Oona”. Det senare klipps ihop till en expressiv, rytmisk struktur som åtföljer filmens visuella mönster för att skildra ett barns erfarenheter.

Nappen Pappen, Carolina

Nappen Pappen, Carolina (2016)

Regi: Pia Holmquist och Hugo Catalino
Speltid: 5 minuter
Åldersgräns: Barntillåten
Genre: Animerad barnfilm

Carolina har tråkigt, hon suger på nappen. Pappa försöker leka med henne i lekrummet men inte förrän pappa föreslår att dom ska åka till havet blir Carolina glad. Dom åker till havet, men trots att allt nu blir roligt, vill Carolina ändå ha nappen i munnen hela tiden. Plötsligt kommer en krokodilunge. Carolina och pappa springer till bilen och ska åka iväg. Men i stressen råkar pappa köra på krokodilungen med bilen. Carolina går fram till krokodilungen för att se hur det har gått. Krokodilungen vill ha Carolinas napp, han får den och blir glad. Carolina är också glad och har äntligen tagit ut nappen ur munnen och slutat med napp. Berättelsen bygger på en interjuv med barn i förskola. Filmen är producerad av Figurteaterkompaniet i samarbete med Region Värmland och Landstinget i Västerås.

Natan.

Natan (2003)

Regi: Jonas Bergergård och Jonas Holmström
Speltid: 12 minuter
Åldersgräns: Barntillåten
Genre: Drama

Det är första dagen på det nya jobbet för Natan. Arbetsförmedlingen har skickat honom att arbeta på Viggos hamburgerkiosk. Münir försöker lära honom hur man gör, men det går inte så bra. Viggo ger Natan sparken. Men Viggo får dåligt samvete – han tar en varmkorv och går ut på stadens gator för att leta rätt på Natan. Festivalvinnare från 2003 av DubbelJonas, Jonas Bergergård och Jonas Holmström.
 

Saajva.

Saajva - the other world (2019)

Regi: Ola Stinnerbom
Speltid: 5 minuter
Åldersgräns: Barntillåten
Genre: Dans, Konstfilm

En dansduett om den samiska världen som utmanar den tunna linjen mellan verklighet och dikt. Filmen hade världspremiär under Abundance Festival 2019 i Karlstad.

Schmeerguntz

Schmeerguntz (1965)

Regi: Gunvor Nelson, Dorothy Wiley
Speltid: 15 min
Åldersgräns: 7 år
Genre: Dokumentär

Filmen som startade allting. Schmeerguntz, döpt efter Nelsons fars nonsensord för smörgås, är en hejdlös, grotesk och grav attack på de amerikanska husmorsidealen. Kritikern Ernest Callenbach skrev i förtjusning över filmen att ”Ett samhälle som döljer sina djuriska drifter under en skinande offentlig yta förtjänar att filmer som Schmeerguntz visas överallt”.
 

Shuffled

Shuffled (2018)

Regi: Markus Helmersson
Speltid: 5 min
Åldersgräns: Barntillåten
Genre: Komedi, Drama, Familj, Animation

En film med mycket drag i. Vad skulle du göra om du fann dig själv i ett färgglatt pussel? En animerad festivalvinnare av Markus Helmersson och Ricky Earl som visats över hela världen där publiken uppskattat filmens budskap om att ta sig an och överkomma utmaningar.
 

Skogens vita konung.

Skogens vita konung (2018)

Regi: Ulf Jonasson
Speltid: 58 min
Åldersgräns: 15 år
Genre: Dokumentär, Naturfilm

Relationen mellan föreläsare och student hamnar i fokus när en konflikt blossar upp i samband med en uppgift på Stockholms konstnärliga högskola. I rollerna: Karin Franz Körlof, Louise Peterhoff, Anna Granath och Ludde Hagberg.


Snökäpparna.

