Boktips våren 2022

Personalen på biblioteken i Värmland berättar om böcker som släpps nu under våren som de ser fram emot.

Therese, Hammarö bibliotek ser fram emot:

En svärm av tusen bin av Diana Gabaldon

Del 9 i serien som börjar med Främlingen och nu har året blivit 1779. Claire och Jamie börjar sin resa i Skottland (Claire via en tidsresa från 1946 till 1743) men hamnar via olika vägar i Amerika där de slår sig ner som nybyggare. Det är många hinder på vägen, ofta konflikter med andra grupper, och 1779 är amerikanska revolutionen på gång. Fortsättningen på denna serie som aldrig verkar ta slut kommer säkert vara lika spännande som tidigare delar, det är ett riktigt äventyr att följa. En svärm av tusen bin är dessutom uppdelad i två volymer, del 1 kommer i mars och del 2 i juni.

 

Askans dotter av Ilaria Tuti

Del 3 i serien om Teresa Battaglia som är kriminalkommissarie i de italienska alperna. Det jag tyckte om med de två första böckerna var att det var så mycket mer än en vanlig deckare. Det är fina miljöer, komplexa karaktärer och man lär sig en massa saker. Kriminalkommissarien kämpar dessutom med en Alzheimersjukdom som gör att hon hela tiden för en kamp mot klockan. Det ska bli spännande att se vad som händer i tredje delen som jag misstänker är ett avslut på Teresas karriär. Den kommer ut i april.

 

Ormen Friske av Jack Werner

Den här boken dök upp i mitt facebookflöde och jag blev genast nyfiken. Jag gillar berättelser om människoöden och jag har aldrig hört talas om den här händelsen tidigare vad jag vet. Frisksportaren och ingenjören Sten Schröder bygger ett vikingaskepp och ger sig ut på en resa sommaren 1950. Han får med sig 14 frivilliga, de ger sig ut på Östersjön och sen försvinner de. Jack Werner har skrivit en reportagebok om vad som egentligen hände. Den kommer ut i maj.

 

Anna, Säffle bibliotek ser fram emot:

Släcka liv, Pernilla Ericsson

Jag har tidigare läst bokserien om Erla gruppen där polisen Liv Kaspi ingår. Det här är del 2 i serien Lilly Hed där den första boken heter 300 grader. Serien är skriven i ett rappt tempo och beskriver polisarbetet när det är som bäst. Klimatthrillers är en passande beskrivning på böckerna då den första handlar om extrem torka och bränder medan den andra beskriver ett strömavbrott under en höststorm. Jag ser fram emot att sätta tänderna i den här!

 

Pakten, Sharon Bolton 

Ingen författare har hittills fängslat mig på samma sätt som Sharon Bolton. Efter att ha läst alla tidigare böcker om och om igen har jag höga förhoppningar om denna nya titel. Bolton har en förmåga att tidigt fånga upp läsaren och att bygga upp skräckstämningar. Då hennes lysande personporträtt gör läsningen så speciell är hon helt klart en författare värd att stifta bekantskap med. Boken handlar om 6 vänner och en våghalsig lek, en lek som leder till en kvinnas och 2 barns död. En av vännerna tar på sig skulden för händelsen och de övriga enas om att de är skyldiga henne en tjänst när hon kommer ur fängelset. 20 år senare försätts hon på fri fot och spelet kan fortsätta…

 

Natten då Tallulah Murray försvann, Lisa Jewell

Lisa Jewell lyckas gång på gång skriva fängslande deckare med en tydlig relationstwist. Hennes tidigare deckare är inte direkt otäcka, jag upplever dem snarare som mysdeckare. Den här boken handlar om en mamma som för första gången sedan hennes son föddes ska på fest. Klockan 23 skickar hon ett sms till barnvakten och efter det hör ingen av henne igen. Jag tror att det fascinerande med Jewells böcker är att det är så lätt att känna igen sig och detta ger en extra krydda till hennes böcker.

 

Lova, Arvika bibliotek ser fram emot:

Att vara man av Nicole Krauss

Jag har stått och bläddrat i Nicole Krauss tidigare böcker flera gånger och tänkt att de här ska jag läsa, när jag får tid. Nu ska det bli av. I början av april kommer hennes senaste bok ut på svenska, en novellsamling som kretsar kring män och manlighet. Från att vara ung, till att bli förälder och senare morfar. Om människor som ställs inför stora, oväntade val. I samtida berättelser som utspelar sig i Schweiz, Japan, USA och Sydamerika. Boken har fått översvallande bra kritik. 

 

En vänskap av Silvia Avallone 

Precis som Avallones genombrottsroman Stål handlar hennes nya bok om två bästa vänner, Elisa och Beatrice. Det man får veta är att vänskapen började när de var unga men att den sen tog slut. Nu är de i trettioårsåldern, Elisa är tillbakadragen medan Beatrice har gjort sig ett namn på sociala medier och har följare över hela världen. Men någonting hände då för tretton år sedan, de bär på en hemlighet som Elisa nu verkar vara på väg att avslöja. Boken kommer ut i mitten av mars. 

 

Härifrån av Victoria Evebrand 

En debutroman som jag hört talas om från olika håll, kommer ut i början av mars. Den utspelar sig en sommar i det lilla trötta samhället Vresta. Ozzie bor hos sin mormor sedan hans mamma fått fly bygden. I Vrestas ögon är hon en mördare, och skammen går i arv. Ozzie är utfryst och väntar bara på att högstadiet ska ta slut, så att han själv kan lämna allt och aldrig komma tillbaka. Men in i historien kommer Hanna, på flykt från en omöjlig tillvaro i Göteborg och på jakt efter en försvunnen pappa. Enligt ryktet ska man bli golvad av språket i denna roman. Det ser jag fram emot. 

