Starta bokcirkel-tips

Här hittar du 7 tips till dig som vill starta bokcirkel. Letar du efter tips på böcker att läsa i en bokcirkel rekommenderar vi vår inspirationssida.

 

1. Kom igång
Börja med några i bekantskapskretsen som i sin tur kan fråga sina vänner. Man kan också efterlysa bokcirkeldeltagare i sociala medier, till exempel Twitter eller på bibliotekets Facebooksida. Mellan sex och åtta personer brukar vara lagom för en bokcirkel.

2. Bra ställen att träffas
Att träffas hemma är trevligt men för att det inte ska krävas för mycket förberedelse för värden så håll träffen enkel. En kopp kaffe eller te räcker långt. Man kan också träffas på café, restaurang eller bibliotek, då behöver ingen ordna något inför träffen.

3. Hitta en lämplig tid att ses
Var kreativa om det är svårt att hitta en passande tid. Man kan till exempel göra som bokklubben English Breakfast Bookclub som träffas och äter frukost med varandra en gång i månaden. Det brukar vara lagom att träffas ungefär var femte till sjätte vecka.

4. Turas om att välja bok
Turas om att välja bok. En enkel princip är att den som är värd får välja bok till nästa gång. Böcker kan väljas efter tema eller en viss genre, man kan rikta in sig på en viss författare eller ett visst land. En del bokcirklar har som regel att varannan bok ska vara en klassiker.

5. Att prata om boken
Man kan välja att prata helt fritt om boken eller följa ett antal diskussionsfrågor som ni väljer ut. Se till att alla som vill får komma till tals.

6. För loggbok
Man glömmer så lätt vad man har läst. I en loggbok kan ni anteckna vilken bok ni läste, var ni sågs, vilka som var med och vad ni tyckte om boken. Det är väldigt roligt att gå tillbaka och kolla i en sådan loggbok.

7. Ont om tid men ändå diskussionssugen
I en digital bokcirkel kan du delta oberoende av tid och rum. Till exempel arrangerar kollektivbloggen Kulturkollo, där Helena Hagelin Forshaga bibliotek ingår, cirkelträffar på Facebook med en ny bok i månaden. Vill du delta i den kan du kika in på www.kulturkollo.se. Det finns också många bokforum med cirklar på nätet. Här nedan listar vi våra favoritställen.

Länkar:

www.bokcirklar.se Starta en egen digital bokcirkel eller gå med i någon annans. Du bokcirklar när det passar dig bäst och i den hastighet du vill. Sidan drivs av länsbiblioteken i Sverige.

www.boktipset.se Svenskt bokforum där man kan recensera och skriva omdömen på de böcker man läst, få boktips baserat på vad man läst tidigare, man kan göra listor över vad man vill läsa vad man redan har läst. Man kan skaffa läsvänner och ha en egen bokblogg. Boktipset finns som app att ladda ned till smartphones.

www.goodreads.com Ett av världens största community för bokälskare. Fungerar på samma sätt som svenska Boktipset.

Språk