Sök i barnkatalogen

Barnens Romanpris 2018

Barnens Romanpris i Karlstad 2018

Nu är Barnens Romanpris i Karlstad i full gång. Barnens Romanpris är ett läsfrämjande projekt för årskurs 6 i Karlstads kommun. Det är 27 klasser från 14 olika skolor som deltar i projektet. Alla klasser arbetar med fem  utvalda böcker på olika sätt under en termin. Alla klasser får en introduktion till böckerna på biblioteket där vi tillsammans arbetar och diskuterar bokomslag, titlar och citat ur böckerna. Detta har skapat ett intresse och nyfikenhet hos barnen kring de nominerade böckerna. Under höstterminen läser eleverna böckerna för att  sedan rösta på vilken bok de tycker bäst om. De deltagande skolorna är Fredricelundsskolan, Frödingskolan, Färjestadsskolan, Herrhagsskolan. Kroppkärrsskolan, Kvarnbergsskolan, Norrstrandsskolan, Orrholmsskolan, Råtorpsskolan, Skåreskolan, Stellatus, Stodeneskolan Vallargärdets skola och Väse skola.

I januari träffas vi igen för en avslutning och barnen får då reda på vilken bok som har vunnit.

Det är roligt om barnen läser så många böcker som möjligt men i detta projekt är inte det huvudsaken. Det viktiga är istället att ge barnen positiva läsupplevelser och utökad läsförståelse genom boksamtal och praktiskt arbete kring böckerna.

De nominerade böckerna är:

En bästis tack!

En bästis tack! av Emma Askling

När Luna fyller år önskar hon sig mest av allt en ny bästis, eftersom hennes kompis flyttat och hon inte längre har någon att dela sina hemlig­heter med.

I skolan är det Cleo, klassens drottning, som be­stämmer över alla tjejer alla, utom den tysta och udda flickan Zorona, som alltid går för sig själv. Ena dagen blir man vald, nästa står man själv igen. Luna är trött på det jobbiga spelet. Så börjar den nya tjejen Bella i klassen. Hon kanske kan bli Lunas nya bästis?

Draconia

Draconia av Patrik Bergström 

Beryl vaknar upp på en landsväg utan att minnas vem hon är eller varifrån hon kommer. I jakten på sin egen historia slår hon följe med ett brokigt gäng lösdrivare med en skatt i sikte och tillsammans färdas de genom riket Arconia, med den mytomspunna Drakön som mål. Men de har såväl piratfursten Morgan LaCroix som havsalvernas drottning Lorelei i hälarna.

 Häxan och Liljan

Häxan och Liljan av Leif Jacobsen och Mats Lerneby 

Tidsväktarna – Häxan och liljan är en spännande ungdomsroman där tvillingarna Max och Marie söker efter den försvunna Amanda. De upptäcker att de kan resa i tiden och hamnar i 1500-talets Florens. Snabbt inser de att tidsresan bara är början på någonting större som de inte riktigt förstår. Berättelsen kombinerar historiska platser och personer med action och dramatiska tidsvändningar för att de ska kunna möta alla motgångar och lösa problemen som dyker upp.

 

 Egon

Egon : hälften alien av Per Simonsson och Stefan Roos

Dagen innan Egon ska börja sjuan, händer något märkligt. Mitt i en hårdrockslåt som hans morbror tvingar honom att lyssna på, hör han en röst genom musiken. EGOOOOOON, ropar den. Men hans morbror hör ingenting. Några dagar senare berättar Egons gammelmormor om något hans mamma gick igenom som tonåring, och sakta börjar bitarna falla på plats 

Vem är det som ringer upp Egon i hans huvud? Och är det bara inbillning, eller är mega-finnen på hans rumpa en ... SVANS?!?

 

Tulpanpojken

Tulpanpojken av Christina Wahldén

Den 18 oktober 1945 anländer Wim till Nyköpings station. Han är elva år och kommer från Tiel i Holland. Han har skickats till Sverige för att det inte längre finns någon mat i hans hemland. Hungervintern, den sista krigsvintern, var fruktansvärd i Holland, till slut var sockerbetor det enda som fanns att äta. Det fanns ingen värme och ingen mat, städer brann, folket hade det oerhört svårt och många dog. Hos familjen utanför Nyköping får Wim det bra, men allting är så annorlunda. Det finns mat, och värme, och ingen har varit med om kriget.

  

Är du intresserad och vill veta mer kontakta gärna oss.

Susanne Lindén
susanne.linden@karlstad.se

Maria jansson
maria.jansson@karlstad.se 

Ann Skagerling
ann.skagerling@karlstad.se

Michael Fens
michael.fens@karlstad.se


 

Mina sidor

Språk