Värmländska väsen 2.0

Under våren 2021 erbjöd Framtidsfrön ihop med Bibliotek Värmland, skolklasser i åk 4-6 att delta i berättartävlingen ”Värmländska väsen 2.0”. Här kan du läsa mer om tävlingen och se de tre vinnande bidragen.

Med avstamp i gammal folktro och väsenberättelser lät vi elever vara med och fundera kring vilka väsen som borde finnas i vår nutid. Vilka faror och problem har vi idag, som kan behöva ett väsen som får oss att handla rätt och riktigt?

Uppdraget var att hitta på, beskriva och inkludera ett möte med ett nyskapat väsen för 2021 och framföra detta muntligt på ett så levande sätt som möjligt.

VI fick in över 70 bidrag från elever runt om i länet. En jury med Ingela Korsell, författare till Pax-serien och Väsenologiböckerna, i spetsen utsåg 3 vinnarbidrag. Priset var att få dessa berättelser proffsfilmade. Resultaten ser ni här. Titta, njut och håll berättandet levande – varför inte hitta på fler nutidsväsen med er familj eller skolklass!

De tre vinnande bidragen

Vinnarbidrag: Peking

Motivering: Genom ett roligt och levande berättande om ert väsen ”Peking” tar ni verkligen väsenkonceptet till 2021 och de aktuella farorna med Covid-19. Er berättelse har en tydlig röd tråd och visas upp med stor berättarglädje i sin rätta miljö – en butik. Det är nyskapande, målande och har ett tydligt budskap till oss alla - en värdig vinnare!

Syntolkning: I en livsmedelsbutik står några flickor i kassakön. En av dem ställer sig väldigt nära de andra.


 

Vinnarbidrag: Malware

Motivering: Er berättelse om skrämselväsendet ”Malware” fångar verkligen in ett nutidaproblem – att inte lita på länkar i datorn. Ni målar med stor inlevelse upp hur det kan gå om man drabbas och hur man bör akta sig. Ert berättande har en tydlig struktur som avslutas med övertygande bevis. Det är aktuellt, kreativt berättat och ett viktigt budskap i vår digitala vardag – en värdig vinnare!

Syntolkning: Ett gäng grabbar sitter lutade över sina datorer i ett klassrum.


 

Vinnarbidrag: Skogsnålaren

Motivering: Med en stark självklarhet i framförandet når ni höga höjder i berättarkonsten. Ni både bevarar och förnyar folktrons berättartradition med en tydlig röd tråd som fängslar oss tittare. Med det fria berättandet i fokus, målar ni tydligt upp faran med att skräpa ned och att inte tänka på miljön. Ni lyckas också få med en snygg slutknorr som pricken över i:et. Så för berättarförmågan, nutidskopplingen och äkthetskänslan - är ni en värdig vinnare!

Syntolkning: En grupp barn går på en stig i skogen och en pojke slänger godispapper på marken.


 

Om Framtidsfrön

Framtidsfrön är en organisation som jobbar med att locka fram elevers motivation och drivkraft i skolan och inför framtiden. Detta görs genom att stimulera entreprenöriella förmågor som kreativitet, samarbete, problemlösning och mod samt att koppla ihop skolarbetet med omvärlden.

Besök Framtidsfröns webbplats (öppnas i nytt fönster).

Sök

Språk