 

Anki, Torsby bibliotek ser fram emot:

Rådjursmannen: Mina sju år i vildmarken av Geoffroy Delorme 

Denna bok kom upp som ett alternativ om man gillade Där kräftorna sjunger. Det är en självbiografi av en fransman och hans mycket speciella förhållande till rådjur. Som ung i Normandie var han mycket ute i naturen och rådjur var lätta att komma nära. Han fascineras av dem och tillbringar mer och mer av sin tid i skogen. Geoffroy flyttar till slut utomhus helt och tillbringar sju år tillsammans med en grupp rådjur, han blir accepterad som en like och känner en djup kärlek, han blir Rådjursmannen.

 

Nu levande: Tredje Monikabok av Sara Lövestam 

Tredje boken om Monika, som under många år försökt bli gravid, både på naturlig och konstgjord väg, man följer hennes längtan och kamp att bli mamma. Samtidigt som hon kämpar med insikten om att släkten slutar med henne börjar hon att söka sina rötter och finner sin anmoder som flyttat till Stockholm från Arvidsjaur på 1930-talet. I alla böcker finns en parallellhistoria som följer denna släkting och en på många sätt tragisk kvinnohistoria.

 

Unge Mungo av Douglas Stuart 

Jag tyckte väldigt mycket om författarens debutbok Shuggie Bain, där huvudpersonen växer upp i en trasig familj med missbruk. I uppföljaren får vi följa Mungo och James, två unga killar som älskar varandra. Det är inte enkelt i ett hypermaskulint och våldsamt Glasgow. Hur kan man hitta ett sätt att leva tillsammans då varje dag är en kamp för att skydda sig mot sin omgivning?

 

Elin, Kil bibliotek ser också fram emot Unge Mungo och skriver så här:

Jag har vid flera tillfällen bläddrat i boken Shuggie Bain av Douglas Stuart, den kom ut på svenska under förra året, dessvärre har alltid andra böcker hamnat emellan. Nu kommer uppföljaren Unge Mungo ut och jag vill så gärna isolera mig en vecka och plöja båda dessa efter varandra. Precis som första boken utspelar sig Unge Mungo i Skottland och denna gång under 1990-talet.

 

Andra böcker Elin vill läsa i vår:

Den uppgrävda jorden av Lisa Wool-Rim Sjöblom

Jag är gammal seriefantast och det finns nog inget jag älskar så mycket som en bra välskriven seriebok (möjligtvis mina barn). Nu i vår kommer Lisa Wool-Rim Sjöblom illustratör, serieskapare och innehavare till instagramkontot Stulen identitet ut med sin nyaste serieroman Den uppgrävda jorden. Jag älskade hennes debutbok Palimpsest som kom ut 2016, den berörde hennes egen adoptionsprocess och korruptionen inom adoptionsindustrin. Hennes nya bok handlar om chileadopterade Maria Diemar som är ett av de fall som ingår i den enorma brottsutredning i Chile, i vilken det misstänks att upp till 20 000 barn har stulits från sina familjer för adoption.

 

Mot paradiset av Hanya Yanagihara

Som många andra läste och berördes jag av Yanagiharas tidigare bok Ett litet liv om fyra vänners liv i New York under flera decennier. Den boken var brutal, kärleksfull, gripande och ibland så smärtsamt skoningslös att den gjorde fysiskt ont. Ny kommer hon ut med en ny bok Mot paradiset som utspelar sig under tre århundraden, 1893, 1993 och 2093 i New York. Det ska bli superspännande att sätta tänderna i denna 500 sidor tjocka bok.

 

 

Böcker vi läser i vår

"Vilka nya böcker längtar du efter att läsa i vår?" Den frågan ställde vi till Bibliotek Värmlands boktipsgrupp. Här är deras svar. Passa på att ställ dig i reservationskö redan nu.

Månadens djupdyk: På gränsen till galenskap

Varje månad djupdyker Bibliotek Värmlands boktipsgrupp i ett specifikt tema. I mars månads djupdyk tipsar Elin från Kils bibliotek i romaner på temat På gränsen till galenskap.

Topplistor

Vad lånar värmlänningarna mest just nu? Här hittar du topplistor inom vanliga genrer!

Nyheter

Vilka är de senaste böckerna som kommit in till biblioteket? Här hittar du nyheter inom vanliga genrer!

Månadens teman

Varje månad tipsar vi om böcker utifrån teman som vi på biblioteket väljer ut. Våra teman varier och är ibland aktuella, ibland tidlösa. I februari kör vi tema Kärlek.

Regnbågsböcker

Här hittar du tipslistor på regnbågsböcker i olika genrer.

Böcker på olika språk

Vi har böcker på många olika språk. Här hittar du ett litet urval på några vanliga språk. Fråga personalen på ditt bibliotek för fler tips.

Bokcirkelböcker

Är du med i en bokcirkel och letar efter bokcirkelkassar eller böcker som passar bokcirklar? Kolla in vår tipssida för bokcirklar! Vill du få fram samtliga bokcirkelkassar så skriver du in "bokcirkelkasse" i sökrutan här på webbplatsen.

Personliga boktips – lästips för just dig!

Vet du inte vilken bok du ska läsa? Låt oss välja! Med vår digitala tjänst "Personliga boktips" får du lästips som vi tror passar just dig.

Sök

Språk