Snökäpparna (2000)

Regi Anders Berg
Speltid: 9 min
Åldersgräns: 7 år
Genre: Komedi

Rune kliver in en söndag förmiddag, utan att knacka, hos Greta och Gunnar. Han ska försöka övertala Gunnar, byns bakåtsträvare, att gå med på byte av snökäppar från de gamla grå till nya oranga med plast från Taiwan. Baserad på en berättelse av författaren Bengt Berg.
 

Sudd.

Sudd (2012)

Regi: Erik Rosenlund
Speltid: 15 min
Åldersgräns: 11
Genre: Horror, Thriller, Noir, Live-action, Animation

På väg hem blir en kvinna infekterad av en mystisk smitta som får henne att börja förvandlas. Hon märker snart att hon inte är det enda offret utan del av en epidemi där staden själv är drabbad. Hon måste nu söka efter bot samtidigt som världen runt henne rämnar. ”Sudd” spelades in i Karlstad 2009 och hade internationell premiär i juni 2011 på animationsfestivalen i franska Annecy. Den har sedan dess blivit inbjuden till 130 festivaler och vunnit mer än 20 priser.


Sun City Rollers.

Sun City Rollers (2021)

Regi: Miriam Lindståhl
Speltid: 40 min
Åldersgräns: 7 år
Genre: Dokumentär

Sun City Rollers är Värmlands enda roller derbylag. De kanske inte krossar sina motståndare, men de har kul och älskar sin sport. Samtidigt tryter motivationen när match efter match spelas, utan vinst. Går det att vända trenden? Vad krävs för att hålla ihop ett lag i motvind? Sun City Rollers är en dokumentärfilm av Miriam Lindståhl, som själv är med i och filmar det Värmländska laget under ett år. Sporten är tuff och har samtidigt blivit en viktig mötesplats för många i staden. Följ med i en film om laganda, kämparglöd, motgång, kärlek och många blåmärken.

Take off

Take off (1972)

Regi: Gunvor Nelson
Speltid: 10 min
Åldersgräns: 7 år
Genre: Experimentfilm

Take Off, Nelsons mest sedda film, är ett underhållande porträtt av en strippa. Efter att ha avlägsnat alla kläder fortsätter hon med sina kroppsdelar. Strippan framför sin föreställning med professionalism och lika delar värdighet och distans. Nelson behandlar sitt objekt med varsamhet, hennes styrka hyllas av kameran.
 

The Rift.

The Rift (2003)

Regi: Anna Ehnsiö
Speltid: 15 min
Åldersgräns: 7 år
Genre: Drama

En kvinnas möte med ett glömt sandlandskap. En prisvinnande kortfilm från 2002 som visats på bland annat Göteborg Film Festival, Filmfestivalen i Venedig och Hamburg Short Film Festival.

Vi bor faktiskt här.

Vi bor faktiskt här (2010)

Regi: Sara Svärdsén, Ann Lundberg
Speltid: 7 min
Åldersgräns: 7 år
Genre: Drama

En flicka står i sitt fönster och tittar ut över bostadsområdet och grannarna. En pojke matar sin kanin, en kvinna övar golfswingar på taket, någon behöver närhet. En film full av smärta där en flicka får axla allt ansvar då de vuxna har gett upp. Ann Lundberg och Sara Svärdséns film Vi bor faktiskt här är ett slutprojekt från filmlinjen på Fridhems folkhögskola. Den har visats på flera filmfestivaler bland andra Göteborgs Internationella Film Festival där den också var nominerad i Startsladden och Nordisk Panorama.
 

Where is home.

Where is home (2018)

Regi: Asad Nasari
Speltid: 1 min
Åldersgräns: 11 år
Genre: Stop Motion, Drama

Asad flydde från Afghanistan när han var 14 år gammal, helt ensam, genom 11 länder på jakt efter säkerhet.

 

Aldrig använt Cineasterna tidigare? Läs om hur du kommer igång!

Sök

Språk